Αρχική / Blog / Μάσκες, οξύμετρα, αντισηπτικά, θερμόμετρα κλπ: Οι νέες λέξεις της καθημερινότητάς μας!!

Μάσκες, οξύμετρα, αντισηπτικά, θερμόμετρα κλπ: Οι νέες λέξεις της καθημερινότητάς μας!!

Πίσω στο blog
21/01/2021
Μάσκες, οξύμετρα, αντισηπτικά, θερμόμετρα κλπ: Οι νέες λέξεις της καθημερινότητάς μας!!

Μάσκες, οξύμετρα, αντισηπτικά, θερμόμετρα κλπ: Οι νέες λέξεις της καθημερινότητάς μας!!

Ο νέος κορωνοϊός με όποιο όνομα κι αν τον λες (SARS-CoV-2 ή Covid 19 ή Corona Virus ή κορωνοϊός ή κορωναϊός) είναι ο πρωταγωνιστής της καθημερινότητάς μας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Σαν ταινία καταστροφής έχει θέσει νέους κανόνες διαβίωσης και νέες συνήθειες.

‘Ολοι πλέον ξέρουμε πως μεταδίδεται και πώς να προστατευθούμε. Η νέα μας πραγματικότητα σαν ταινία θρίλερ έχει πρωταγωνιστές τις μάσκες όλων των ειδών και γάντια, αντισηπτικά, θερμόμετρα, οξύμετρα, UV αποστειρωτές, αποστάσεις, συνεχές πλύσιμο χεριών, αγκωνιές αντί για χειραψίες, αγκαλιές από απόσταση, νοερά φιλιά.

Χειρουργικές μάσκες, υφασμάτινες, υψηλής προστασίας, με φίλτρο, χωρίς φίλτρο, ενεργού άνθρακα, μάσκες ΚΝ95 και ΚΝ99, όλες οι μάσκες βρίσκονται και θα βρίσκονται για πολύ καιρό στο επίκεντρο της ζωής μας, καθώς η στρατηγική κατά του «αόρατου εχθρού» απαιτεί μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού και πάντα!

Τώρα μάλιστα που ξανανοίγει μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, με το λιανεμπόριο να ανοίγει πόρτες, με τον κόσμο να  μπαίνει ελεύθερα στα καταστήματα, οι μάσκες μας ακολουθούν παντού, συνεχώς.

Ποια λοιπόν είναι η καλύτερη μάσκα-πρωταγωνίστρια και γι’ αυτόν που τη φοράει και γι’ αυτόν που είναι απέναντί του αλλά και για το περιβάλλον;

Αρχικά ας πάρουμε ως δεδομένο ότι οι εξειδικευμένες μάσκες με βαλβίδα προορίζονται για το προσωπικό των νοσοκομείων και δεν υπάρχει λόγος για ευρεία χρήση όπως σημειώνει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. ‘Οπως ανέφερε και ο κος Σ. Τσιόδρας «Η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση των ιατρικών μασκών με βαλβίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές που χρησιμοποιούμε εμείς οι υγειονομικοί. Δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου, από ένα ασυμπτωματικό άτομο που ανήκει στο γενικό κοινό και είναι στην ασυμπτωματική φάση της νόσου» 

‘Ετσι για το ευρύ κοινό το δίλημμα είναι ένα: χειρουργική, υφασμάτινη απλή ή υφασμάτινη με φίλτρο ή χωρίς μάσκα, μάσκες ΚΝ95 ή FFΡ2 ή ΚΝ99 (το Ν95  είναι κωδικός πιστοποίησης για την αμερικάνικη αγορά και ο αντίστοιχος στην Ευρώπη είναι FFP2 κλπ)

Απαντάμε με τα μειονεκτήματα και τα προτερήματα κάθε μάσκας:

  1. Η χειρουργική μάσκα

Η χειρουργική μάσκα αποτελείται από το εξωτερικό στρώμα της που είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμού. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Η χειρουργική μάσκα είναι σαφώς πιο προστατευτική από την απλή υφασμάτινη μάσκα χωρίς φίλτρο, αλλά είναι μίας χρήσης, πετιέται και δεν επαναχρησιμοποιείται ενώ συχνά μυρίζει την ώρα που αναπνέουμε.

‘Αρα τελικά η χειρουργική μάσκα παρέχει σπουδαία προφύλαξη αλλά έχει μεγάλυτερο κόστος για κάποιον που χρησιμοποιεί συχνά μάσκα, όπως κάποιον που χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ ή σε κομμωτήριο ή σε ταξί κλπ.

  1. Η υφασμάτινη μάσκα

Η  υφασμάτινη μάσκα κατ’ αρχήν πλένεται και επαναχρησιμοποιείται. Γι’ αυτό είναι και πιο οικονομική-ακόμα και εάν κοστίζει περισσότερο από τη χειρουργική μάσκα,  αλλά θα πρέπει κάποιος να θυμάται να την πλένει ή, αν θέλει, απλά να την απολυμάνει, σιδερώνοντας ή ατμίζοντάς την.

 Ως προς το ύφασμα που συστήνεται να χρησιμοποιείται για μία υφασμάτινη μάσκα αυτό πρέπει να είναι από 100% υποαλλεργικό βαμβάκι με πυκνή ύφανση, βαρέως τύπου, ιδανικά με διπλή ή τριπλή στρώση υφάσματος.

Δείτε περισσότερα εδώ:  https://www.ursafe.gr/prosopiki-ygieini

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας