Αρχική / Blog / Mαμάδες και πόνος στη σπονδυλική στήλη

Mαμάδες και πόνος στη σπονδυλική στήλη

Πίσω στο blog
11/12/2017
Mαμάδες και πόνος στη σπονδυλική στήλη

Mαμάδες και πόνος στη σπονδυλική στήλη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά από τη γέννα είναι πολύ συνηθισμένο γυναίκες, ακόμα και γυμνασμένες, να παρουσιάζουν πόνους στη μέση. Συχνά οι έγκυες γυναίκες παραπονιούνται για οσφυαλγία (πόνος στην περιοχή της οσφύος, δηλαδή χαμηλά στη μέση)
αλλά συνήθως τα συμπτώματα  υποχωρούν  μέσα σε 2 εβδομάδες από τον τοκετό. Ξαναρχίζουν όμως να εμφανίζονται τα συμπτώματα όταν ξεκινάνε να σηκώνουν και να κουβαλάνε το παιδί καθημερινά.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης της οσφυαλγίας-ισχιαλγίας (δηλαδή ο πόνος στο πόδι που ξεκινά από την περιοχή του γλουτού (ισχίου) και συνεχίζει έως το άκρο). Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή σηκώνετε ένα μωρό βάρους 3,5 με 4 κιλά μέχρι και 50 φορές την ημέρα. Κλείνοντας το παιδί το ένα έτος, μπορεί να φτάσει να σηκώνετε και να κουβαλάτε καθημερινά 8 με 10 κιλά. Δύο χρόνια αργότερα θα σηκώνετε μέχρι και 15 κιλά ημερησίως και μάλιστα το σηκώνετε και το κρατάτε για πολλή ώρα πάνω σας.

 Για τους πόνους της σπονδυλικής στήλης υπάρχουν σήμερα πολλά προιόντα που σας βοηθούν να αποφύγετε ή να μετριάσετε τους πόνους της μέσης ή να αντιμετωπίσετε τους πόνους και ν’ ανακουφιστείτε από αυτούς

Κατ’ αρχήν για να αποφύγετε τη ραχιαλγία κατά τη διάρκεια του θηλασμού, φέρτε το μωρό στο ύψος του στήθους σας αντί να σκύβετε πάνω από το μωρό. Όσο θηλάζετε, να κάθεστε σε καρέκλα με σταθερή πλάτη και όχι σε μαλακό καναπέ και να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια για να βολευτείτε εσείς και το μωρό σας όσο καλύτερα γίνεται. Ιδανικό είναι ένα μαξιλάρι θηλασμού το οποίο προσφέρει στήριξη και σ’ εσάς και στο μωρό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το μοναδικό του σχήμα προσφέρει περισσότερο χώρο για το παιδί. Αριστη στήριξη του κορμού προσφέρει και ένα μαξιλάρι σωλήνας πολλαπλών χρήσεων, που ανακουφίζει από πόνους στη πλάτη, τα ισχία, τα γόνατα κλπ λόγω σωστής στήριξης όλης της σπονδυλικής στήλης. Το μαξιλάρι αυτό θα τοποθετήσει το χέρι σας και το μωρό στη κατάλληλη θέση, διευκολύνοντας έτσι το θηλασμό.

Κατά δεύτερον είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιήστε «μάρσιπο» για να κουβαλάτε το μωρό σας (από 3,5 εώς 9 κιλά). Ο μάρσιπος είναι κατά κανόνα φτιαγμένος από ελαφριά, μαλακά υλικά, που βοηθάνε το μωρό σας να μένει δροσερό και άνετο, έχει τέλεια εργονομία και λειτουργικότητα, ενισχυμένη στήριξη στο σώμα σας για να ξεκουράζεται η μέση σας, δεν επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη και επιτρέπει στο μωρό μετά τους πρώτους μήνες να κοιτάει μπροστά.

Ακόμα όμως και όταν το μωρό σας γίνεται παιδάκι και πάλι μπορείτε να προστατεύσετε τη μέση σας με καθισματάκι μέσης, που το βάζετε γύρω από τη μέση σας και το αφήνετε να κάθεται πάνω στο κάθισμα χωρίς να κουράζεστε (για παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 3 ετών). Ετσι δεν το σηκώνετε, απλά τα κρατάτε να μην πέσει. Το κάθισμα μέσης είναι ορθοπεδικά ελεγμένο ότι μειώνει την πίεση και ένταση που δέχεται η σπονδυλική στήλη, γιατί η σπονδυλική στήλη μένει ίσια, και το βάρος του παιδιού δεν επιβαρύνει την άνω σπονδυλική στήλη, τους ώμους, και τα χέρια, αλλά κατανέμεται ομοιόμορφα γύρω από τη μέση. Το κάθισμα μέσης δίνει πλήρη υποστήριξη στη πλάτη σας σε όλες τις κινήσεις και θέσεις σας. Εξαλείφει εντελώς τους πόνους της χαμηλής πλάτης ως αποτέλεσμα της λανθασμένης στάσης που παίρνει το σώμα σας όταν κρατάτε το παιδί αγκαλιά. Γι'αυτό το προτείνουν οστεοπαθητικοί γιατροί και φυσιοθεραπευτές. Το κάθισμα μέσης έχει επίσης αντιολισθητική επιφάνεια στο κάθισμα ώστε το παιδί να μην γλυστράει όταν κάθεται. 

Σε περίπτωση όμως που αν και χρησιμοποιείτε σωστή στάση κατά τον θηλασμό και το κράτημα του παιδιού και σωστά προϊόντα για να προστατεύετε τη μέση σας, παρ’ όλ’ αυτά οι πόνοι στη σπονδυλική σας στήλη επιμένουν, υπάρχει η φυσική λύση της άμεσης ανακούφισης από τον πόνο με τις συσκευές ηλεκτροθεραπείας Tens (ΤRANSCUTANEOUS ELECTRICAL NERVE STIMULATION = Διαδερματικός Ηλεκτρικός Νευρικός Ερεθισμός). Η συσκευή Tens είναι μία θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, αλλά και για την ανακούφιση από τον οξύ πόνο, που εκδηλώνεται στα νευρομυϊκά και μυοσκελετικά προβλήματα, όπως συμβαίνει με την καταπόνηση της μέσης από το σήκωμα συνεχώς βάρους. Η συσκευή Tens είναι ένας μικρός ηλεκτρικός διεγέρτης που λειτουργεί με μπαταρίες. Παράγει ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν μία αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» μέσω των αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα, και απαλύνει τον πόνο που νιώθετε με δύο τρόπους:

1. Αυτή η αίσθηση «ανταγωνίζεται» την αίσθηση του πόνου, έτσι ώστε η αίσθηση του πόνου να εκλαμβάνεται από τον εγκέφαλο ως λιγότερο επώδυνη.

2. O εγκέφαλός σας υποκινείται από τη συσκευή Tens να απελευθερώσει ενδορφίνη, που είναι το φυσικό κατασταλτικό για τους σωματικούς πόνους. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η συσκευή Tens είναι πολύ αποτελεσματική και δεν έχει καμία παρενέργεια.

Υπάρχουν συσκευές Tens που είναι πολύ εύκολες στην χρήση και με πολύ μικρό μέγεθος ώστε να το φοράτε όλη τη μέρα και να συνεχίζετε κανονικά τη ζωή σας χωρίς πόνο. Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε στη συσκευή Tens χρόνο να δράσει. Αν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θεραπείας που κάνατε δεν έχετε ανακουφιστεί από τον πόνο τότε δοκιμάστε άλλες θέσεις τοποθέτησης των αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων. Ακόμα και αν έχετε απόλυτη ανακούφιση καλό είναι να δοκιμάζετε και άλλες θέσεις. Η μέθοδος TENS χρησιμοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια και υπάρχουν συσκευές που ανακουφίζουν δύο περιοχές πόνου ταυτόχρονα.

Επιλέξτε ένα από τα ειδικά μαξιλάρια εδώ:  https://www.ursafe.gr/eidika-maxilaria-stirixis

Επιλέξτε μάρσιππο ή κάθισμα μέσης εδώ:  https://www.ursafe.gr/marsippoi-kathismata-mesis

Και για την ανακούφιση από τους πόνους μέσης εδώ:  https://www.ursafe.gr/forites-syskeyes-ilektrotherapeias-tens   

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας