Aσφάλεια γύρω από την πισίνα!
Η URSafe από τη μέρα που άνοιξε πριν περίπου 10 χρόνια έχει πολλές φορές αναφερθεί στο θέμα της ασφάλειας των παιδιών γύρω από και μέσα στην πισίνα. Και αυτό γιατί οι παιδικοί πνιγμοί στην πισίνα είναι συχνοί αν και μπορούν εύκολα ν’ αποφευχθούν. ‘Ετσι όταν ανοίγει ο καιρός και το καλοκαίρι αρχίζει ν’ αχνοφαίνεται, θεωρούμε ότι πρέπει να πούμε δυό κουβέντες για ένα θέμα, που αποτελεί μια πραγματική απειλή για τη ζωή των παιδιών μας.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι πνιγμοί είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων παιδιών σε όλο τον κόσμο (πολλά στοιχεία από διάφορες στατιστικές έχουμε ήδη περιλάβει σε προηγούμενα blog μας, που μπορείτε να διαβάσετε στο site μας www.ursafe.gr). Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν όταν τα παιδιά πέφτουν, κολυμπούν ή βρίσκονται στο νερό, χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους.
Πολλές φορές μάλιστα οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν επειδή κολυμπούν καλά με αποτέλεσμα να μην ανησυχούν και να μειώνεται η προσοχή τους. Αντίστροφα, και τα ίδια τα παιδιά εκτιμούν λανθασμένα τις δικές τους ικανότητες στο κολύμπι και νομίζουν ότι δεν μπορεί κάτι να τους συμβεί γιατί ξέρουν κολύμπι ή γιατί απλά αγνοούν τον κίνδυνο λόγω ηλικίας. Οι άδικοι όμως θάνατοι από πνιγμό μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο με τη λήψη μέτρων, προληπτικών και προστατευτικών.
Ο μόνος σίγουρος τρόπος και η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια επιτυγχάνεται μόνο με την τοποθέτηση φράχτη γύρω από την πισίνα. Σε κάποιες μάλιστα χώρες αυτό είναι υποχρεωτικό. Ο λόγος που βάζουμε τον φράχτη είναι για ν’ αποκλείσουμε την περίπτωση να μπουν κρυφά τα παιδιά στην περιοχή του νερού, από κάποιο άνοιγμα.
Οι πιο δημοφιλείς φράχτες στο εμπόριο σήμερα είναι οι αποσπώμενοι γιατί μπορούν ν’ αφαιρεθούν εύκολα και γρήγορα όταν δεν χρειάζονται πια, όπως όταν μεγαλώσουν αρκετά τα παιδιά ενώ τα ούπατ που τοποθετούνται στο έδαφος έχουν δικές τους τάπες ώστε όταν αφαιρείται η περίφραξη να καλύπτονται οι τρύπες.
Αντίστοιχο φράχτη προτείνει και η URSafe που τοποθετείται εύκολα και γρήγορα γύρω από οποιαδήποτε πισίνα ασχέτως μεγέθους και σχήματος. Μάλιστα σημασία έχει η περίφραξη πισίνας να στηρίζεται με κολώνες ανά 80εκ. και όχι 100εκ., ώστε η κατασκευή να είναι στιβαρή και ανθεκτική, να έχει 1μ. ύψος κατ’ ελάχιστον, ώστε να είναι ασφαλής και για μεγαλύτερα παιδιά. Ιδανικός είναι ο φράχτης που η πόρτα του έχει κλειδαριά ασφαλείας και χρειάζονται και τα δύο χέρια για να την ανοίξετε. (https://www.ursafe.gr/prostateytika-pisinas)
Οι φράχτες πισίνας είναι παγκοσμίως το πιο διαδεδομένο προϊόν προστασίας για την αποτροπή ατυχημάτων πνιγμού σε παιδιά ηλικίας 1-6 ετών (ομάδα «υψηλού κινδύνου»), γιατί προσφέρουν ασφάλεια όσο είναι τοποθετημένοι, ενώ η προστασία που προσφέρει το προστατευτικό κάλυμμα ή το δίχτυ χάνεται μόλις βγει για να κολυμπήσετε.
Πέρα όμως από τον φράχτη πισίνας που είναι η μοναδική λύση για την απόλυτη ασφάλεια των παιδιών σας γύρω από την πισίνα, θεωρούμε ότι πρέπει να επαναλάβουμε και φέτος τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την πισίνα:
1) Ποτέ ποτέ ποτέ μην αφήνετε μόνα τα παιδιά σας, μέσα ή κοντά στην πισίνα. Να είστε πάντοτε κοντά τους όταν βρίσκονται μέσα στο νερό.
2) Πάντα τοποθετείτε φράχτη, όπως αναφέρουμε πιο πάνω
3) Να έχετε εξοπλισμό ασφαλείας, όπως για παράδειγμα σωσίβια, κοντά στην πισίνα, ένα μακρύ κοντάρι με ένα γάντζο στο τέλος, σκοινί κλπ.
Μην βασίζεστε ποτέ σε «μπρατσάκια», γιλέκα για κολύμπι ή σχεδίες ως υποκατάστατο για την συνεχή επίβλεψη. Επίσης να έχετε στο μυαλό σας ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε μια πολύ μικρή πισίνα με ελάχιστο νερό
4) Απομακρύνετε όλα τα παιχνίδια από την πισίνα όταν τελειώσετε για να μην τα βλέπουν τα παιδιά και πέσουν μόνα τους μέσα για να παίξουν.
5) Μην αφήνετε τα παιδιά σας να κάνουν βουτιές σε ρηχά νερά ή εάν το βάθος δεν είναι γνωστό.
6) Ουδέποτε να αφήνετε τα παιδιά σας να μπουν μέσα στο νερό σε περίπτωση κινδύνου καταιγίδας. Σε περίπτωση κεραυνών, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
7) Μην αφήνετε τα παιδιά να μασούν τσίχλα καθώς κολυμπούν. Μπορεί να πνιγούν.
8) Αν το παιδί είναι πολύ μικρό (βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των 5 χρονών) εξυπακούεται ότι ο ενήλικας πρέπει να είναι μαζί με το μωρό μέσα στη πισίνα.
9) Ιδανικό είναι τα άτομα που προσέχουν τα παιδιά σας όταν κολυμπούν ή εσείς να γνωρίζετε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη, για να μπορέσετε να βοηθήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Δυστυχώς οι τραγωδίες είναι μέρος της ζωής όλων μας και οι περισσότερες δεν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μια τραγωδία μπορεί εύκολα, σίγουρα και άμεσα να αποφευχθεί; Γιατί, αφού ένας κίνδυνος μπορεί να εκλείψει, να συνεχίζει να υπάρχει;
Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3’, ακόμη και σε νερό στάθμης 30εκ. και ότι ένα παιδί που δέχεται τις πρώτες βοήθειες αμέσως έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να σωθεί από πνιγμό.