KAΡΑΝΤΙΝΑ και ΑΣΚΗΣΗ: μόνο οφέλη για την υγεία μας!!
Στη σημερινή εποχή της υποχρεωτικής καραντίνας, του υποχρεωτικού εγκλεισμού ο κόσμος ανακαλύπτει νέες πηγές χαράς, τόνωσης του ηθικού, τόνωσης του σώματος και διατήρησης της ψυχολογίας σε θετικά επίπεδα.
Μία από αυτές τις πηγές είναι και η άσκηση, γιατί η άσκηση ακόμα και στο σπίτι ακόμα και στην εποχή της καραντίνας είναι ευεργετική σε πολλαπλά επίπεδα και ο σκοπός είναι να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς από τον κορονοϊό αλλά και από τους άλλους κινδύνους που μας περιτριγυρίζουν.
‘Εχοντας αυτό στο μυαλό τους είναι φανερό ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει άσκηση για την τόνωση τόσο του σώματος όσο και της ψυχική υγείας, τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στα πάρκα.
Είναι αλήθεια ότι η άσκηση δημιουργεί ευεξία και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Είναι επίσης αλήθεια ότι σήμερα που η υγειονομική κρίση με την πανδημία της COVID-19 έχει θυμήσει σε όλους μας πόσο σημαντική είναι η υγεία μας, όλο και συχνότερα ο κόσμος γυμνάζεται, κάνει ασκήσεις στο σπίτι του ή σ’ ένα πάρκο προσπαθώντας να διατηρήσει την καλή υγεία του και την υγεία του ανοσοποιητικού του συστήματος.
‘Αλλωστε όπως όλοι γνωρίζουμε σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η τακτική άσκηση, που μπορεί να μειώσει τις τιμές των λιπιδίων στο αίμα που όταν είναι αυξημένα συμβάλουν στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αλλά και ως προς τη ψυχική μας υγεία, που κάθε μέρα επιβαρύνεται από τον εγκλεισμό στο σπίτι αλλά και την οικονομική ανασφάλεια που αυτός έχει προκαλέσει, γνωρίζουμε ότι το καλύτερο φάρμακο είναι η τακτική άσκηση, μέσα στο σπίτι ή έξω από αυτό, που αυξάνει τις ενδορφίνες, τις "ορμόνες της καλής διάθεσης" στον εγκέφαλό μας και μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη και αισιοδοξία όσα μας συμβαίνουν.
Μάλιστα οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά την άσκηση αλλά και η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος είναι δύο παράγοντες που προσφέρουν καλύτερη υγεία και άρα και πιο νεανική εικόνα, σε άντρες και γυναίκες, ενώ συμβάλουν στην αύξηση της αυτοπεποίθησης μας, δίνοντάς μας την αναγκαία δύναμη και διάθεση για να ανταπεξελθούμε στις δυσκολίες της καθημερινότητά μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) που συστήνει μέτριας έντασης σωματική άσκηση για δυόμισι ώρες συνολικά ή μία ώρα περίπου έντονης άσκησης, κάθε εβδομάδα για τις ηλικίες 18-64 ετών. Αντίθετα η καθιστική ζωή, ο καναπές, το κρεβάτι, η ενασχόληση συνέχεια με τις ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς καμία σωματική δραστηριότητα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία μας.
Στην αγορά σήμερα υπάρχουν πολλά όργανα γυμναστικής για να επιλέξετε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα για τις ασκήσεις που έχετε αποφασίσει να κάνετε και μάλιστα τα μικροόργανα γυμναστικής (που συνήθως είναι και οικονομικότερα) μπορούν να προσφέρουν ήπια συστηματική σωματική δραστηριότητα χωρίς επιβάρυνση στο μυοσκελετικό σύστημα όπως πχ ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης με ελατήρια ή αντίστασης με ιμάντες που μπορούμε να δέσουμε στο χερούλι της πόρτας ή σε ένα κάγκελο ή με το κλασσικό μονόζυγο στο κούφωμα της πόρτας. Ευρέως διαδεδομένα επίσης είναι τα συστήματα εκγύμνασης πιλάτες ή γιόγκα. Αντίθετα η έντονη εξαντλητική άσκηση μπορεί τελικά να προκαλέσει σημαντικούς τραυματισμούς και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε.
Για όσους όμως δε διαθέτουν έστω και μικροόργανα γυμναστικής η καλύτερη άσκηση σ’ εξωτερικό χώρο είναι το περπάτημα ή στο σπίτι ο χορός, που μπορεί ν’ ανεβάσει τη πεσμένη μας ψυχολογία ενώ συγχρόνως είναι μια πολύ καλή άσκηση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όργανα γυμναστικής δείτε εδώ.