Αρχική / Blog / Ασφάλεια δεδομένων στους υπολογιστές στον χώρο εργασίας.

Ασφάλεια δεδομένων στους υπολογιστές στον χώρο εργασίας.

Πίσω στο blog
10/06/2019
Ασφάλεια δεδομένων στους υπολογιστές στον χώρο εργασίας.

Ασφάλεια δεδομένων στους υπολογιστές στον χώρο εργασίας.

Υπάρχουν πολλά σημαντικά δεδομένα αποθηκευμένα στους υπολογιστές στο χώρο εργασίας σε κάθε επιχείρηση, και αυτά πρέπει να προστατεύονται. Οι περισσότεροι εργοδότες εγκαθιστούν προγράμματα antivirus στους υπολογιστές που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι της εταιρίας, πιστεύοντας ότι έτσι είναι πλήρως προστατευμένοι από οποιαδήποτε κακόβουλη πράξη.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάποιος υπάλληλος/στέλεχος μεταφέρει αρχεία από το σπίτι στην εργασία ή από την εργασία στο σπίτι, για να εργαστεί και εκτός ωραρίου εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να μείνει πιο αργά στο γραφείο του. Και εδώ είναι που εμφανίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι:

1. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν στο USB stick που έχει φέρει από το σπίτι του ο υπάλληλος έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό (είτε εν αγνοία του, είτε εν γνώση του), το οποίο μπορεί να προσβάλει όλους τους υπολογιστές της εταίριας/επιχείρησης και να διαγράψει ή να αλλοιώσει δεδομένα.

2. Δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του κάθε υπαλλήλου/στελέχους σχετικά με την επεξεργασία και διανομή των ευαίσθητων δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στους υπολογιστές κάθε εταίριας/επιχείρησης.

Ειδικά στον χώρο της ναυτιλίας έχει θεσμοθετηθεί ήδη οδηγία/κανονισμός όπου επιβάλλει στις ναυτιλιακές εταιρίες να κλειδώσουν τις θύρες USB των υπολογιστών που βρίσκονται πάνω στα πλοία, προκειμένου να αποφύγουν προβλήματα, όπως αυτά που προαναφέραμε. Υπάρχουν ειδικές κλειδαριές ασφαλείας που τοποθετούνται στις θύρες USB των υπολογιστών και δεν επιτρέπουν τη σύνδεση καμίας συσκευής, χωρίς τη χρήση του ειδικού κλειδιού που συνοδεύει τις κλειδαριές.

Σε όλες όμως τις επιχειρήσεις υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής ευαίσθητων δεδομένων  πελατολόγιο, πολιτική συνεργασιών, ισχύοντες τιμοκατάλογοι για κάθε πελάτη, κοστολόγια  προϊόντων και οικονομικά στοιχεία, κ.ο.κ.).  Όποιον επιχειρηματία και αν ρωτήσετε θα σας πει ότι αυτά είναι στοιχεία που σίγουρα δε θέλει να φτάσουν στα χέρια των ανταγωνιστών του, ή ακόμα χειρότερα να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος υγείας (νοσοκομεία, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, διαγνωστικά κέντρα, μικροβιολογικά εργαστήρια, κ.λ.π.) όπου η διαρροή των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους (ιστορικό εξετάσεων, επισκέψεων, αποτελεσμάτων, κ.λ.π.) θα μπορούσε να τους κοστίσει τεράστια ποσά σε αποζημιώσεις και να πλήξει την αξιοπιστία τους.

Ακόμα και σε μικρές εμπορικές επιχειρήσεις όπου διατηρούνται καρτέλες πελατών (καταστήματα λιανικού εμπορίου) για την καλύτερη επεξεργασία τους και την κατανόηση των αναγκών του εκάστοτε πελάτη, ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός σε περίπτωση που αυτά τα δεδομένα διαρρεύσουν.

Η U R Safe πρωτοπόρος όπως πάντα σε θέματα ασφαλείας έκανε έρευνα αγοράς και σας προσφέρει τα USB port locks, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα κλειδώματος των θυρών USB οποιουδήποτε υπολογιστή (desktop, laptop), ώστε ο εκάστοτε χρήστης του υπολογιστή να μην μπορεί να συνδέσει κανενός είδους συσκευή και κατ'επέκταση να αντιγράψει αρχεία απο τον υπολογιστή, να μην μπορεί να μεταφέρει στον υπολογιστή κακόβουλο λογισμικό (ιούς), ή λογισμικό παρακολούθησης του υπολογιστή (ναι, υπάρχει και αυτό).

Εμείς στη URSafe πιστεύουμε ότι είναι πάντα καλύτερη η πρόληψη από την καταστολή, ότι είναι πάντα καλύτερα να προλαμβάνουμε τη διαρροή των δεδομένων μας, από το ν’ αναζητούμε μετά εορτής τους υπευθύνους για τη διαρροή! Γι’ αυτό σας προτείνουμε να εφοδιαστείτε με τα νέα USB port locks για να είστε σίγουροι ότι τα ευαίσθητα δεδομένα της  επιχείρησής σας παραμένουν ασφαλή.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας