Αρχική / Blog / Γυαλιά ηλίου κατά της ηλιακής ακτινοβολίας: Απολύτως απαραίτητα σε μωρά και παιδιά

Γυαλιά ηλίου κατά της ηλιακής ακτινοβολίας: Απολύτως απαραίτητα σε μωρά και παιδιά

Πίσω στο blog
26/05/2018
Γυαλιά ηλίου κατά της ηλιακής ακτινοβολίας: Απολύτως απαραίτητα σε μωρά και παιδιά

Γυαλιά ηλίου κατά της ηλιακής ακτινοβολίας: Απολύτως απαραίτητα σε μωρά και παιδιά

Είναι γνωστό ότι οι υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες Α και Β, οι οποίες είναι μη ορατές με γυμνό μάτι, είναι επικίνδυνες για την υγεία των ματιών των ενηλίκων αλλά ακόμα περισσότερο και των παιδιών. Και αυτό γιατί ο φακός των παιδιών δε διαθέτει την απαραίτητη φυσική προστασία, την οποία αποκτά σταδιακά μεγαλώνοντας, δεδομένου ότι δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ο μηχανισμός απορρόφησης της UV ακτινοβολίας. Συγκεκριμένα η UV ακτινοβολία καταστρέφει σταδιακά τον αμφιβληστροειδή και τον φακό του ματιού, οδηγώντας σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα) και καταρράκτη (θόλωση του φακού του ματιού).

 

Ακόμη υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την έκθεση του παιδικού ματιού στον ήλιο με την αύξηση του οφθαλμικού βολβού. Όσο περισσότερο ηλιακό φώς διαπερνά την ίριδα, τόσο περισσότερο αυξάνει το βάθος του παιδικού οφθαλμικού βολβού και o κίνδυνος για εμφάνιση μυωπίας. Επιπλέον μπορεί να εμφανιστούν ηπιότερες και παροδικές βλάβες όπως, φλεγμονές στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού (κερατίτιδες), φλεγμονές στο εσωτερικό των βλεφάρων (επιπεφυκίτιδες), ερυθρίαση των ματιών, κ.α.
 

Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι όταν το παιδί σας εκτίθεται για αρκετή ώρα στον ήλιο χωρίς καμία προφύλαξη, μετά από λίγες μέρες, τα μάτια του κοκκινίζουν και δακρύζουν. Τα μάτια μας κινδυνεύουν περισσότερο από το δέρμα μας κι αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Λόγω μάλιστα παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο εκτεθειμένα στον ήλιο, ιδίως στις διακοπές του καλοκαιριού. Μέχρι την ηλικία των 18 ετών τα παιδικά μάτια έχουν εκτεθεί περίπου στο μισό του συνολικού ποσού της ακτινοβολίας που εκτίθεται ένας μέσος άνθρωπος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η βλάβη ξεκινά από νωρίς και είναι αθροιστική.

 

Γι’ αυτό ο νούμερο ένα κανόνας για να προστατεύονται τα μάτια των παιδιών (αλλά και των ενηλίκων) από την ηλιακή ακτινοβολία είναι να φορούν γυαλιά ηλίου. Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να βάζουν γυαλιά στα παιδιά τους όταν κυκλοφορούν στην ύπαιθρο ήδη από τη βρεφική ηλικία και συγκεκριμένα από την ηλικία των 6 μηνών όπου μπορούν να εκτεθούν περισσότερο στον ήλιο.  . Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ένταση της ακτινοβολίας μεταβάλλεται ανάλογα με το περιβάλλον. Οι υπεριώδεις ακτίνες αντανακλώνται στην άμμο και στο νερό! Αν το παιδί σας παίζει στην άμμο, η ένταση των ακτίνων του ήλιου είναι κατά 15 με 20% μεγαλύτερη. Αν τσαλαβουτά στην πισίνα ή στη θάλασσα, το αποτέλεσμα των UV μεγεθύνεται κατά τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 75% αν το νερό είναι ήρεμο. Τέλος, ακόμα και με συννεφιά οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι, αφού δεν εμποδίζονται οι υπεριώδεις ακτίνες.

Υπάρχουν μάλιστα χώρες όπως η Αυστραλία, που υπήρξε πρωτοπόρος στην κατανόηση της σημασίας της προστασίας των παιδικών ματιών από τον ήλιο, όπου τεκμηριωμένη σχετική έρευνα οδήγησε στην απόφαση να παρέχει το κράτος γυαλιά ηλίου στους μαθητές μαζί με τη σχολική ποδιά!

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με διεθνείς φορείς Περιβάλλοντος, Μετεωρολογίας, Έρευνας για τον Καρκίνο και Προστασίας από την μη-ιονίζουσα ακτινοβολία, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία: INTERSUN, the Global UV Project (Περισσότερες πληροφορίες: – Ultraviolet radiation and health) 
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η υιοθέτηση της συνήθειας εφαρμογής γυαλιών ηλίου, από τα μικρά παιδιά.

Διαλέγοντας γυαλιά ηλίου για τα παιδιά μας

Το πρόβλημα με τα παιδιά είναι ότι δεν δέχονται εύκολα να φοράνε γυαλιά, ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα του έτους. Ο καλύτερος τρόπος για να πεισθούν είναι να προσπαθήσουμε να μας μιμηθούν.
Ετσι:
• Επιλέξτε σκελετό που εφαρμόζει καλά στο προσωπάκι του βρέφους και του παιδιού, είναι άνετος, ελαφρύς, όχι πολύ σφιχτός / εφαρμοστός, στέκεται όσο το δυνατόν πιο άνετα και πιο ψηλά στη μύτη ή κοντά στα μάτια, χωρίς να αγγίζουν οι φακοί τις βλεφαρίδες.

• Επιλέξτε οργανικούς φακούς για την δραστήρια νηπιακή ηλικία γιατί έτσι δεν κινδυνεύουν να τραυματιστούν σε περίπτωση ατυχήματος, είναι ανθεκτικότεροι στις γρατσουνιές και ελαφρύτεροι σε σχέση με τους κρυστάλλινους. 

• Για τα νήπια επιλέξτε χρωματιστούς, μοντέρνους σκελετούς που θα τους φαίνεται παιχνιδιάρικοι και θα χαίρονται να τους φοράνε.

• Αφήστε το να επιλέξει εκείνο το σκελετό που του αρέσει.

• Γυαλιά ηλίου που πωλούνται ως παιχνίδια πρέπει να αποφεύγονται καθώς προκαλούν περισσότερη ζημιά στα μάτια απ΄οτι να μην φοράνε καθόλου. (Καθώς η ίριδα του ματιού ανοίγει περισσότερο βλέποντας μέσα από το σκούρο φακό, επιτρέπει μεγαλύτερο ποσό UV ακτινοβολίας να περάσει στο μάτι, εφόσον τα γυαλιά δεν έχουν προδιαγραφές απορροφητικότητας)

• Μην ξεχνάτε να φοράτε εσείς οι γονείς γυαλιά ηλίου διότι το πειστικότερο επιχείρημα για τα παιδιά είναι η μίμηση.

• Να θυμάστε ότι ένα ζευγάρι γυαλιών που εφαρμόζει καλά και έχει υψηλής ποιότητας φακούς, είναι πάντα το επιθυμητό. 

Επιλέγοντας γυαλιά ηλίου με προδιαγραφές ασφαλείας

1. Φακοί οργανικοί, κατηγορίας [3] για τις συνθήκες ηλιοφάνειας της Ελλάδας με υψηλή ποιότητα φακών  UV 400 που πληρεί τις υψηλότερες απαιτήσεις και πιο αυστηρές προδιαγραφές γυαλιών ηλίου στον κόσμο.

2.Να μην δημιουργούν παραμόρφωση σε αντικείμενα ή στα χρώματα καθώς τους μετακινούμε αριστερά – δεξιά.

3. Σκελετοί ελαφριοί, άθραυστοι, υψηλής αντοχής, από υλικά μη-τοξικά, μη-αλλεργιογόνα. (π.χ. αποφυγή νικελίου)

4. Να εφαρμόζουν άνετα στη μύτη και πίσω από τ’ αυτιά ώστε στην παραλία να κρατούν την άμμο έξω από τα μάτια, στην ποδηλασία ν’ αντιστέκονται στον άνεμο όταν τα παιδιά κάνουν ποδηλασία, στα θαλάσσια αθλήματα να κρατούν μακριά τα νερά από τα μάτια.

5. Προσέχουμε να υπάρχει καλή κάλυψη της περιοφθαλμικής περιοχής (γύρω από το μάτι) γιατί ακόμα και στα χειμερινά αθλήματα στο χιόνι οι ακτίνες UV είναι ακόμη πιο δυνατές λόγω της αντανάκλασης πάνω στο χιόνι. •

6. Επενδύουμε σε γυαλιά καλής ποιότητας  (Προσοχή: γυαλιά ηλίου από πλανώδιους πωλητές μπορεί να έχουν ψεύτικες αυτοκόλλητες ετικέτες!)
7. Προτιμήστε γυαλιά φτιαγμένα από πολυανθρακικό άλας, ένα υλικό το οποίο απορροφά το 80% των υπεριωδών. 

8.Οι φακοί να είναι άθραυστοι από 100% πολυάνθρακα, το πιο δυνατό υλικό για φακούς.

9. Σε ό,τι αφορά τα τζάμια των γυαλιών, επιλέξτε αυτά που αναγράφεται πάνω τους «100% αντι-UV, δείκτης 3». 
10. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζουν σωστά. Προσαρμόστε τους βραχίονες των γυαλιών στο κεφαλάκι του παιδιού σας, ώστε να μην του πέφτουν ούτε να το στενεύουν. Αν δεν έχουν καλή εφαρμογή, τότε δεν προστατεύουν σωστά τα μάτια. 

11. Να έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης των φακών με συνταγογραφημένους φακούς.

12. Να έχουν ελαστικό ιμάντα από Νεοπρένιο, ο οποίος προσφέρει άνεση, ελαστικότητα και αναπνέει.

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας