Αρχική / Blog / Εγκυμοσύνη μέρος 1ο: Εγκυμοσύνη και Προστασία: οδήγηση, επιβλαβής ακτινοβολία, συστήματα εκτάκτου ανάγκης

Εγκυμοσύνη μέρος 1ο: Εγκυμοσύνη και Προστασία: οδήγηση, επιβλαβής ακτινοβολία, συστήματα εκτάκτου ανάγκης

Πίσω στο blog
12/03/2018
Εγκυμοσύνη μέρος 1ο: Εγκυμοσύνη και Προστασία: οδήγηση, επιβλαβής ακτινοβολία, συστήματα εκτάκτου ανάγκης

Εγκυμοσύνη και Προστασία από την οδήγηση και από την ακτινοβολία των κινητών

Είναι αλήθεια ότι πολλές μητέρες κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της εγκυμοσύνης τους επικεντρώνονται σε θέματα ασφάλειας και φροντίδας αποκλειστικά για το μωρό – από τον εξοπλισμό που χρειάζεται μέχρι τη θωράκιση του σπιτιού – τα οποία βεβαίως είναι απολύτως απαραίτητα. Παραβλέπουν όμως βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν και για τη δική τους προσωπική ασφάλεια αλλά και του εμβρύου.

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης είναι μια από τις πιο σημαντικές και γλυκές περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, που απαρτίζεται από πολλές στιγμές τρυφερότητας, συγκίνησης αλλά και μεγάλης ταλαιπωρίας και επικινδυνότητας. Κίνδυνοι που παλαιότερα δεν ήταν καν υπαρκτοί σήμερα είναι καθημερινότητα όπως το αυτοκίνητο και οι κίνδυνοι στο δρόμο, αλλά και η ακτινοβολία που βρίσκεται παντού γύρω μας αλλά και πολύ κοντά μας με τη χρήση των κινητών και του wi fi.  Αλλά και οι συνηθισμένες ζαλάδες, ατονία, κόπωση, ψυχολογικές διαταραχές, μικρά πονάκια ή άλλες ανησυχητικές ενδείξεις μπορούν να μετατραπούν σε κινδύνους αν η έγκυος βρεθεί μόνη της και δεν υπάρχει τρόπος να ειδοποιήσει έναν άνθρωπο να τη στηρίξει και να τη βοηθήσει.

  1. Ασφάλεια στην οδήγηση

Συχνά στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες ανησυχούν για τις αεροπορικές πτήσεις, τα ταξίδια με τρένο ή με πλοίο, όμως παραγνωρίζουν την επικινδυνότητα ενός οδικού ταξιδιού ή ακόμη και μιας κοντινής βόλτας. Είναι δεδομένο ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μία γυναίκα οδηγός να εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο, ιδίως στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αποδίδει τον αυξημένο κίνδυνο στα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως αίσθημα κόπωσης, ναυτία, αϋπνία, πόνοι στη μέση και απόσπαση της προσοχής (καθώς συχνά το μυαλό των εγκύων ασχολείται με θέματα σχετικά με το παιδί που θα γεννήσουν). Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να γίνεται πιο πιθανό ένα ανθρώπινο λάθος κατά την οδήγηση και μάλιστα κατά ποσοστό 42%. Στατιστικά εκτιμάται ότι περίπου μία στις 50 εγκύους θα εμπλακεί σε τροχαίο κάποια στιγμή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά από αυτά τα τροχαία με εγκύους είναι σοβαρά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του παιδιού. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι η έγκυος δεν πρέπει να οδηγεί αλλά να ταλαιπωρείται από τον συνωστισμό, τις αναμονές, τις καθυστερήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς. Απλά θα πρέπει να οδηγεί πιο προσεκτικά, έχοντας επίγνωση των πιθανώς μειωμένων ικανοτήτων της, λόγω της εγκυμοσύνης.               
Κυρίως όμως δε θα πρέπει ποτέ (!!!) να ξεχνά την ειδική για εγκύους ζώνη ασφαλείας. Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες κατά τη διάρκεια της οδήγησης και οι έγκυες γυναίκες έχουν έναν λόγο παραπάνω (έναν επιβάτη ακόμα!). Αυτό ισχύει τόσο για τα μπροστινά καθίσματα, όσο και για τα πίσω. Εάν η έγκυος φοράει τη ζώνη σωστά, αυτό θα προστατέψει και την ίδια και το μωρό της σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή ατυχήματος.

Έρευνες μάλιστα που έγιναν σε crash tests με εγκύους έδειξαν πως η ζώνη δεν συμβάλλει κατά κανένα τρόπο σε μεγαλύτερο τραυματισμό του εμβρύου –αντιθέτως προφυλάσσει περισσότερο τη μητέρα. Εάν μία έγκυος γυναίκα έχει αυτοκινητιστικό ατύχημα και πάθει σοβαρό τραυματισμό, οι πιθανότητες αποβολής είναι 40-50%. Ακόμα και μικροτραυματισμούς να υποστεί υπάρχει και πάλι πιθανότητα 5-10% να αποβάλει. Γι'αυτό δημιουργήθηκε η ζώνη ασφαλείας για εγκύους, που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Οι βασικοί κανόνες για τη σωστή και ασφαλή τοποθέτηση της ζώνης ασφαλείας στην έγκυο είναι οι εξής:

  • Περνάμε το τμήμα της ζώνης που κουμπώνει κάτω από την κοιλιά μας έτσι ώστε να αγκαλιάζει τους μηρούς. 
  • Η κοιλιά πρέπει να μένει ελεύθερη, χωρίς επαφή με τη ζώνη
  • Ρυθμίζουμε το κάθισμά μας έτσι ώστε η ζώνη να περνάει διαγωνίως από τον ώμο μας χωρίς να αγγίζει τον λαιμό.
  • Περνάμε διαγωνίως από τη μέση του στήθους τη ζώνη χωρίς ποτέ να βγάζουμε το χέρι μας απ΄έξω. 
  • Φοράμε ζώνη ακόμα και όταν καθόμαστε πίσω. 
  • Κρατάμε τεντωμένη διαρκώς τη ζώνη και οδηγούμε χωρίς μπουφάν ή παλτό που κρατούν τη ζώνη σε απόσταση από το σώμα. 

Γι’ αυτό θα πρέπει κάθε έγκυος να προμηθευτεί οπωσδήποτε μία ζώνη ασφαλείας ειδική για εγκύους που δεν πιέζει το έμβρυο αλλά μεταφέρει όλη την πίεση στους γοφούς και τη λεκάνη της και όχι στην κοιλιά και τη μήτρα. Η ειδική ζώνη για εγκύους πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την κανονική ζώνη, παρέχοντας άνεση, αλλά και να έχει θηλειά που συγκρατεί τη ζώνη ασφαλείας χαμηλά ώστε να είναι πιο μπροστά και να είναι πιο εύκολη η τοποθέτησή της και κυρίως να είναι ποιοτικά άρτια, εφαρμόζοντας όλα τα ποιοτικά standards, ώστε να μη θέτει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της όσο και του εμβρύου.  

Δείτε περισότερες πληροφορίες εδώ: 

https://www.ursafe.gr/prostateytika-aytokinitoy

Βέβαια μία έγκυος θα πρέπει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της να οδηγεί με πολύ μικρή ταχύτητα και πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μειώσει τους κινδύνους για ατύχημα και ενεργοποίηση του αερόσακου. Επίσης, οι δονήσεις και τα τραντάγματα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εγκυμοσύνη οπότε καλό είναι ν’ αποφεύγονται όσο γίνεται οι δρόμοι με λακούβες και κακοτεχνίες.

  
2. Επιβλαβής ακτινοβολία από κινητά και wi fi

Σύγχρονες μελέτες αναφέρουν ότι γυναίκες που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με την έρευνα δύο κορυφαίων πανεπιστημίων, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) και του Πανεπιστήμιου Aarhus της Δανίας. Σύμφωνα με αυτήν τη γιγαντιαία έρευνα (δείγμα 13.000), αποκάλυψε ότι η χρήση κινητού από τις έγκυες γυναίκες, 2-3 φορές την ημέρα ήταν αρκετή για ν’ αυξήσει την πιθανότητα να παρουσιάσουν τα παιδιά τους υπερκινητικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς. Τ’ αποτελέσματα της έρευνας - η πρώτη του είδους της - εξέπληξαν τους επιστήμονες που την διεξήγαγαν και οι οποίοι βασίστηκαν στις προειδοποιήσεις του «RUSSIANRADIATIONWATCHDOGBODY” για τη χρηση κινητού από εγκύους και παιδιά και το οποίο δηλώνει ότι ο κίνδυνος που εμφανίζει η χρήση κινητού δεν είναι πολύ μικρότερος από το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ.

Αλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το RUSSIAN NATIONAL COMMITTEE ON NON IONIZING RADIATION PROTECTION τονίζει ότι η χρήση κινητού από τις εγκύους και τα παιδιά πρέπει να περιοριστεί, γιατί οι μητέρες που χρησιμοποιούσαν κινητά είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με προβληματική συμπεριφορά και το ποσό αυτό αυξανόταν ανάλογα με το ποσό της δυναμικής έκθεσης στην ακτινοβολία.

Στη σύγχρονη εποχή η έγκυος εκτίθεται σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, από κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα, τηλεοράσεις, υπολογιστές, tablets και άλλες συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία τη βομβαρδίζει καθημερινά, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.  Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) προειδοποιεί ότι «Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ» (βλ. και http://www.bioinitiative.org/table-of-contents/  για τις βλαβερές επιπτώσεις της ΗΜΑ στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα). Η δημοσιευμένη το 2010 έκθεση Interphone, που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας με κόστος 20 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία του κοινού, μετά από 4 χρόνια εσωτερικών αντιπαραθέσεων σχετικά με την παρουσίασή της, πριν τελικά να δημοσιοποιηθεί, ως συμβιβαστική λύση ανέφερε ότι το αποτέλεσμα ήταν "ασαφές". Παραδέχτηκε όμως την πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθη όγκων στον εγκέφαλο μετά από δέκα χρόνια χρήσης. Υπάρχουν πολλές διεθνείς εκθέσεις που περιλαμβάνουν καλά στοιχειοθετημένες αποδείξεις για τις καταστροφικές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, εκ των οποίων δύο ανεξάρτητες και αμερόληπτες εκθέσεις αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Βρίσκονται μάλιστα μέσα στο internet, όπου μπορεί όποιος θέλει να τις διαβάσει και να τις αναλύσει. Η μία είναι η BioInitiative που έχει υιοθετηθεί με τεράστια αποδοχή από το Ευρωκοινοβούλιο και η άλλη η Αναφορά της ασφαλιστικής εταιρίας Austrian AUVA Insurance Company, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα, βάσει έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ότι δεν πρέπει να παρέχει σχετικές ασφάλειες λόγω μεγάλου ρίσκου. Σύμφωνα μάλιστα με το υπ’ αριθμ 208/31-5-2012 Δελτίο Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ (International Agency for Research on Cancer, ΙARC) έχει καταχωρήσει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους (Ομάδα 2B), βάσει του αυξημένου ρίσκου για γλοίωμα, έναν τύπο κακοήθη όγκου του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη χρήση ασύρματων τηλεφώνων (https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/pr208_E.pdf.) Πολλοί ειδικοί παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση με αυτήν του καπνού και του αμίαντου, όταν τα οικονομικά συμφέροντα είχαν μπει πριν από τη δημόσια υγεία. Ο κίνδυνος της ΗΜΑ αν και μη ορατός, είναι υπαρκτός και η συνεχής και όλο αυξανόμενη χρήση κινητών τηλεφώνων και συσκευών WiFi, και δη από εγκύους καθιστά την προστασία τους από την ΗΜΑ επιτακτική.

Σημαντική προστασία παρέχουν τα PhoneShield και WiFiShield που είναι καταστολείς ΗΜΑ, σχεδιασμένα ειδικά για κινητά τηλέφωνα και συσκευές wi-fi. Περιέχουν φυσικό χαλαζία και προηγμένη τεχνολογία της ΝΑSA, που δεν επηρεάζει τη μετάδοση ή τη λήψη των συσκευών. Περιέχουν μία μήτρα διαφορετικών κρυστάλλων φυσικού χαλαζία που συντονίζονται στις ίδιες συχνότητες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τα κινητά τηλέφωνα. Οι κρύσταλλοι χαλαζία έχουν ένα  πιεζοηλεκτρικό χαρακτηριστικό που σημαίνει ότι αντιδρούν σε συγχρονισμό με ταλαντευόμενα ραδιοκύματα της ίδιας  περιοχής συχνοτήτων, στην περίπτωση αυτή, προερχόμενα από τα κινητά τηλέφωνα ή τους Η/Υ και το ασύρματο δίκτυο. Αυτή  η διαδικασία κάνει τους κρύσταλλους μέσα στα Shield να ταλαντώνονται και να δημιουργούν τη δική τους συχνότητα, επιτυγχάνοντας έτσι τη διάχυση, διασπορά και διάτμηση της τοξικής δράσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των  συσκευών. Αυτό βοηθάει να μειωθούν οι βλαβερές επιπτώσεις στο ανθρώπινο βιολογικό σύστημα. Στις ΗΠΑ, η  ΝΑΣΑ, στο Johnson Space Centre στο Τέξας έχει δημιουργήσει μία ομάδα σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας για να  καλλιεργεί κρυστάλλους στο διάστημα για μακρομοριακές βιοτεχνολογικές έρευνες για να πετύχουν υψηλότερη  ποιότητα στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Βλέπε  www.nasa.gov/ και κάντε αναζήτηση 'crystals’.

Αναλυτικότερα το PhoneShield δεν προσπαθεί να ελέγξει το επίπεδο ή την ένταση της ακτινοβολίας όπως έχει μετρηθεί και περιγραφεί ως Συγκεκριμένη Τιμή Απορρόφησης (Specific Absorption Rate, SAR). Αυτό το βιομηχανικό στάνταρντ έχει να κάνει μόνο με θερμικές επιδράσεις από τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Οι δύο συχνότητες κυμάτων που χρησιμοποιούν τα κινητά  τηλέφωνα στα 8.34Hz και 2HZ αντιστοιχούν σε συχνότητες ηλεκτρικών ταλαντώσεων που βρίσκονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, συγκεκριμένα στις Α και Δ περιοχές.   Ως αποτέλεσμα ακόμα και σε πολύ χαμηλή ένταση, η εισερχόμενη  ακτινοβολία, μπορεί να χαλάσει την φυσική ενδογενή βιολογική λειτουργία του ανθρώπινου συστήματος και να  πυροδοτήσει μία δυσμενή κυτταρική αντίδραση. Ο εγκέφαλος συμπεριφέρεται σαν ραδιόφωνο που χρησιμοποιείται στο  σπίτι και είναι συντονισμένο σε ένα πρόγραμμα. 'Οταν μία ηλεκτρική συσκευή, χρησιμοποιώντας την ίδια συχνότητα  πλησιάσει, γίνονται παρεμβολές και δεν έχει καλή λήψη και λειτουργία. Τα phoneShields είναι φυσικά προϊόντα μόνο 18mm (κάτω από 3/4 ίντσες) σε διάμετρο ή 28mm τα wi-fiShields, ιδιαίτερα αποτελεσματικά αν και δεν απαιτούν καμία τεχνική ικανότητα και δεν επηρεάζουν τη μετάδοση ή τη λήψη. Είναι γρήγορα και εύκολα στην τοποθέτηση με ενσωματωμένο ισχυρό αυτοκόλλητο και δεν χρειάζονται καλώδια ή μπαταρίες. Τα Shields είναι κατάλληλα για όλες τις μάρκες και τα μοντέλα των κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων των Smartphones. Τα Shields μπορούν να χρησιμοποιηθούν για Smartphones, ασύρματα τηλέφωνα (DECT) σε συνδυασμό με το wi-fiShield στη βάση, ραδιόφωνα στο κομοδίνο και ψηφιακά ρολόγια, φορητούς πλοηγούς, συσκευές Bluetooth, laptop, tablets, routers, desktop PCs και γενικά οποιεσδήποτε άλλες μικρές ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα κοντά σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Δείτε το ακόλουθο βίντεο που δείχνει το ποσοστό μείωσης της ακτινοβολίας:  https://www.youtube.com/watch?time_continue=195&v=OpT4uXYrkCo

Επίσης διαβάστε τα ακόλουθα link:

https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/pr208_E.pdf

http://www.next-up.org/pdf/Council_Europe_Report_The_potential_dangers_o...

https://bioinitiative.org/table-of-contents/

3) Τηλεφωνικό Σύστημα Έκτακτης Αναγκης για την ασφάλεια της εγκύου

Μία έγκυος  γυναίκα δεν μπορεί κάθε στιγμή της ημέρας να βρίσκεται με κάποιον άνθρωπο ούτε βέβαια μπορεί να περιορίζει τις δραστηριότητες της όταν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος. Πρέπει όμως για τη δική της προστασία αλλά και για την προστασία του εμβρύου να μπορεί να ειδοποιήσει κάποιον άμεσα με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού προς βοήθειά της. Μπορεί να ζαλιστεί, να πέσει η πίεσή της, να αισθανθεί αδιαθεσία ή να πέσει και να μην είναι καν κοντά της ένα τηλέφωνο, ακόμα και να συμβεί κάτι που θα την κάνει να χάσει τη ψυχραιμία της.

Ιδανική προστασία γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι τα τηλεφωνικά συστήματα εκτάκτου ανάγκης ή αλλιώς κουμπιά πανικού, στα οποία αποθηκεύονται προεπιλεγμένοι αριθμοί που το σύστημα με το πάτημα ενός κουμπιού που μπορεί να φοράει η έγκυος καλεί μόνο του τους αριθμούς προς βοήθεια της εγκύου.

‘Ενα άρτιο ποιοτικά τηλεφωνικό σύστημα εκτάκτου ανάγκης, στο οποίο μπορεί κανείς να βασιστεί πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Να καλεί αυτόματα τους προεπιλεγμένους αριθμούς (π.χ. σύζυγο, οικογένεια, φίλους, συνεργάτες) ειδοποιώντας τους ότι χρειάζεται βοήθεια, αναπαράγοντας το μαγνητοφωνημένο μήνυμα.

- Να είναι απλό στη χρήση και να χρειάζεται να πατηθεί το ασύρματο κρεμαστό κουμπί μία φορά ή το κουμπί πάνω στη συσκευή.

- Με δυνατότητα 3 προεπιλεγμένων αριθμών και 10 δευτερόλεπτα μαγνητοφωνημένου μηνύματος προς βοήθεια.

- Να επιτρέπει στον κληθέντα να ακούσει τί γίνεται και να αντιδράσει αναλόγως.

- Να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα τηλεφωνική σας γραμμή.

- Xωρίς ακριβά συμβόλαια ή χρεώσεις για παροχή υπηρεσιών ελέγχου.

- Με εμβέλεια μέχρι 30μ. από το τηλέφωνο.

- Μέχρι και 15 προσπάθειες κλήσης (καλεί κάθε αριθμό με τη σειρά σε 5 κύκλους).

- Ο συναγερμός πανικού θα προχωρήσει στον επόμενο προεπιλεγμένο αριθμό εάν απαντήσει αυτόματος τηλεφωνητής ή αυτός ο αριθμός είναι κατειλημμένος.

- Να έχει ασύρματη αμφίδρομη επικοινωνία όταν συνδεθεί με τον προεπιλεγμένο αριθμό.

- Να μπορεί ο χρόνος ομιλίας/ακοής να επιμηκυνθεί πατώντας οποιοδήποτε κουμπί στο τηλέφωνο.

- Το ασύρματο κρεμαστό κουμπί μπορεί να φορεθεί είτε γύρω από το λαιμό είτε μέσα στην τσέπη.

- Να τοποθετείται εύκολα και γρήγορα.

-Να έχει φωτάκι-ένδειξη χαμηλής μπαταρίας.

- Να έχει εφεδρική μπαταρία για περιπτώσεις διακοπής ρεύματος.

- Με συχνότητα λειτουργίας 433 MHz.

https://www.ursafe.gr/das1100-alarm-tilefoniko-systima-ektaktis-anagkis-me-2-tilecheiristiria

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας