Σε εχθρικό περιβάλλον, ιδίως για παιδιά μπορεί να εξελιχθεί ο χώρος του σπιτιού. Αυτό το είδαμε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα παιδί 2,5 χρονών πιάστηκε στα κορδώνια της κουρτίνας. Στην Ελλάδα, το 50%-60% περίπου των ατυχημάτων παιδιών ηλικίας 1-4 ετών γίνονται μέσα στο σπίτι. Περισσότερα από 180.000 παιδιά οδηγούνται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων στην Ευρώπη, εξαιτίας ατυχημάτων, που σχετίζονται με φαινομενικά αθώα αντικείμενα, μέσα στο σπίτι.
Σύμφωνα µε σχετικά πρόσφατα δεδομένα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχηµάτων (ΚΕΠΠΑ), που προέρχονται από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας (Ν.Παίδων “Αγλαϊα Κυριακού”, Ασκληπιείο Βούλας, Γ.Π.Ν. Βόλου και Γ.Π.Ν. Κέρκυρας), την πενταετία 1996-2000 προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία λόγω ατυχήµατος 70.000 παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ατυχημάτων συνέβησαν στο σπίτι!
Κι όλα αυτά, ενώ απλές κινήσεις πρόληψης, μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα σημαντικά, αν όχι να το εξαφανίσουν.
Και επειδή το προλαμβάνειν είναι πάντα κάλλιον του θεραπεύειν, συγκεντρώσαμε μια σειρά από στοιχεία, που αναδεικνύουν τα επικίνδυνα σημεία κάθε νοικοκυριού, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ), και συμβουλές για το πώς να προλάβουμε τα ατυχήματα.
‘Ετσι:
1) Η πτώση -ακόμη και από το κρεβάτι- είναι η συχνότερη αιτία ατυχήματος
-‘Οταν το παιδί μεγαλώσει και δεν κοιμάται πλέον στο βρεφικό κρεβατάκι του αλλά σ’ ένα παιδικό κρεβάτι, είναι σημαντικό να ασφαλίστε τις πλευρές του κρεβατιού με ένα ή περισότερα κάγκελα κρεβατιού για να μην πέσει και χτυπήσει το κεφάλι του
- Στην περίπτωση που το σπίτι μας έχει δύο ή περισσότερους ορόφους, που επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλα, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση προστατευτικών πορτών ασφαλείας στην αρχή και στο τέλος της σκάλας. Οι πόρτες δεν πρέπει απλά να “κλείνουν” τη σκάλα, αλλά και να κλειδώνουν με ειδικό τρόπο και ν’ ανοίγουν δύσκολα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/portakia-asfaleias-gia-mora-kai-paidia), γιατί κάποια φορά θα ξεφύγει το παιδί και θα κατρακυλίσει από εκεί.
-Τα καλώδια από όλες τις ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να μαζεύονται, ώστε να γίνονται πιο κοντά. Υπάρχουν ειδικά προστατευτικά στο εμπόριο που μαζεύουν τα καλώδια των συσκευών. Έτσι, αποφεύγονται οι πτώσεις του παιδιού, αλλά και ο κίνδυνος να ρίξει πάνω του ηλεκτρικές συσκευές. Ιδίως πρέπει να μαζεύουμε με ειδικές συσκευές έτσι το καλώδιο του σίδερου ή άλλα καλώδια (για TV, DVD, CD Player, Stereo, H/Y, πορτατίφ, άλλες ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα, το σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα κλπ), ώστε να μην μπλέκονται στα πόδια των παιδιών και πέφτουν. (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-ilektrikonilektronikon-syskeyon)
- Τα μικρά χαλιά, που μετακινούνται εύκολα από τη θέση τους, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα, οδηγώντας σε πτώση και τραυματισμό. Καλό είναι να προτιμώνται μεγάλα χαλιά, που στερεώνονται κάτω από έπιπλα
-Πρέπει να τοποθετούνται ειδικά κάγκελα στα μπαλκόνια που είναι έτσι κατασκευασμένα, ώστε να μην χωράει να περνάει το παιδί -και ιδίως το κεφαλάκι του μέσα από αυτά. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν οριζόντια κάγκελα, που το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει ως σκαλοπάτια ή και διακοσμητικά σχέδια.
Οι γιατροί στα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά περιστατικά παιδικών τραυματισμών και μάλιστα σοβαρών από πτώση από παράθυρο. Ενώ μάλιστα οι περισότεροι νομίζουμε ότι τέτοια ατυχήματα συμβαίνουν μόνο σε ψιλά κτίρια, πολλά παιδιά τραυματίζονται πέφτοντας από παράθυρο ακόμα και ισογείου. Γι’ αυτό η εγκατάσταση προστατευτικών κάγκελων σε παράθυρα είναι απολύτως απαραίτητη και μπορεί να προλάβει σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θάνατο παιδιού από πτώση. Μάλιστα υπάρχουν πολλές οικονομικές λύσεις για κάγκελα που τοποθετούνται εύκολα στα παράθυρα και γρήγορα και αφαιρούνται επίσης πολύ εύκολα όταν πλέον δεν είναι απαραίτητα. (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-porton-parathyron)
Στο μπαλκόνι επίσης πρέπει να τοποθετούνται ειδικά κάγκελα προστασίας σε κατάλληλο ύψος (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-mpalkonioy). Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αφήνουμε το μωρό να παίζει έξω, χωρίς φύλαξη, ενώ εμείς μαγειρεύουμε στην κουζίνα και δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε καρέκλες ή άλλα πράγματα κοντά στα κάγκελα, γιατί τα παιδιά ενστικτωδώς ανεβαίνουν επάνω και σκύβουν. Είναι απαραίτητο ν’ ασφαλίζουμε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, με ειδικές ασφάλειες πορτών και παραθύρων που μπορεί ν’ αφήσουν και λίγο ανοιχτό το παράθυρο για εξαερισμό, ούτως ώστε να μη βγει έξω το παιδί μόνο του και πέσει (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-porton-parathyron).
2) Πνιγμός
-Στο παιδικό κρεβάτι ή στην κούνια δεν πρέπει να κρεμιούνται σχοινιά, κορδέλες κτλ. Γιατί υπάρχει κίνδυνος να τυλιχθεί το παιδί με αυτά.
- Οι κουρτίνες ή τα ρόμαν ή οι περσίδες δεν πρέπει να έχουν διακοσμητικές θηλιές ή κορδόνια, γιατί αυτές μπορεί να τυλιχτούν γύρω από το λαιμό του παιδιού και να το πνίξουν. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προστατευτικά που μαζεύουν τα κορδόνια των κουρτινών ή των ρόμαν ή των περσίδων σε ρολό, μακριά από τα χέρια των παιδιών. (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/emmay-prostateftiko-kordonion-gia-kourtinesroman-2tmch ).
-Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε την μπανιέρα γεμάτη με νερό. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, ασχέτως στάθμης του νερού. Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό και χτυπήσει το τηλέφωνο ή το κουδούνι της πόρτας ή μην απαντήσετε ή πάρτε το μωρό μαζί σας, γιατί ο πνιγμός είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου και δεν χρειάζεται πολύ νερό.
3) Τζάμια
Στα τζάμια είναι απαραίτητο να τοποθετούνται ειδικά προστατευτικά αυτοκόλλητα, που προστατεύουν σε περίπτωση θραύσης του τζαμιού. Όταν έχουμε τζαμόπορτες μεγάλες, π.χ. στα μπαλκόνια πρέπει να βάζουμε ειδικά αυτοκόλλητα που να φαίνεται ότι το τζάμι είναι κλειστό γιατί μπορεί το παιδί να πέσει πάνω τους νομίζοντας ότι είναι ανοιχτό και κυρίως προστατευτικά φίλμ που εφαρμόζουν στα τζάμια και αν πέσει πάνω το παιδί και σπάσει το τζάμι, δεν τραυματίζεται από κομμάτια και θραύσματα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-porton-parathyron).
4) Κουζίνα
Στην κουζίνα, θα πρέπει τα χερούλια από τις κατσαρόλες να είναι γυρισμένα προς τα μέσα, ώστε το παιδί να μη μπορεί να τα φτάσει/αναποδογυρίσει. Αυτό πρέπει να γίνεται ακόμη και αν δεν είναι ζεστά τα σκεύη. Οι διακόπτες που ανάβουν τις εστίες, θα πρέπει να είναι πιεσμένοι προς τα μέσα (όταν η συσκευή δίνει αυτή τη δυνατότητα), ώστε το παιδί να μη μπορεί να τους γυρίσει. Αλλιώς βάζουμε προστατευτικά καπάκια πάνω στους διακόπτες (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-koyzinas.)
Στην κουζίνα είναι πολύ συχνά τα εγκαύματα παιδιών που πιάνουν τη λαβή της κατσαρόλας ή του μπρικιού όπου βράζει κάτι. Τα μικρά παιδιά συχνά το τραβάνε και περιχύνονται και γι’ αυτό πρέπει πάντα να υπάρχει προστατευτικό ματιών -εστιών φούρνου ώστε να μη φτάνει το παιδί το κατσαρολάκι ή το μάτι της κουζίνας. Επίσης, προστατεύουμε τα παιδιά μας από εγκαύματα, τοποθετώντας ένα προστατευτικό κάλυμμα πόρτας φούρνου, για ν’ αποφύγουμε τον κίνδυνο να στηριχθεί πάνω του όταν αρχίζει να περπατάει και να καεί (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-koyzinas). Στην κουζίνα ελλοχεύει και ο κίνδυνος των μαχαιροπίρουνων. Τα «κρύβουμε», λοιπόν, στα συρτάρια και βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί μας δεν μπορεί να ανοίξει τα συρτάρια και τα ντουλάπια που κλειδώνουμε με τις ειδικές προστατευτικές ασφάλειες.
5) Φωτιά/Τζάκι/Ηλεκτροπληξία
-Τα παιδιά μπορεί να πάθουν εγκαύματα από το τζάκι, επειδή δεν έχουμε βάλει μπροστά μια προστατευτική σχάρα. Πρέπει να υπάρχει πάντα προστατευτικό κάγκελο μπροστά από κάθε είδους φωτιά και δεν πρέπει ν’ αφήσουμε ποτέ ένα αντικείμενο του παιδιού πάνω στο τζάκι, γιατί μπορεί να δοκιμάσει να σκαρφαλώσει για να το πάρει. Υπάρχουν πολλά είδη προστατευτικών για το τζάκι (κάγκελα, σχάρες κλπ) που καλύπτουν καθε διάσταση και είδος τζακιού (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-tzakioy ).
-Επίσης δεν πρέπει τα κεριά να καίνε χωρίς επιτήρηση γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο είτε το παιδί να καεί είτε ν΄ ανατραπεί ένα κερί.
-Όλες οι πρίζες στο σπίτι και ιδιαιτέρα στο δωμάτιο του παιδιού θα πρέπει να είναι σκεπασμένες με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα. Οι ηλεκτροπληξίες και το δάχτυλο στις πρίζες είναι βασικός κίνδυνος και γι’ αυτό πρέπει πάντα να καλύπτουμε τις πρίζες με ειδικά προστατευτικά καλύμματα πριζών. Υπάρχουν μάλιστα ειδικά καλύμματα που είναι αυτοκόλλητα και έτσι ποτέ δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσετε να καλύψετε την πρίζα, καθώς μένουν μόνιμα πάνω στην πρίζα και όταν βγάζετε τη συσκευή η πρίζα αυτόματα καλύπτεται. (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-ilektrikonilektronikon-syskeyon)
6) Μπάνιο
-Καλλυντικά, αρώματα, ξυραφάκια και κάθε είδους απορρυπαντικά και καθαριστικά, πρέπει να φυλάσσονται μέσα σε ντουλάπι κλειδωμένο με ειδική παιδική ασφάλεια-κλειδαριά.
-Ειδικά τα φάρμακα πρέπει να είναι απρόσιτα στα παιδιά και πρέπει να βρίσκονται σε ντουλαπακι και αυτό κλειδωμένο με ειδική κλειδαριά που δεν μπορεί ν’ ανοίξει το παιδί. Πολλά φάρμακα είναι σφαιρικά και χρωματιστά και το παιδί μπορεί να τα μπερδέψει με καραμέλες. Η προσοχή των γονέων πρέπει να είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, αν μένουν στο ίδιο σπίτι οι παππούδες, οι οποίοι συνήθως λαμβάνουν φάρμακα και μπορεί αφηρημένοι να τα τοποθετήσουν σε μέρος προσβάσιμο στο παιδί.
-Στο μπάνιο θα πρέπει να βάζετε ένα ειδικό θερμόμετρο μπάνιου που θα μετράει τη θερμοκρασία του νερού ώστε να μην καεί το παιδί από πολύ ζεστό νερό ενώ απαραίτητο είναι και ένα αντιολισθητικό πατάκι μέσα και έξω από την μπανιέρα γιατί όπως και εμείς έτσι και τα παιδιά κινδυνεύουν από απότομο πέσιμο και κάταγμα όταν γλιστράει ο πυθμένας της μπανιέρας. Φροντίστε επίσης να κλειδώνετε πάντα το καπάκι της λεκάνης και όλα τα ντουλάπια και συρτάρια με τα φάρμακα και τ’ απορρυπαντικά και τα σαμπουάν και κρέμες με τις ειδικές κλειδαριές (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/asfaleies-ntoylapionsyrtarion). Να θυμάστε πως 50 ασπιρίνες μπορούν να σκοτώσουν ένα παιδί.
7) ‘Επιπλα και πόρτες
-Τα έπιπλα πρέπει να μην έχουν αιχμηρές γωνίες ή οι γωνίες πρέπει να φέρουν προστατευτικά. Πρέπει να καλύπτουμε με προστατευτικές γωνίες ή ειδικές ταινίες τις μυτερές γωνίες των επίπλων, ειδικά όταν το μωρό έχει αρχίσει να μπουσουλάει, και να μαζέψουμε όλα τα γυάλινα ή βαριά διακοσμητικά αντικείμενα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-gia-ta-epipla). Προσοχή χρειάζονται τα μακριά τραπεζομάντιλα, που μπορεί το παιδί να φτάσει και να τραβήξει, με κίνδυνο να πέσουν πάνω του όσα πράγματα βρίσκονται στο τραπέζι.
-Τα χαμηλά έπιπλα δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε παράθυρα, καθώς το παιδί μπορεί να σκαρφαλώσει πάνω τους και να πέσει από ψηλά.
-Στις εσωτερικές πόρτες καλό είναι να τοποθετείται ειδικός μηχανισμός, που τις εμποδίζει να κλείνουν απότομα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος να τραυματιστεί το παιδί και ιδίως να “πιάσει” τα δακτυλάκια του.Τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν τα δάχτυλά τους στις πόρτες που μπορεί να μαγκώσουν τα δάχτυλά τους και γι’ αυτό πρέπει να βάζουμε ειδικά προστατευτικά δακτύλων για το κλείσιμο της πόρτας που εφαρμόζουν μεταξύ πόρτας και κάσσας και στις δύο πλευρές και προστατεύουν τα χέρια του παιδιού ή που τοποθετούνται πάνω στην πόρτα (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-porton-parathyron).
-Φτιάξτε μια περιοχή παιχνιδιού για το παιδί (πάρκο), λίγο μακρύτερα από το σημείο που εργάζεστε, έτσι ώστε να μπορεί να παίζει με ασφάλεια κοντά σας όσο εσείς εργάζεστε. Υπάρχουν πάρκα είτε ξύλινα είτε μεταλλικά για μωρά και μικρά παιδιά με υπόστρωμα ή χωρίς, με στενές ή φαρδιές πόρτες για να μπορεί κανείς να μπει μέσα και να μη σηκώνει το παιδί απ’ έξω και καταπονεί τη μέση του που μπορούν να γίνουν και διαχωριστικό τζακιού ή δωματίου (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/krevatiaparkokrevata).
-‘Επιπλα που μπορεί να ανατραπούν (μπουφές, συρταριέρα, τηλεόραση κλπ) θα πρέπει να στερεωθούν/βιδωθούν κάπου ή να κρατηθούν με ειδικούς ιμάντες (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/imantas-desimatos-epiplon-2tmch-babydan-8268-2 .)
-Μεγάλη προσοχή χρειάζονται οι αποθηκευτικοί χώροι παιχνιδιών, τα μεγάλα ψυγεία και τα μπαούλα. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε το παιδί να μην μπορεί να εγκλωβιστεί μέσα στο ψυγείο, κουτί/μπαούλο και να είναι κλειδωμένο με ειδικές κλειδαριές ασφαλείας
8) Και άλλα ακόμα..........
-Πακέτα τσιγάρων και τσιγάρα δεν πρέπει να αφήνονται εκτεθειμένα ή να πετάγονται στο έδαφος όταν σβήνονται. Έστω και απλή υποψία να υπάρχει, ότι το παιδί ενδέχεται να κατάπιε ολόκληρο τσιγάρο ή τμήμα αυτού, πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο.
-Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την “περπατούρα” χωρίς επίβλεψη, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανατροπής.
-Προσοχή στα διάφορα αντικείμενα που έκρυψε το παιδί. Το παιδί όταν θέλει να φυλάξει ή να κρύψει κάτι, το τοποθετεί στο μέρος που θεωρεί πιο οικείο και πιο ασφαλές, συνήθως στο δωμάτιο του. Σ’ αυτά τα αντικείμενα περιλαμβάνονται και τροφές, που πιθανόν να έχουν αλλοιωθεί και σε περίπτωση που τις αναζητήσει και τις φάει μέρες μετά, ενδέχεται να προκαλέσουν δηλητηριάσεις.
-Οι νάιλον συσκευασίες από τα παιχνίδια του παιδιού και οι σακούλες πρέπει να απομακρύνονται αμέσως, ώστε να εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο ασφυξίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αν, παρά όλες μας τις προφυλάξεις, συμβεί κάποιος τραυματισμός στο παιδί ή κινδυνεύσει με άλλο τρόπο, παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να το βοηθήσετε:
Ετσι:
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που:
– ….το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι.
Αν μετά την πτώση διαπιστώσουμε αιμορραγία, ασκούμε πίεση στο σημείο με αποστειρωμένη γάζα ή καθαρό πανί.
Αν η αιμορραγία δεν ελέγχεται, ίσως χρειάζεται διακομιδή σε νοσοκομείο για συρραφή (βαθύ τραύμα). Αν υπάρχει κάποιο οίδημα (“καρούμπαλο”), μπορούμε να πιέσουμε με πάγο, καλυμμένο όμως με πετσέτα ή ρούχο.
Συμπτώματα όπως απώλεια αισθήσεων, πονοκέφαλος, ναυτία/έμετος, υπνηλία, προβλήματα όρασης ή κινητικότητας ή ομιλίας, σπασμοί και αιμορραγία από τη μύτη ή το αυτί, πρέπει να ελεγχθούν στο νοσοκομείο.
Σε περίπτωση μικρών παιδιών, η υπνηλία από μόνη της δεν υποδηλώνει από μόνη της σοβαρή κάκωση, καθώς βρέφη και μικρά παιδιά έχουν την τάση να νυστάζουν όταν ταλαιπωρούνται. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς πρέπει να ξυπνούν το παιδί κάθε δύο ώρες και να ελέγχουν την κινητικότητα και την εγρήγορσή του.
– …το παιδί υποστεί έγκαυμα.
Ξεπλένουμε την περιοχή για δέκα λεπτά σε τρεχούμενο νερό και χρησιμοποιούμε κάποιο αναλγητικό, αν χρειάζεται.
Αν το έγκαυμα έχει κάποιο βάθος (δεύτερου βαθμού), καλύπτουμε στη συνέχεια την περιοχή με αποστειρωμένη γάζα ή καθαρό πανί. Προσοχή: δεν βάζουμε στο έγκαυμα οδοντόκρεμα, βούτυρο ή αλοιφές γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης!
-…το παιδί πάθει ηλεκτροπληξία.
Μπορεί τις περισσότερες φορές να μην φαίνονται κακώσεις εξωτερικά, αλλά το παιδί παραμένει σε κίνδυνο. Γι’ αυτό, κάθε θύμα ηλεκτροπληξίας πρέπει να διακομίζεται στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.
Οι πρώτες κινήσεις των παρευρισκόμενων πρέπει να είναι το “κατέβασμα” του γενικού διακόπτη και η απομάκρυνση του παιδιού από το σημείο όπου υπέστη την ηλεκτροπληξία (π.χ. από καλώδια) δεν πρέπει να γίνεται με γυμνά χέρια (γιατί αλλιώς κινδυνεύει και η ασφάλεια αυτού που προσπαθεί να βοηθήσει).
-… παιδί –συνήθως κάτω των 5 ετών- καταπιεί καθαριστικά ή φάρμακα.
Αν πρόκειται για καθαριστικά/καυστικά υγρά, δεν επιθυμούμε τον έμετο, γιατί θα επιδεινώσει το έγκαυμα των περιοχών του λαιμού και του οισοφάγου. Χορηγούμε γάλα ή νερό.
Αν πρόκειται για χάπι ή φάρμακο, η αντιμετώπιση εξαρτάται από την ποσότητα. Μπορεί να προκληθεί έμετος ή να γίνει πλύση στομάχου, αν η ποσότητα είναι μεγάλη. Αν πρόκειται για χάπι, π.χ. υπέρτασης, συνιστάται παρακολούθηση (Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210 77 93 777).
– …το παιδί καταπιεί ξένο αντικείμενο. Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει συχνά σε παιδιά και τρομοκρατεί τους γονείς, πολλές φορές όχι άδικα, αφού το ξένο σώμα μπορεί να αποφράξει το λάρυγγα και να προκαλέσει πνιγμό-ασφυξία, μέχρι και θάνατο. Ωστόσο, απαραίτητη είναι η ψυχραιμία. Σε γενικές γραμμές, όσο το παιδί βήχει, το ενθαρρύνουμε να το κάνει, καθώς ο βήχας είναι ένας δυνατός, φυσιολογικός μηχανισμός απομάκρυνσης του ξένου σώματος.
Αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό ή το άτομο δε βήχει, υπάρχουν χειρισμοί όπως δυνατά χτυπήματα στην πλάτη ή ο χειρισμός Χάιμλιχ. Γενικά, σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή του ατόμου, καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ.
-…το παιδί κινδυνέψει να πνιγεί στο στο μπάνιο.
Εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του ή δεν αναπνέει, καλούμε αμέσως το ασθενοφόρο και τρέχουμε στο νοσοκομείο. Αν έχει τις αισθήσεις του, βήχει και είναι ζωηρό, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και το παρακολουθούμε στο σπίτι.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν στο σπίτι. Παρόλο που είναι το καταφύγιό μας κρύβει πολλούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά!