Αρχική / Blog / Καλοκαίρι με τον παππού και τη γιαγιά

Καλοκαίρι με τον παππού και τη γιαγιά

Πίσω στο blog
29/06/2018
Καλοκαίρι με τον παππού και τη γιαγιά

To καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και όλοι ετοιμαζόμαστε για τις πολυαναμενόμενες διακοπές μας, την επιστροφή στο σπίτι στο χωριό, στο εξοχικό μας, στη γαλήνη, στο παιχνίδι, στη ξεγνοιασιά.

Πολύ συχνά αυτήν την εποχή επισκέπτονται το φυσικό μας κατάστημα γιαγιάδες ή παππούδες που μας ζητάνε να τους ενημερώσουμε για το τί θα χρειασθούν να πάρουν για να μετατρέψουν το εξοχικό σ’ έναν ασφαλή χώρο για τα εγγόνια τους. Άλλος για το πεντάχρονο εγγονό τους άλλος για τη μόλις ενός έτους εγγονή τους που άρχισε να περπατάει. Πελαγωμένοι και αγχωμένοι αλλά συγχρόνως ευτυχισμένοι που θα έχουν τα εγγόνια τους και τα παιδιά τους κοντά τους για λίγο καιρό, αναζητούν το καλύτερο για να είναι ασφαλή, χωρίς ατυχήματα και τραυματισμούς, τα εγγόνια τους όταν θα βρίσκονται κάτω από τις δικές τους φτερούγες.

Εμπνευσμένοι λοιπόν από αυτούς τους παππούδες και γιαγιάδες φτιάξαμε μία λίστα με τον χρυσό δεκάλογο και τα απολύτως απαραίτητα προστατευτικά για τα παιδιά το καλοκαίρι στο εξοχικό ή στη βόλτα με τους «παππούδες»:

  1. Δεν αφήνουμε κάτι κοντά στο παιδί που μπορεί να το καταπιεί όπως πράγματα μικρότερα των 5 εκ., τα οποία μπορεί να σφηνωθούν στο λαιμό του και να του προκαλέσουν ασφυξία, ή κοφτερά ή μυτερά ή πολύ βαριά πράγματα ή αναπτήρα ή σπίρτα ή φάρμακα ή καθαριστικά. 
  2. Τα ντουλάπια στην κουζίνα και στα μπάνια πρέπει οπωσδήποτε να κλειδώνονται. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ασφαλείας και κλειδαριές ντουλαπιών (ξύλινων, γυάλινων και μεταλλικών) που ασφαλίζουν απολύτως τα ντουλάπια (δίφυλλα και μονόφυλλα) και είναι αδύνατον ένα νήπιο να τ’ ανοίξει (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/asfaleies-ntoylapionsyrtarion ).
  3. Στην κουζίνα πρέπει πάντα να υπάρχει προστατευτικό ματιών -εστιών φούρνου ώστε να μη φτάνει το παιδί το κατσαρολάκι ή το μάτι της κουζίνας, γιατί συχνά πιάνουν τη λαβή της κατσαρόλας ή του μπρικιού όπου βράζει κάτι και περιχύνονται μ’ αυτό. Οι λαβές σε τηγάνια και κατσαρόλες πρέπει πάντα να είναι γυρισμένη προς τον τοίχο, ώστε το παιδί να μην μπορεί να την πιάσει.  Επίσης, προστατεύουμε τα παιδιά μας από εγκαύματα, τοποθετώντας ένα προστατευτικό κάλυμμα πόρτας φούρνου, για ν’ αποφύγουμε τον κίνδυνο να απλώσει τα δάχτυλά του ή να στηριχθεί πάνω του όταν αρχίζει να περπατάει και να καεί (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-koyzinas).
  4. Οι ηλεκτροπληξίες και το δάχτυλο στην πρίζα είναι βασικός κίνδυνος και γι’ αυτό πρέπει πάντα να καλύπτουμε τις πρίζες με ειδικά προστατευτικά καλύμματα πριζών. (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-ilektrikonilektronikon-syskeyon)
  5. Απολύτως απαραίτητη είναι η προστασία στις σκάλες του εξοχικού. Αν μέσα στο σπίτι υπάρχουν σκάλες πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε πόρτα ασφαλείας στο επάνω μέρος της σκάλας και αυτή ν’ ανοίγει δύσκολα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/portakia-asfaleias-gia-mora-kai-paidia), γιατί μία φορά να ξεφύγει το νήπιο θα κατρακυλίσει από εκεί.
  6. Το ίδιο απαραίτητη είναι και η εγκατάσταση προστατευτικών κάγκελων σε παράθυρα καθώς μπορεί να προλάβει σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θάνατο παιδιού από πτώση. Μάλιστα υπάρχουν πολλές οικονομικές λύσεις για κάγκελα που τοποθετούνται εύκολα στα παράθυρα και γρήγορα και αφαιρούνται επίσης πολύ εύκολα όταν πλέον δεν είναι απαραίτητα. (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-porton-parathyron). Οι πόρτες και τα παράθυρα, επίσης πρέπει ν’ ασφαλισθούν με ειδικές ασφάλειες πορτών και παραθύρων που μπορεί ν’ αφήσουν και λίγο ανοιχτό το παράθυρο για εξαερισμό, ούτως ώστε να μη βγει έξω το παιδί μόνο του και πέσει.
  7. Φτιάξτε μια περιοχή παιχνιδιού για το παιδί (πάρκο), ώστε να μπορεί να παίζει με ασφάλεια κοντά σας. Υπάρχουν πάρκα είτε ξύλινα είτε μεταλλικά για μωρά και μικρά παιδιά με υπόστρωμα ή χωρίς, με στενές ή φαρδιές πόρτες για να μπορεί κανείς να μπει μέσα και να μη σηκώνει το παιδί απ’ έξω και καταπονεί τη μέση του που μπορούν να γίνουν αργότερα και διαχωριστικό τζακιού ή δωματίου (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/krevatiaparkokrevata).
  8. Αν το εξοχικό έχει πισίνα πρέπει οπωσδήποτε να περιφράξτε όλη την περιοχή γύρω από την πισίνα με φράκτη με ελάχιστο ύψος 1,20μ.(βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας), εφοδιασμένο με πόρτα, σε δυνατές βάσεις στήριξης, χωρίς μεγάλη απόσταση μεταξύ τους που εμποδίζουν την πρόσβαση των παιδιών στην πισίνα. Οι φράχτες πισίνας είναι παγκοσμίως το πιο διαδεδομένο προϊόν προστασίας για την αποτροπή ατυχημάτων πνιγμού σε παιδιά ηλικίας 1-6 ετών (ομάδα «υψηλού κινδύνου»), γιατί προσφέρουν  ασφάλεια όσο είναι τοποθετημένοι, ενώ η προστασία που προσφέρει το προστατευτικό κάλυμμα ή το δίχτυ χάνεται μόλις βγει για να κολυμπήσετε. Μάλιστα οι φράχτες αυτοί αφαιρούνται πολύ εύκολα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/kalokairina-proionta).
  9. Σε περίπτωση που οδηγούν ακόμα οι αγαπημένοι μας γονείς θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν με κάθισμα ασφαλείας αυτοκινήτου, γιατί ακόμα και σε μικρές αποστάσεις ή επαρχιακούς δρόμους με μικρή κυκλοφορία καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ατυχήματος. Υπάρχουν ειδικά καθίσματα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και υπάρχουν και οικονομικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα χρειαστεί το κάθισμα για περιορισμένο χρόνο. Από καθισματάκια για μωρά μέχρι και booster για μεγαλύτερα παιδιά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα παιδικών καθισμάτων από την οποία θα πρέπει να επιλέγετε πάντα το κάθισμα που σίγουρα θα ρυθμίζεται ανάλογα με το ύψος του παιδιού, θα έχει ζώνη ασφαλείας  και θα έχει δοκιμαστεί σε τεστ σύγκρουσης (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/gia-aytokinito).
  1. Τελος στη θάλασσα απολύτως απαραίτητο είναι το σωσίβιο του παιδιού. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα για βρέφη αλλά και για παιδάκια που μόλις έχουν αρχίσει να μαθαίνουν κολύμβηση. Στα παιδιάκια είναι προτιμότερη η χρήση ενός βοηθήματος επίπλευσης του παιδιού και εκμάθησης κολύμβησης για παιδιά, που τα μαθαίνει να κολυμπούν σαν ψαράκια (άλλοι λένε «καρχαριάκια»), ενώ συγχρόνως τα προστατεύει! Η URSafe προτείνει ένα νέο, πρωτοποριακό σωσίβιο, σχεδιασμένο σαν πτερύγιο καρχαρία, εύκολο στη χρήση και διασκεδαστικό, το SwimFin. Αντίθετα με τα διάφορα μπρατσάκια, κουλούρες κλπ που κρατάνε το σώμα ψηλά, το SwimFin βρίσκεται σε αρμονία με το σώμα, βοηθώντας το να αποκτήσει καλύτερη στάση κολύμβησης. Αφήνει τα χέρια ελεύθερα να κουνιούνται, επιταχύνοντας σημαντικά την εκμάθηση του κρόουλ, του πρόσθιου και της πεταλούδας αλλά και του ύπτιου.

Οι οικογενειακές διακοπές είναι οι πιο συναρπαστικές στη ζωή ενός παιδιού και ειδικά όταν βρίσκεται με τη συντροφιά των γονιών του. Και όταν οι διακοπές είναι στο εξοχικό μας ή στο χωριό γίνεται ακόμα πιο αγαπητό το καλοκαίρι στα παιδιά, γιατί εκεί νιώθουν οικεία (αντίθετα από ένα απρόσωπο ξενοδοχείο) με τον παππού και τη γιαγιά που δε βλέπουν συχνά ή που αντίθετα είναι μετά τους γονείς τους τα πλέον αγαπημένα τους πρόσωπα. Το εξοχικό, το χωριό ο παππούς και η γιαγιά είναι αυτά που πάντα θα θυμύνται και θ’ αναπολούν τα παιδιά μας, είναι οι αναμνήσεις τους,  αυτές που και όταν ακόμα μεγαλώσουν θα φέρνουν στη μνήμη τους και θα τους γλυκαίνουν ακόμα και στις πικρές στιγμές της ζωής. Η ανεμελιά, η ζεστασία, το οικείο, το αγαπημένο που σημαίνει ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Ο παππούς και η γιαγιά είναι το πολυτιμότερο δώρο στη ζωή των παιδιών. Κανένας άλλος δεν μπορεί να τους χαρίσει απλόχερα όλη αυτή τη γλύκα που οι δυο αυτοί άνθρωποι έχουν μαζεμένη για τα εγγόνια τους. Γιατί «των παιδιών τους τα παιδιά, είναι δυό φορές παιδιά τους». Η αγκαλιά τους, το χάδι τους, οι ιστορίες του παππού και οι περιποιήσεις της γιαγιάς, είναι εικόνες και στιγμές που κάθε παιδί έχει ανάγκη στη ζωή του. Η σοφία και η γνώση τους, τα διδάγματά τους αλλά και ο τρόπος που εξηγούν τα πράγματα, ο τρόπος που χαμογελούν, είναι μαγικός. Ο παππούς και η γιαγιά γλυκαίνουν τις διακοπές και δίνουν στα παιδιά να καταλάβουν ποιο είναι το νόημα και οι αξίες της οικογένειας.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας