Αρχική / Blog / Γυαλιά ηλίου σε παιδιά; Ναι, είναι απαραίτητα!

Γυαλιά ηλίου σε παιδιά; Ναι, είναι απαραίτητα!

Πίσω στο blog
19/05/2019
Γυαλιά ηλίου σε παιδιά; Ναι, είναι απαραίτητα!

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν πρέπει το μωρό μας ή αργότερα το παιδί μας να φοράει γυαλιά ηλίου; Και από ποιά ηλικία; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι γιατί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου αυξάνει το κίνδυνο για καταρράκτη και άλλων προβλημάτων αργότερα στη ζωή του παιδιού, όπως ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, φωτοκερατίτιδα, πτερύγιο κ.ά.

Είναι γνωστό ότι η UVA είναι υπεριώδης ακτινοβολία που μπορεί να διαπεράσει το δέρμα και να φτάσει βαθιά στα μάτια. Οι ακτίνες UVA μαυρίζουν το δέρμα μας, αλλά μπορούν να του προκαλέσουν επίσης σημάδια γήρανσης. Τα μάτια μας κινδυνεύουν περισσότερο από το δέρμα μας. Συγκεκριμένα η UV ακτινοβολία καταστρέφει σταδιακά τον αμφιβληστροειδή και τον φακό του ματιού, οδηγώντας σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας  και καταρράκτη. Οι ακτίνες UVA αντιπροσωπεύουν έως και το 95% της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας που φθάνει στην επιφάνεια της Γης. Η UVB είναι η υπεριώδης ακτινοβολία υψηλής ενέργειας, που μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα μας. Ο κερατοειδής μπλοκάρει τις περισσότερες από τις ακτίνες UVB που εισέρχονται στο μάτι, προστατεύοντας τους εσωτερικούς ιστούς των ματιών. Αλλά η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB μπορεί να προκαλέσει σοβαρό και επώδυνο «ηλιακό έγκαυμα» του κερατοειδούς που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Εκτός από την πρόκληση προβλημάτων στα μάτια, οι ακτίνες UVA και UVB μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος του προσώπου, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητου δέρματος των βλεφάρων και της περιοχής γύρω από τα μάτια. Η UV έκθεση έχει επίσης συσχετισθεί με την ανάπτυξη πτερυγίων.

Ειδικά στις μικρές ηλικίες (εώς 8-9 ετών) ο κερατοειδής και ο φακός είναι πιο διαυγείς απ΄ό,τι σε πιο μεγάλη ηλικία, και τα μάτια δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα φίλτρα για την ακτινοβολία UV, με αποτέλεσμα η επιβλαβής ακτινοβολία να φτάνει πιο εύκολα στον αμφιβληστροειδή. Ο κίνδυνος βλάβης επίσης είναι σωρευτικός. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μεγαλώνει όσο εκτιθόμαστε στον ήλιο κατά τη διάρκεια των χρόνων ζωής μας, δηλαδή όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες όσο μεγαλύτερη έκθεση είχατε σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ζωής σας, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος να νοσήσετε από ασθένειες που απειλούν την όραση.

Άλλοι δύο λόγοι που καθιστούν τα μάτια των παιδιών ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ήλιο είναι οι σχετικά μεγάλες κόρες και η υπερμετρωπία, που οδηγεί στο να εστιάζονται περισσότερες φωτεινές ακτίνες πάνω στον αμφιβληστροειδή. Οι παράγοντες αυτοί καθιστούν πολύ σημαντικό για όλα τα παιδιά, ακόμα και βρέφη, να φορούν γυαλιά ηλίου που αποκλείουν την υπεριώδη ακτινοβολία, όταν είναι σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 2 μ.μ. Δεν υπάρχει κάποιο κατώτερο όριο από το οποίο και μετά να επιτρέπεται η χρήση των γυαλιών ηλίου. Κάτω από την ηλικία των 6 μηνών τα βρέφη απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο.

Επειδή όμως η έκθεση στον ήλιο είναι αναγκαία και ωφέλιμη καθώς βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης D, γι’ αυτόν δεν πρέπει να εμποδίσουμε την έκθεση στον ήλιο ενός παιδιού, απλά να λάβουμε κάποια προστατευτικά μέτρα, όπως να του φοράμε γυαλιά ηλίου από μικρή ηλικία. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο έξω από ό,τι οι ενήλικες. ‘Ετσι οι ειδικοί λένε ότι σχεδόν το ήμισυ της έκθεσης ενός ατόμου στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ζωής του, πραγματοποιείται μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

‘Ετσι λοιπόν έχει διαπιστωθεί ότι από την ηλικία των 6 μηνών και μετά ένα παιδί μπορεί να φοράει γυαλιά ηλίου. Και αυτό γιατί νωρίτερα από τους 6 μήνες έτσι κι αλλιώς ένα παιδί δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο. Και βέβαια αυτό υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί το ίδιο να τα κρατήσει στα μάτια του, επειδή στις ηλικίες αυτές άλλα παιδιά φορούν με ευχαρίστηση γυαλιά ηλίου από 1 έτους ή και μικρότερα, ενώ άλλα δεν τα ανέχονται ακόμα και στα 3 ή 4 τους χρόνια. Μια μέση ηλικία ωστόσο είναι τα 2-3 έτη.

Ποιά είναι τα σωστά γυαλιά ηλίου για το παιδί μου:

Δύο βασικοί κανόνες: Προστασία και Εφαρμογή

  1. Τα γυαλιά ηλίου των παιδιών θα πρέπει να δεσμεύουν 100% και των δύο τύπων υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB. Η ικανότητα να απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το χρώμα των φακών. Πρέπει λοιπόν να ελέγχουμε ότι το ζευγάρι γυαλιά που αγοράζουμε αναφέρει προστασία 99-100 % από την UVA και UVB. Πόσο σκούρα θα είναι, εξαρτάται από το προσωπικό γούστο, γιατί η απορρόφηση των βλαβερών ακτίνων συμβαίνει από ειδικά φίλτρα και όχι από το χρώμα. Τα παιδικά γυαλιά ηλίου ωστόσο πρέπει να τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να μην αλλοιώνουν τα χρώματα που φθάνουν στον αναπτυσσόμενο παιδικό αμφιβληστροειδή και να μην παραμορφώνουν τα είδωλα. Να είστε επιφυλακτικοί με παιδικά γυαλιά ηλίου που λένε ότι «εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία», χωρίς να προσδιορίζουν το πραγματικό ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας που απορροφούν οι φακοί.
  2. Η εφαρμογή είναι ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε, καθώς τα γυαλιά δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά και να μην ακουμπούν τις βλεφαρίδες ή τα μάτια του γιατί θα ενοχλούν το παιδί σας και δε θα θέλει να τα φορέσει. Να εφαρμόζει άνετα στη μύτη και πίσω από τα αυτιά και να υπάρχει καλή κάλυψη της περιοφθαλμικής περιοχής (γύρω από το μάτι). Διαλέξτε κάποιον σκελετό που εφαρμόζει καλά και είναι ελαφρύς. Για την καλύτερη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και την προστασία από τη σκόνη και άλλα σκουπίδια, ένας άθραυστος μαλακός σκελετός, που εφαρμόζει καλά, είναι η καλύτερη επιλογή.  Προσαρμόστε τους βραχίονες των γυαλιών στο κεφαλάκι του παιδιού σας, ώστε να μην του πέφτουν ούτε να το στενεύουν. Αν δεν έχουν καλή εφαρμογή, τότε δεν προστατεύουν σωστά τα μάτια. 

Ιδανικά είναι οπότε τα γυαλιά που:

1. Είναι φακοί οργανικοί, κατηγορίας [3] για τις συνθήκες ηλιοφάνειας της Ελλάδας με υψηλή ποιότητα φακών UV 400 που πληρεί τις υψηλότερες απαιτήσεις και πιο αυστηρές προδιαγραφές γυαλιών ηλίου στον κόσμο.

2. Δεν δημιουργούν παραμόρφωση σε αντικείμενα ή στα χρώματα καθώς τους μετακινείτε αριστερά – δεξιά.

3. Είναι σκελετοί ελαφριοί, άθραυστοι, υψηλής αντοχής, από υλικά μη-τοξικά, μη-αλλεργιογόνα. (π.χ. αποφυγή νικελίου)

4. Εφαρμόζουν άνετα στη μύτη και πίσω από τ’ αυτιά ώστε στην παραλία να κρατούν την άμμο έξω από τα μάτια, στην ποδηλασία ν’ αντιστέκονται στον άνεμο και στα θαλάσσια σπορ να κρατούν μακριά τα νερά από τα μάτια.

5. Να καλύπτουν την περιοφθαλμική περιοχή (γύρω από το μάτι).

6. Οι φακοί να είναι άθραυστοι από 100% πολυάνθρακα, το πιο δυνατό υλικό για φακούς.

7. Σε ό,τι αφορά τους φακούς των γυαλιών, ν’ αναγράφεται πάνω τους «100% αντι-UV, δείκτης 3».

8. Να έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης των φακών με συνταγογραφημένους φακούς (αν αυτό είναι απαραίτητο).

8. Να έχουν ελαστικό ιμάντα από νεοπρένιο, ο οποίος προσφέρει άνεση, ελαστικότητα και αναπνέει.

10. Να έχουν μεγάλη γκάμα από χρωματιστούς, μοντέρνους σκελετούς που τα παιδιά θα χαίρονται να τους φοράνε και αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους το σκελετό που τους αρέσει.

Προσοχή στα φτηνά γυαλιά ηλίου για παιδιά. Γυαλιά ηλίου από πλανόδιους πωλητές μπορεί να έχουν ψεύτικες αυτοκόλλητες ετικέτες και μπορεί να δημιουργήσουν άλλους κινδύνους. Στο πρόσφατο παρελθόν, η αμερικανική Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτή απαίτησε την ανάκληση διάφορων φθηνών γυαλιών ηλίου για παιδιά, γιατί το χρώμα των φακών περιείχε μη αποδεκτά επίπεδα μολύβδου. Σκελετοί από νικέλιο πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να είναι τοξικοί και αλλεργιογόνοι. Επίσης, οι σκελετοί, οι μεντεσέδες και οι φακοί των φθηνών παιδικών γυαλιών ηλίου, συχνά δεν είναι τόσο ανθεκτικοί όσο στα ποιοτικά γυαλιά ηλίου. Μάλιστα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι γυαλιά ηλίου που πωλούνται ως παιχνίδια πρέπει να αποφεύγονται καθώς προκαλούν περισσότερη ζημιά στα μάτια των παιδιών μας απ΄ότι να μην φοράνε καθόλου, καθώς η ίριδα του ματιού ανοίγει περισσότερο βλέποντας μέσα από το σκούρο φακό και επιτρέπει μεγαλύτερη ποσότητα UV ακτινοβολίας να περάσει στο μάτι, εφόσον τα γυαλιά δεν έχουν προδιαγραφές απορροφητικότητας. Γι’ αυτό το λόγο αγοράζουμε γυαλιά καλής ποιότητας, ποτέ από πλανώδιους πωλητές που μπορεί να έχουν ψεύτικες αυτοκόλλητες ετικέτες και πάντα ελέγχοντας τις πιστοποιήσεις τους, τη χώρα παραγωγής τους και τα υλικά και ειδικές προδιαγραφές που είναι φτιαγμένα

Στη URSafe μετά από εκτεταμένο έλεγχο και έρευνα προτείνουμε τα εξειδικευμένα για παιδιά γυαλιά BabyBanz από την Αυστραλία της εταιρίας Banz, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές.  Πατείστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας