Είναι αλήθεια ότι όταν γεννιέται ένα μωρό αλλάζει η ζωή μας και μαζί της πρέπει ν’ αλλάξει μετά από λίγο καιρό και το σπίτι μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για το μωρό μας. Αυτό είναι το λεγόμενο «babyproofing» δηλαδή η τεχνική μετατροπή ενός συγκεκριμένου χώρου και των παραρτημάτων του, με σκοπό να μειωθούν οι πιθανότητες παιδικού τραυματισμού και ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΠΠΑ (Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων) το 80% των παιδικών τραυματισμών συμβαίνουν στο σπίτι, το 70% των παιδικών τραυματισμών συμβαίνουν παρουσία ενήλικα, το 90% των παιδικών δηλητηριάσεων συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και οι περισσότερες παιδικές δηλητηριάσεις (μετά τα φάρμακα) οφείλονται σε καλλυντικά, απορρυπαντικά κ.α.
Leader στον χώρο του «babyproofing», η URSafe, χρόνια τώρα μελετάει τον χώρο σας και προτείνει όλες τις απαραίτητες μετατροπές που χρειάζεται ο δικός σας συγκεκριμένα χώρος για να γίνει ασφαλής, λαμβάνοντας υπόψη και τη δική σας αισθητική και επιθυμίες! Γι’ αυτό το λόγο η υπηρεσία babyproofing δεν είναι κάτι που μπορεί να τυποποιηθεί, αλλά χρήζει ειδικής κάθε φορά μελέτης προσαρμοσμένης στον συγκεκριμένο κάθε φορά χώρο με τα συγκεκριμένα έπιπλα και παραρτήματα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη ενηλίκου, γιατί τα μωρά μπουσουλάνε, πιάνουν πράγματα, κάνουν τα πρώτα τους βήματα, εξερευνούν και κινδυνεύουν. Και επειδή πολλές φορές το κυνήγι του θησαυρού αποδεικνύεται επικίνδυνο και επειδή οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν και ν’ αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που παραμονεύουν, συμβουλευτήκαμε τα συμπεράσματα έρευνας του 1991 του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και συγκεντρώσαμε εδώ σημαντικούς κατά την άποψή μας κρυφούς και φανερούς κινδύνους που θα μπορούσαν να βλάψουν το μωρό ή το παιδί μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και τρόπους να τους αποφύγουμε:
1) Είναι ανάγκη να ελέγχουμε πάντα ότι δεν αφήσαμε κάτι κοντά στο παιδί που μπορεί να το καταπιεί όπως πράγματα μικρότερα των 5 εκ., τα οποία μπορεί να σφηνωθούν στο λαιμό του και να του προκαλέσουν ασφυξία, ή κοφτερά ή μυτερά ή πολύ βαριά πράγματα ή αναπτήρα ή σπίρτα ή φάρμακα. Οι παιδικές δηλητηριάσεις είναι συχνότατες όπως από χλωρίνη, νέφτι, αλκοόλ που υπάρχουν στην κουζίνα και το μπάνιο. Αυτά πρέπει οπωσδήποτε να κλειδώνονται, επειδή τα παιδιά, ακόμα και ψηλά να είναι κάτι, μπορούν να σκαρφαλώσουν και να το πιάσουν. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ασφαλείας και κλειδαριές ντουλαπιών (ξύλινων, γυάλινων και μεταλλικών) που ασφαλίζουν απολύτως τα ντουλάπια (δίφυλλα και μονόφυλλα) και είναι αδύνατον ένα νήπιο να τ’ ανοίξει (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/asfaleies-ntoylapionsyrtarion ).
2) Τα παιδιά μπορεί να πάθουν εγκαύματα από το τζάκι, επειδή δεν έχουμε βάλει μπροστά μια προστατευτική σχάρα. Πρέπει να υπάρχει πάντα προστατευτικό κάγκελο μπροστά από κάθε είδους φωτιά και δεν πρέπει ν’ αφήσουμε ποτέ ένα αντικείμενο του παιδιού πάνω στο τζάκι, γιατί μπορεί να δοκιμάσει να σκαρφαλώσει για να το πάρει. Υπάρχουν πολλά είδη προστατευτικών για το τζάκι (κάγκελα, σχάρες κλπ) που καλύπτουν καθε διάσταση και είδος τζακιού (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-tzakioy ).
3) Το ίδιο και στην κουζίνα όπου είναι πολύ συχνά τα εγκαύματα παιδιών που πιάνουν τη λαβή της κατσαρόλας ή του μπρικιού όπου βράζει κάτι. Τα μικρά παιδιά συχνά το τραβάνε και περιχύνονται και γι’ αυτό πρέπει πάντα να υπάρχει προστατευτικό ματιών -εστιών φούρνου ώστε να μη φτάνει το παιδί το κατσαρολάκι ή το μάτι της κουζίνας. Επίσης, προστατεύουμε τα παιδιά μας από εγκαύματα, τοποθετώντας ένα προστατευτικό κάλυμμα πόρτας φούρνου, για ν’ αποφύγουμε τον κίνδυνο να στηριχθεί πάνω του όταν αρχίζει να περπατάει και να καεί (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-koyzinas). Στην κουζίνα ελλοχεύει και ο κίνδυνος των μαχαιροπίρουνων. Τα «κρύβουμε», λοιπόν, στα συρτάρια και βεβαιωνόμαστε ότι το μωρό δεν μπορεί να ανοίξει τα συρτάρια και τα ντουλάπια που κλειδώνουμε με τις ειδικές προστατευτικές ασφάλειες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην κουζίνα και στο μπάνιο υπάρχουν και οι 5 βασικές κατηγορίες κινδύνων παιδικής ασφάλειας, δηλαδή τραυματισμός από πρόσκρουση/πτώση, πνιγμός ηλεκτροπληξία, έγκαυμα και δηλητηρίαση!!
4) Οι ηλεκτροπληξίες και το δάχτυλο στις πρίζες είναι βασικός κίνδυνος και γι’ αυτό πρέπει πάντα να καλύπτουμε τις πρίζες με ειδικά προστατευτικά καλύμματα πριζών. Υπάρχουν μάλιστα ειδικά καλύμματα που είναι αυτοκόλλητα και έτσι ποτέ δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσετε να καλύψετε την πρίζα, καθώς μένουν μόνιμα πάνω στην πρίζα και όταν βγάζετε τη συσκευή η πρίζα αυτόματα καλύπτεται. (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-ilektrikonilektronikon-syskeyon)
5) Δεν πρέπει ν’ αφήνουμε στη μέση του δωματίου έπιπλα γιατί τα παιδιά τρέχουν αλόγιστα και χτυπούν ή σκοντάφτουν. Ιδίως πρέπει να μαζεύουμε με ειδικές συσκευές τα καλώδια ηλεκτρικών συσκευών ή άλλα καλώδια (για TV, DVD, CD Player, Stereo, H/Y, πορτατίφ, άλλες ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα, το σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα κλπ), ώστε να μην μπλέκονται στα πόδια των παιδιών και πέφτουν. (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-ilektrikonilektronikon-syskeyon)
6) Δυστυχώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων με παιδιά που πέφτουν από το μπαλκόνι ή το παράθυρο. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προϊόντων Ασφαλείας του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Καταναλωτών, περισσότεροι από 4000 τραυματισμοί παιδιών ετησίως είναι αποτέλεσμα πτώσεως από παράθυρα σπιτιών. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της καθηγήτριας της Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Καλλιόπης Αναστασέας Βλάχου, του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία, τέτοια ατυχήματα δεν είναι και τόσο σπάνια αλλά αντίθετα οι γιατροί στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά περιστατικά παιδικών τραυματισμών και μάλιστα σοβαρών από πτώση από παράθυρο. Ενώ μάλιστα οι περισότεροι νομίζουμε ότι τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν μόνο σε ψιλά κτίρια, πολλά παιδιά τραυματίζονται πέφτοντας από παράθυρο ακόμα και ισογείου. Γι’ αυτό η εγκατάσταση προστατευτικών κάγκελων σε παράθυρα είναι απολύτως απαραίτητη και μπορεί να προλάβει σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θάνατο παιδιού από πτώση. Μάλιστα υπάρχουν πολλές οικονομικές λύσεις για κάγκελα που τοποθετούνται εύκολα στα παράθυρα και γρήγορα και αφαιρούνται επίσης πολύ εύκολα όταν πλέον δεν είναι απαραίτητα. (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-porton-parathyron)
Στο μπαλκόνι επίσης πρέπει να τοποθετούνται ειδικά κάγκελα προστασίας σε κατάλληλο ύψος (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-mpalkonioy). Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αφήνουμε το μωρό να παίζει έξω, χωρίς επιτήρηση, ενώ εμείς μαγειρεύουμε στην κουζίνα και δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε καρέκλες ή άλλα πράγματα κοντά στα κάγκελα, γιατί τα παιδιά ενστικτωδώς ανεβαίνουν επάνω και σκύβουν. Επίσης τα οριζόντια κάγκελα γίνονται σκάλα για το παιδί, το ίδιο και τα διακοσμητικά σχέδια. Είναι απαραίτητο ν’ ασφαλίζουμε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, με ειδικές ασφάλειες πορτών και παραθύρων που μπορεί ν’ αφήσουν και λίγο ανοιχτό το παράθυρο για εξαερισμό, ούτως ώστε να μη βγει έξω το παιδί μόνο του και πέσει (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-porton-parathyron).
7) Καλύπτουμε με προστατευτικές γωνίες ή ειδικές ταινίες τις μυτερές αιχμές και γωνίες των επίπλων, ειδικά όταν το μωρό έχει αρχίσει να μπουσουλάει, και μαζεύουμε όλα τα γυάλινα ή βαριά διακοσμητικά αντικείμενα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-gia-ta-epipla).
8) Αν μέσα στο σπίτι υπάρχουν σκάλες πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε πόρτα ασφαλείας στο επάνω μέρος της σκάλας και αυτή ν’ ανοίγει δύσκολα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/portakia-asfaleias-gia-mora-kai-paidia), γιατί κάποια φορά θα ξεφύγει το νήπιο και θα κατρακυλίσει από εκεί.
9) Όταν έχουμε τζαμόπορτες μεγάλες, π.χ. στα μπαλκόνια πρέπει να βάζουμε ειδικά αυτοκόλλητα που να φαίνεται ότι το τζάμι είναι κλειστό γιατί μπορεί το παιδί να πέσει πάνω τους νομίζοντας ότι είναι ανοιχτό και κυρίως προστατευτικά φίλμ που εφαρμόζουν στα τζάμια ώστε αν πέσει πάνω το παιδί και σπάσει το τζάμι, δεν τραυματίζεται από κομμάτια και θραύσματα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-porton-parathyron).
10) Τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν τα δάχτυλά τους στις πόρτες που μπορεί να μαγκώσουν τα δάχτυλά τους και γι’ αυτό πρέπει να βάζουμε ειδικά προστατευτικά δακτύλων για το κλείσιμο της πόρτας που εφαρμόζουν μεταξύ πόρτας και κάσσας και στις δύο πλευρές και προστατεύουν τα χέρια του παιδιού ή που τοποθετούνται πάνω στην πόρτα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-porton-parathyron).
11) Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό και χτυπήσει το τηλέφωνο ή το κουδούνι της πόρτας ή μην απαντήσετε ή πάρτε το μωρό μαζί σας, γιατί ο πνιγμός είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου και δεν χρειάζεται πολύ νερό. Στο μπάνιο θα πρέπει να βάζετε ένα ειδικό θερμόμετρο μπάνιου που θα μετράει τη θερμοκρασία του νερού ώστε να μην καεί το παιδί από πολύ ζεστό νερό ενώ απαραίτητο είναι και ένα αντιολισθητικό πατάκι μέσα και έξω από την μπανιέρα γιατί όπως και εμείς έτσι και τα παιδιά κινδυνεύουν από απότομο πέσιμο και πιθανό τραυματισμό ή κάταγμα όταν γλιστράει ο πυθμένας της μπανιέρας. Φροντίστε επίσης να κλειδώνετε πάντα το καπάκι της λεκάνης και όλα τα ντουλάπια και συρτάρια με τα φάρμακα και τ’ απορρυπαντικά και τα σαμπουάν και κρέμες με τις ειδικές κλειδαριές (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/asfaleies-ntoylapionsyrtarion). Να θυμάστε πως 50 ασπιρίνες μπορούν να σκοτώσουν ένα παιδί.
12)Φτιάξτε μια περιοχή παιχνιδιού για το παιδί (πάρκο), λίγο μακρύτερα από το σημείο που εργάζεστε, έτσι ώστε να μπορεί να παίζει με ασφάλεια κοντά σας όσο εσείς εργάζεστε. Υπάρχουν πάρκα είτε ξύλινα είτε μεταλλιικά για μωρά και μικρά παιδιά με υπόστρωμα ή χωρίς, με στενές ή φαρδιές πόρτες για να μπορεί κανείς να μπει μέσα και να μη σηκώνει το παιδί απ’ έξω και καταπονεί τη μέση του που μπορούν να γίνουν και διαχωριστικό τζακιού ή δωματίου (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/krevatiaparkokrevata).
13) ‘Επιπλα που μπορεί να ανατραπούν (μπουφές, συρταριέρα, τηλεόραση κλπ) θα πρέπει να στερεωθούν/βιδωθούν κάπου ή να κρατηθούν με ειδικούς ιμάντες (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-gia-ta-epipla)
14) Μεγάλη προσοχή χρειάζονται οι αποθηκευτικοί χώροι παιχνιδιών, τα μεγάλα ψυγεία και τα μπαούλα. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε το παιδί να μην μπορεί να εγκλωβιστεί μέσα στο ψυγείο, κουτί/μπαούλο και να είναι κλειδωμένο με ειδικές κλειδαριές.
Όλα τα προϊόντα babyproofing τα οποία προτείνει η URSafe είναι πιστοποιημένα από τους αντίστοιχους οργανισμούς και συμβατά με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας ως προς την καταλληλότητα τους για παιδιά και την τοξικότητα χημικών ουσιών κατασκευής και προέρχονται από χώρες με αυστηρές προδιαγραφές για την ασφαλή κατασκευή προϊόντων που απευθύνονται σε παιδιά, όπως Σουηδία, Αγγλία, ΗΠΑ, Γερμανία κλπ,. Για τον λόγο αυτό η URSafe συνεργάζεται ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος ή διανομέας των μεγαλύτερων οίκων κατασκευής προϊόντων παιδικής ασφάλειας (BabyDan, Clippasafe, Clevamama, Snuza, Emmay, Mommy I'm Here, κλπ) του εξωτερικού.
Μπορείτε να μας καλέσετε απλά στο 2106777921 και θα έρθουμε στον χώρο σας, θα μελετήσουμε τι χρειάζεται και θα σας στείλουμε την πρότασή μας για να τη συζητήσουμε με βάση τις δικές σας ανάγκες αλλά και τις δικές σας οικονομικές δυνατότητες, προσπαθώντας οι τιμές μας να είναι χαμηλές για να μπορούν όλες οι οικογένειες να ανταποκριθούν στην ανάγκη προστασίας του μωρού ή του παιδιού τους. Το κόστος για τη μελέτη είναι μηδενικό. Η τοποθέτηση των προστατευτικών που θα χρειαστούν γίνεται άμεσα, γρήγορα, οικονομικά και με προσοχή να μη γίνει καμία απολύτως ζημία σε έπιπλο ή στον χώρο, με σεβασμό στη ζωή της οικογένειας, χωρίς αναστάτωση. ‘Οταν το παιδί φτάσει σε ηλικία που δε χρειάζεται πλέον προστατευτικά η URSafe αναλαμβάνει να τ’ αφαιρέσει ώστε να μην προκληθούν ζημιές.
URSafe: One stop shop για το Babyproofing!!!!