Αρχική / Blog / Άλλος ένα συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του από εισπνοή καπνού

Άλλος ένα συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του από εισπνοή καπνού

Πίσω στο blog
25/01/2014
Άλλος ένα συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του από εισπνοή καπνού

«7 Δεκεμβρίου, 2013. 

Στο μακρύ κατάλογο των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης εν μέσω βαρυχειμωνιάς προστέθηκε χθες ένας ηλικιωμένος άνδρας που ζούσε στη Σπάρτη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά περίπου στις 18:45 το βράδυ της Παρασκευής κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης να σπεύσει σε φωτιά οικίας κοντά στη διασταύρωση Λυκούργου - Μυστρά στον αριθμό 3 της οδού 9ης Μεραρχίας.

Στο σπίτι έμενε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Κάποια στιγμή η ηλεκτρική σόμπα αλογόνου που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση άρπαξε φωτιά με αποτέλεσμα το εσωτερικό του σπιτιού να γεμίσει με καπνό.

Ο υπεύθυνος του σούπερ μάρκετ «Αλεξάνδρα» που βρισκόταν απέναντι από το περιστατικό μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός αμέσως τηλεφώνησε στο «100» και έσπευσε με έναν πυροσβεστήρα να βοηθήσει την κατάσταση.

Οι ηλικιωμένοι κατάφεραν να βγουν από το σπίτι με βοήθεια.

Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής έσβησαν την όποια φωτιά είχε μείνει η αστυνομία έκλεισε το δρόμο την ώρα της κατάσβεσης και διευκόλυνε την κυκλοφορία ενώ το ΕΚΑΒ ήρθε και πήρε τον 83χρονο άνδρα τον οποίο μετέφερε στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

Δυστυχώς όμως ο καπνός που είχε εισπνεύσει ήταν αρκετός για να του στερήσει τη ζωή...»

Άλλο ένα περιστατικό όπου άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την εισπνοή καπνού.  Και όμως είναι τόσο εύκολο να προστατευτούμε.  Αρκεί να έχουμε τα απαραίτητα «εργαλεία»:  Οικιακό πυροσβεστήρα, Ανιχνευτές καπνού, και ένα σχέδιο προστασίας και διαφυγής εαν συμβεί το κακό.

Σε ένα πείραμα που έκανε το Πυροσβεστικό Σώμα του Boiling Springs στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έστησαν ένα δωμάτιο, αντίγραφο ενός καθιστικού, και δημιούργησαν μία εστία φωτιάς μέσα σε αυτό. 

Από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά, σε 18 δευτερόλεπτα χτύπησε ο συναγερμός καπνού, και σε ένα λεπτό το δωμάτιο είχε γεμίσει καπνούς.  Σε δύο λεπτά όλο το δωμάτιο είχε πυρώσει.  (Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες)

Άλλη μία απόδειξη ότι όσο πιο έγκαιρα αντιληφθούμε τον καπνό ή τη φωτιά τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να την αντιμετωπίσουμε.  Ακόμα και δευτερόλεπτα κάνουν τη διαφορά.  Προμηθευτείτε οικιακό πυροσβεστήρα ( ή και πειρσότερους, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού.  Πάντως αν έχετε μεζονέτα, καλό είναι να έχετε έναν σε κάθε επίπεδο),  και τοποθετείστε ανιχνευτές καπνού σε διάφορα σημεία του σπιτιού, και κυρίως  κοντά σε πιθανές εστίες όπως είναι το τζάκι, η κουζίνα, το υπόγειο πάρκινγκ, κλπ.  Ανιχνευτές μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας: http://www.ursafe.gr/anihneytes-kapnoy-gkazioy

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας