Αρχική / Blog / Activity Trackers: Η νέα ...υγιεινή τρέλλα!!

Activity Trackers: Η νέα ...υγιεινή τρέλλα!!

Πίσω στο blog
14/11/2018
Activity Trackers: Η νέα ...υγιεινή τρέλλα!!

Activity Trackers: Η νέα ...υγιεινή τρέλλα!!

Ο όρος wearable devices ή wearables όπως έχει επικρατήσει αφορά ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται πάνω μας είτε με την μορφή περικάρπιου (Activity Trackers / Fitness Bands / Smartwatches / Wristbands / SmartBands) είτε ενσωματωμένα στα ρούχα μας.  Οι συσκευές αυτές έχουν την υπολογιστική ισχύ ενός κινητού ή ενός laptop, αλλά διαθέτουν αισθητήρες για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων, που σε συνδυασμό με εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό ή το tablet σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση.  Όποιο όνομα και αν χρησιμοποιήσεις, όπως και να τα πεις, το ζήτημα είναι ότι πρέπει ν’ αποκτήσεις ένα. Γιατί; Τι είναι αυτά τα νέα θαυμαστά gadgets, που χάρη στα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες τους, μπορούν να σου προσφέρουν ένα πιο healthy lifestyle;;!

Τα Activity Trackers / Fitness Bands / Wristbands / SmartBands είναι «έξυπνα», ψηφιακά βραχιόλια-ρολόγια, τα οποία, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούνται, για την παρακολούθηση της βιομετρικής δραστηριότητας του ανθρώπου που τα φορά. Τι σημαίνει αυτό; Τα Activity Trackers είναι ψηφιακές συσκευές που μπορούν να συνδεθούν με smartphones, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα καταμέτρησης κάποιου χαρακτηριστικού μας, όπως είναι για παράδειγμα η αρτηριακή πίεση, οι σφυγμοί ή η δραστηριότητά μας. 

Η λογική τους είναι να φοριούνται καθημερινά στον καρπό του χρήστη, όπως ακριβώς και τα συμβατικά ρολόγια, ώστε να παρακολουθούν την καθημερινή του δραστηριότητα και να μετράνε τα βήματα και την απόσταση που κάλυψε ή τη διάρκεια που περπατάει ή αθλείται, την κατανάλωση θερμίδων, τον χρόνο δραστηριότητας ή αντίστοιχα τον χρόνο αδράνειας, υπενθυμίζοντας του να ασκηθεί, αν κάθεται πολύ ώρα, να παρακολουθεί τον ύπνο του και την αναπνοή του,  να μετράει τους καρδιακούς παλμούς του ενώ λειτουργεί και σαν ξυπνητήρι.

Πολλά από τα Activity Trackers είναι και smartwatches ή «έξυπνα» ρολόγια. Τα smartwatches συνήθως έχουν λειτουργίες αντίστοιχες με των Activity trackers όσον αφορά την παρακολούθηση βιομετρικών δεδομένων, αλλά από εκεί και πέρα μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένα smartphone με μικρότερη οθόνη απλώς. Δηλαδή μπορείτε να κάνετε και να λάβετε κλήσεις, SMS και ειδοποιήσεις μέσω κινητών δικτύων στο Smartwatch, να επιλέξετε τη μουσική που θα ακούσετε από το κινητό σας, να βλέπετε mail. Κάντε γυμναστική, καταγράψτε την πορεία που ακολουθείτε στο πρωινό τρέξιμο, ακούστε μουσική και παράλληλα τσεκάρετε τις ειδοποιήσεις σας στα social media. Κι όλα αυτά όχι από το smartphone ή το tablet, αλλά από τον καρπό του χεριού σας!  Φυσικά, λειτουργούν και ως ...ρολόι.

Οι συσκευές αυτές έχουν και ακόμα περισσότερες λειτουργίες όπως έλεγχο της φωτογραφικής μηχανής του κινητού σας, εύρεση του κινητού σας, που μπορεί να έχετε χάσει ή και αντίστροφα μέσα από το κινητό σας να βρείτε το Activity Tracker που τυχόν έχετε χάσει.

Στόχος τους είναι να παρακινήσουν το χρήστη τους να αυξήσει τη φυσική του δραστηριότητα, είτε μέσω άσκησης ή ακόμη και με το απλό περπάτημα, προκειμένου να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση αισθητά και να κάνει στην υγεία του το μεγαλύτερο «δώρο».

Σχεδόν όλα τα Activity Trackers και Smartwatches έχουν την ειδική λειτουργία «ύπνου», ώστε να καταγράφουν σωστά και αποτελεσματικά ακόμη και τους χρόνους της ξεκούρασής σου.  Καταγράφουν τα δεδομένα που συλλέγουν ανά πέντε λεπτά στο smatphone ή στο tablet με το οποίο το έχεις συνδέσει. 

Ακόμη δουλεύουν και ως συμβατικά ρολόγια, καλύπτοντας ακόμη και αυτή σου την ανάγκη. Επιπλέον, πολλά fitness bands επιτρέπουν ακόμη και το σχεδιασμό και τη σε βάθος ανάλυση της προπόνησής σου, ανεξαρτήτως του αν είσαι επαγγελματίας ή απλώς «ερασιτέχνης» που θέλει όμως να επιτύχει διακαώς τους στόχους του, όπως π.χ την καύση συγκεκριμένου αριθμού θερμίδων, ή τη διάνυση συγκεκριμένης χιλιομετρικής απόστασης.

Με όλες αυτές τις λειτουργίες τα activity tracker έχουν γίνει απαραίτητα και φοριούνται όλο και περισσότερο, ενώ βγαίνουν και σε όμορφα σχέδια με οθόνες αφής OLED που καλύπτουν όλα τα γούστα. Υπάρχουν μάλιστα συσκευές που είναι ιδιαίτερα οικονομικές ενώ προσφέρουν όλες τις δυνατότητες πολύ πιο ακριβών συσκευών Activity trackers.

Eίτε είσαι αρχάριος, είτε επαγγελματίας αθλητής τα Smartwatches είναι εξοπλισμένα με τις λειτουργίες εκείνες που θα σου επιτρέψουν να αφοσιωθείς στη προπόνησή σου, αντί στις μετρήσεις σου. Χάρη στην τεχνολογία GPS που διαθέτουν είναι σε θέση να παρέχουν στο χρήστη τους ακριβή δεδομένα απόστασης, ταχύτητας, χρόνου, ρυθμού, θερμίδων κ.α.  Όλα τα δεδομένα δηλαδή που επιθυμείς να έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις ανά πάσα στιγμή.
Το γεγονός ότι μετρούν και τους καρδιακούς παλμούς τα καθιστά ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχου της γενικότερης φυσικής σου «εικόνας», ιδίως όταν αθλείσαι, που τότε αυτό σου είναι πιο χρήσιμο από ποτέ. Συγκεκριμένα, η προπόνηση με παράλληλη καταμέτρηση των καρδιακών σου παλμών, σου επιτρέπει να γνωρίζεις ποτε πρέπει να κάνεις διάλειμμα για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις ώστε να τους επαναφέρεις στα επιθυμητά, φυσιολογικά, επίπεδα, ή αντίστοιχα πότε πρέπει να αυξήσεις την ένταση της σωματικής άσκησης, για να τους αυξήσεις. Σου υπενθυμίζουν μάλιστα, μέσω ειδικών ειδοποιήσεων, πότε πρέπει να κινηθείς, αν τυχόν έχεις παραμείνει σε κατάσταση ακινησίας για πολύ ώρα.  Έχουν δηλαδή ειδική ρύθμιση ειδοποίησης στην περίπτωση που παραμείνεις σε ακινησία για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα π.χ. μία ώρα.

Τα περισσότερα μοντέλα διαθέτουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία με μεγάλου χρονικού διαστήματος αυτονομία όταν πρόκειται για την απλή λειτουργία ρολογιού/καταγραφής δραστηριότητας.  Επιπλέον κάποια είναι αδιάβροχα, ώστε ο χρήστης τους να μην έχει το φόβο φθοράς τους, είτε λόγω ιδρώτα, είτε λόγω πιθανής βροχής, ή σε περίπτωση που το φορά ακόμη και στο ντους.

Μιας και οι ρυθμοί της ζωής είναι –στην καλύτερη περίπτωση- εξαιρετικά γρήγοροι, καλό είναι να φροντίσεις να αποκτήσεις ένα από τα ακόλουθα gadgets που θα συμβάλλουν στο να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της φυσικής σου κατάστασης, αλλά και της υγείας σου γενικότερα!

 Στην αγορά μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη Activity Trackers και Smartwatches.  Μπορείτε να δείτε την ποικιλία μας εδώ:  https://www.ursafe.gr/activity-trackers

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας