Αρχική / Blog / Μπάρες Στήριξης και .....αποφυγή ατυχημάτων!

Μπάρες Στήριξης και .....αποφυγή ατυχημάτων!

Πίσω στο blog
25/09/2018
Μπάρες Στήριξης και .....αποφυγή ατυχημάτων!

To σπίτι μας είναι αλήθεια ότι κρύβει πολλούς κινδύνους ατυχημάτων και μπορεί να μετατραπεί σε «εχθρικό περιβάλλον» για όλους μας αλλά ιδίως για παιδιά και ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι από τα 60 εκατομμύρια ατυχήματα, που καταγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), περίπου τα 2/3 συμβαίνουν μέσα στο σπίτι ή στον ελεύθερο χρόνο των παθόντων και η τάση είναι αυξητική. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου περίπου το 50%-60% των ατυχημάτων παιδιών ηλικίας ενός-τεσσάρων ετών γίνονται μέσα στο σπίτι, ενώ υψηλά ποσοστά “οικιακών” τραυματισμών καταγράφονται και για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Ειδικά μέσα στο σπίτι στην Ευρώπη συμβαίνει το 59% των ατυχημάτων, που αφορούν άτομα άνω των 60-65 ετών, με τις γυναίκες να καταφεύγουν συχνότερα στα νοσοκομεία, εξαιτίας και των συχνότερων κρουσμάτων οστεοπόρωσης, τα οποία οδηγούν σε κατάγματα, κυρίως στους γοφούς.

Στην Ελλάδα, τα ατυχήματα που σχετίζονται με τις πτώσεις στο σπίτι και στον ελεύθερο χρόνο είναι τα πιο συχνά εμφανιζόμενα για τα άτομα ηλικίας 65+.

Στην οκταετία 1996-2003, σε μόνο τρία νοσοκομεία (καταγραφές στα εξωτερικά ιατρεία) καταγράφηκαν 37.224 περιστατικά ατυχημάτων ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας μέσα στο σπίτι, που αφορούσαν κυρίως πτώσεις, ενώ στο ίδιο διάστημα, για την ίδια ηλικιακή ομάδα, καταγράφηκαν 3.357 ατυχήματα από τροχαία. (Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ατυχήματα 2008-2012, Στατιστική μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ειδικώτερα από τους χώρους του σπιτιού το μπάνιο είναι ίσως το πιο επικίνδυνο γιατί είναι πολύ εύκολο κανείς να γλιστρήσει και να πέσει λόγω της ολισθηρότητας στα είδη υγεινής και στα πλακάκια. Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο τα μπάνια να έχουν μία τουλάχιστον μπάρα στήριξης τοποθετημένη στον τοίχο ή στην μπανιέρα, ώστε σε περίπτωση που κινδυνεύσει κάποιος να γλιστρήσει, να πιαστεί από την μπάρα και ν’ αποτραπεί το ατύχημα.

Ειδικά ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, ΑΜΕΑ είναι ακόμα πιο εύκολο να τραυματιστούν από ένα πιθανό πέσιμο. Μάλιστα τα ατυχήματα στο μπάνιο είναι συνήθως βαριά όπως κατάγματα σε πόδια, κεφάλι αλλά ακόμα και κατάγματα πλευρών στην άκρη της μπανιέρας.

Η λαβή στο μπάνιο δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ή τ’ ΑΜΕΑ. Αφορά τον καθ’ έναν από εμάς αλλά και τα παιδιά και τους γονείς μας που λόγω ηλικίας κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο.

Τα προβλήματα μνήμης, αστάθειας, κινητικότητας, όρασης και ακοής που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία, προκαλούν δυσκολίες στη λειτουργικότητα και δημιουργούν κινδύνους που περιλαμβάνουν πτώσεις, τραυματισμούς, εγκαύματα, δηλητηριάσεις (Καραμπέτσου,2015). Το 40% των ατόμων άνω των 75 ετών και το 50% άνω των 80, υφίστανται μία ή περισσότερες πτώσεις κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο!!!! Πολλές φορές μάλιστα καταλήγει μετά από μία πτώση να κινδυνεύει και η ίδια η ζωή ενός ηλικιωμένου λόγω της κατάκλισης, ή της μη σωστής επούλωσης του τραύματος ή ακόμα της μη δυνατότητας χειρουργικής επέμβασης λόγω ηλικίας και άλλων επακόλουθων προβλημάτων. Οι πτώσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι-ακόμα και οι υγιείς. Τ’ ατυχήματα από πτώσεις συμβαίνουν συχνότερα στις γυναίκες, ίσως γιατί αριθμητικά είναι περισσότερες σ’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες και αναφέρουν συχνότερα προβλήματα κινητικότητας λόγω της αυξημένης εμφάνισης ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Κι όλα αυτά, ενώ απλές κινήσεις πρόληψης, μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα σημαντικά. Υπάρχουν πολλές μπάρες στήριξης, διαφορετικού είδους, σχήματος, μεγέθους και χρησιμότητας καθε φορά, που χαρίζουν σταθερότητα και ασφάλεια, όπως μπάρες που τοποθετούνται είτε στον τοίχο (με βίδες), είτε στην μπανιέρα (χωρίς βίδες, με μέγκενη) για να κρατηθεί κανείς σε περίπτωση ζάλης, ολισθιρότητας την ώρα του μπάνιου ή στήριξης για να μπει και να βγει από την μπανιέρα ο ηλικιωμένος, το παιδί, κάποιος με προσωρινό ή μόνιμο κινητικό πρόβλημα, χωρίς να κινδυνεύει να γλιστρήσει και να πέσει. Απαραίτητο βέβαια είναι να υπάρχει αντιολισθητικό δάπεδο στην μπανιέρα για την αποφυγή ατυχημάτων.

Άλλες μπάρες είναι οι μπάρες στήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες, τραυματίες, ηλικιωμένους και οποιονδήποτε δυσκολεύεται να σηκωθεί ή να σταθεί χωρίς βοήθεια, που είναι ιδανικές για την κρεβατοκάμαρα δίπλα από το κρεβάτι, την τουαλέτα, την μπανιέρα.

Τέλος, σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα και ο ασθενής κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από κάποια πτώση θα πρέπει να τοποθετούνται και σε άλλη σημεία του σπιτιού λαβές και μπάρες στήριξης που μπορεί να σώσουν τον άνθρωπό μας ή εμάς τους ίδιους από έναν σοβαρό τραυματισμό.

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας