Αρχική / Blog / Μάσκες: Ο νέος πρωταγωνιστής της καθημερινότητάς μας!!

Μάσκες: Ο νέος πρωταγωνιστής της καθημερινότητάς μας!!

Πίσω στο blog
18/05/2020
Μάσκες: Ο νέος πρωταγωνιστής της καθημερινότητάς μας!!

Μάσκες: Ο νέος πρωταγωνιστής της καθημερινότητάς μας!!

 

Ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 ή Covid 19 ή Corona Virus ή κορωνοϊός ή κορωναϊός πρωταγωνιστεί σε ταινία επιστημονικής φαντασίας και θέτει νέους κανόνες, γιατί όπως όλοι μάθαμε «Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα και η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια μειώνοντας τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα.»

Η νέα πραγματικότητα που ζούμε είναι σαν ταινία θρίλερ του Stephen King σκηνοθετημένη από τον Quentin Tarantino!! Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, θερμομετρήσεις, οξύμετρα, UV αποστειρωτές, αγκωνιές αντί για χειραψίες και αγκαλιές…

Απλές χειρουργικές μάσκες, υφασμάτινες, υψηλής προστασίας, με φίλτρο, βαλβίδα, ενεργού άνθρακα, αυτοσχέδιες, αγοραστές, μονόχρωμες, πολύχρωμες, υποχρεωτικές ή μη, όποιο επίθετο κι αν τις χαρακτηρίζει, οι μάσκες βρίσκονται και θα βρίσκονται για πολύ καιρό στο επίκεντρο της ζωής μας, καθώς η στρατηγική κατά του «αόρατου εχθρού» απαιτεί μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους κλπ 

Αντιμέτωποι με μια νέα, δύσκολη, απαιτητική, περίεργη, πρωτόγνωρη αλλά αναγκαία καθημερινότητα βρίσκονται οι πολίτες σε όλο τον κόσμο, φορώντας μάσκα για να ξορκίσουν το κακό. Στη νέα αυτή πραγματικότητα «πρωταγωνιστικό ρόλο» έχει η μάσκα και τους δεύτερους ρόλους παίζουν τα γάντια και τ’ αντισηπτικά.

Το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» έγινε «Μένουμε ασφαλείς» καθώς πλέον μπορούμε να κυκλοφορούμε σχεδόν κανονικά, προστατεύοντας όμως τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Τώρα κρατάμε τις περίφημες αποστάσεις ασφαλείας 1,5-2 μέτρων, φοράμε μάσκα, όπου είναι απαραίτητο και πλένουμε καλά και προσεκτικά τα χέρια μας.

Οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν και οι καθημερινές δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα  για τη σταδιακή άρση των μέτρων επιτάσσουν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κάποιους χώρους και προαιρετική σε άλλους. Πάντως στιγμή η μάσκα δε χάνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο.

‘Ετσι πρέπει να φοράμε μάσκες όταν βρισκόμαστε σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως νοσοκομεία, ιατρεία διαγνωστικά εργαστήρια, εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, εμπορικά κέντρα, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κλπ, όταν μετακινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό (π.χ τράπεζες, super-market κλπ) και γενικώς σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

Ποια λοιπόν είναι η καλύτερη μάσκα-πρωταγωνίστρια και γι’ αυτόν που τη φοράει και γι’ αυτόν που είναι απέναντί του αλλά και για το περιβάλλον;

Αρχικά ας πάρουμε ως δεδομένο ότι οι εξειδικευμένες μάσκες προορίζονται για το προσωπικό των νοσοκομείων ως επί το πλείστον και δεν υπάρχει λόγος για ευρεία χρήση όπως σημειώνει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, όπως οι μάσκες με βαλβίδα, οι μάσκες ιδιαίτερης προστασίας Ν95 ή FFΡ2 (το Ν95  είναι κωδικός πιστοποίησης για την αμερικάνικη αγορά και ο αντίστοιχος στην Ευρώπη είναι FFP2) κλπ. ‘Όπως ανέφερε και ο κος Σ. Τσιόδρας «Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου» 

‘Ετσι για το ευρύ κοινό το δίλημμα είναι ένα: χειρουργική, υφασμάτινη απλή ή υφασμάτινη με φίλτρο μάσκα; 

Απαντάμε με τα μειονεκτήματα και τα προτερήματα κάθε μάσκας:

  1. Η χειρουργική μάσκα

Η χειρουργική μάσκα αποτελείται από το εξωτερικό στρώμα της που είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμού. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Η χειρουργική μάσκα είναι σαφώς πιο προστατευτική από την απλή υφασμάτινη μάσκα χωρίς φίλτρο, αλλά πετιέται και δεν επαναχρησιμοποιείται εκτός αν την αφήσει κανείς για 3-4 μέρες σ’ ένα καθαρό σημείο και πάλι δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με πριν.

‘Αρα τελικά η χειρουργική μάσκα παρέχει σπουδαία προφύλαξη αλλά έχει μεγάλυτερο κόστος για κάποιον που χρησιμοποιεί συχνά μάσκα, όπως κάποιον που χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ ή εργάζεται σε μονάδα υγείας ή σε κομμωτήριο κλπ.

  1. Η υφασμάτινη μάσκα

Η  υφασμάτινη μάσκα κατ’ αρχήν πλένεται και επαναχρησιμοποιείται. Γι’ αυτό είναι και πιο οικονομική-ακόμα και εάν κοστίζει περισσότερο από τη χειρουργική μάσκα,  αλλά θα πρέπει κάποιος να θυμάται να την πλένει ή αν θέλει απλά να την απολυμάνει σιδερώνοντας ή ατμίζοντάς την.

 Ως προς το ύφασμα που συστήνεται να χρησιμοποιείται για μία υφασμάτινη μάσκα αυτό πρέπει να είναι από 100% υποαλλεργικό βαμβάκι με πυκνή ύφανση, βαρέως τύπου, ιδανικά με διπλή ή τριπλή στρώση υφάσματος.

Η απλή όμως υφασμάτινη μάσκα, που συνήθως είναι και πολύ πιο οικονομική ή αυτή που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι από ένα μπλουζάκι μας ή ένα κομμάτι ύφασμα δεν παρέχει την προστασία που παρέχει μία μάσκα με φίλτρο.

‘Ετσι η υφασμάτινη μάσκα που έχει ενσωματωμένο φίλτρο παρέχει μεγαλύτερη προστασία, ενώ η πλέον ιδανική είναι η υφασμάτινη μάσκα που έχει θήκη για φίλτρο το οποίο είναι αποσπώμενο και βγαίνει προκειμένου να πλυθεί η μάσκα και το φίλτρο, ή ν’ αντικατασταθεί το φίλτρο και να ξανατοποθετηθεί, καθιστώντας τη μάσκα καλύτερη και από την απλή χειρουργική μάσκα.

Με ένα καλό φίλτρο η υφασμάτινη μάσκα έχει την δυνατότητα να παρακρατάει την υγρασία συνεπώς με μεγάλη ευκολία και τα σταγονίδια που αιωρούνται και έτσι να παρακρατάει το 98.9% των σωματιδίων και των παθογόνων μικροοργανισμών. Μάλιστα στις μάσκες που έχουν θήκη για φίλτρο πολλές φορές μπορεί να τοποθετηθεί και φίλτρο ενεργού άνθρακα ή πολυπροπυλένιου ή υδροφοβικό φίλτρο που δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε νερό, υγρασία και σταγονίδια και αλλάζει, καθώς και αδιάβροχο φίλτρο από ίνες πολυεστέρα κλπ

Πολλά επίσης φίλτρα έχουν τη δυνατότητα να ξαναπλυθούν αν διαθέτουν πολλά επίπεδα φιλτραρίσματος, αν και ιδανικό θα ήταν να είναι μία χρήσης το φίλτρο για μέγιστη ασφάλεια. 

Και βέβαια μεγάλο πλεονέκτημα των υφασμάτινων μασκών είναι η πανδαισία χρωμάτων τους, το ότι δηλαδή οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να είναι μονόχρωμες, χαλαρωτικές, σοβαρές, απλές, πολύχρωμες, χαρούμενες, μουντές, μαύρες, άσπρες, ροζ, μπλέ, λαδί να μας ανεβάζουν τη διάθεση, να αποτελούν δήλωση μόδας, άποψη, να ταιριάζουν στα ρούχα που φοράμε , να είναι στυλάτες, μοδάτες, να συμπληρώνουν το ντύσιμό μας και να μας θυμίζουν μια…κανονικότητα. 

Και αφού διαλέξουμε τη μάσκα μας τι θα πρέπει να προσέχουμε για να είμαστε προστατευμένοι έναντι του κορονοϊού, του γνωστού σε όλους μας Covid19 που στο άκουσμά του λυγίζουν και οι πιο δυνατοί;

Οδηγίες λοιπόν «προς ναυτιλομένους»:

  • καλύπουμε πλήρως το πρόσωπο με τη μάσκα μας (μύτη, στόμα, πηγούνι)…δε φοράμε τη μάσκα κάτω από τη μύτη ούτε ως κασκώλ γύρω από τον λαιμό ούτε ως κολιέ!!
  • πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλουμε τη μάσκα και αφού την αφαιρέσουμε, χωρίς ν’ αγγίζουμε την μπροστινή επιφάνεια η οποία μολύνεται πολύ εύκολα
  • -αποφεύγουμε να πιάνουμε με τα χέρια μας τη μάσκα αφού τη βάλουμε…αυτό το βαζω βγάζω γιατί ζεσταίνομαι, ιδρώνω, έχω φαγούρα, με «τρώει η μύτη μου», θέλω να βγάλω selfie, θέλω να μιλήσω κλπ κλπ, απλά μεταφέρει στα χέρια μας όλα τα τυχόν μολυσμένα σταγονίδια που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά της μάσκας
  • - αφαιρούμε τη μάσκα πιάνοντας μόνο τα κορδόνια – λάστιχα και ιδανικά έχοντας βάλει αντισηπτικό στα χέρια ή έχοντας απλά πλύνει τα χέρια μας με σαπούνι
  • - αν φτερνιστούμε ή βήξουμε το κάνουμε με το πρόσωπο καλυμμένο από τη μάσκα. Επιβάλλεται όμως σε αυτήν την περίπτωση να διατηρεί ο καθένας μας και δεύτερη, εφεδρική μάσκα, αποθηκευμένη σε προστατευμένη σακούλα
  • -όταν είναι μίας χρήσης αποφεύγουμε την επαναχρησιμοποίησή της εκτός εάν δεν έχουμε άλλη επιλογή
  • την πετάμε σε κάδο

Η επιλογή δική σας!!

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας