Αρχική / Blog / Mπαστούνια: Αποφυγή πτώσεων ...και χαρούμενη διάθεση!!

Mπαστούνια: Αποφυγή πτώσεων ...και χαρούμενη διάθεση!!

Πίσω στο blog
04/11/2018
Mπαστούνια: Αποφυγή πτώσεων ...και χαρούμενη διάθεση!!

Mπαστούνια: Αποφυγή πτώσεων ...και χαρούμενη διάθεση!!

Οι πτώσεις είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους και οι τραυματισμοί από την πτώση (κάταγμα λεκάνης, ποδιού κλπ) είναι συχνά η αιτία για την οποία εισάγονται σε νοσοκομείο ή μετακομίζουν σε γηροκομείο ή ξενώνα ή κέντρο αποκατάστασης. Οι ηλικιωμένοι πέφτουν συχνά είτε γιατί χάνουν πιο εύκολα την ισορροπία τους λόγω αδύναμων μυών και δύσκαμπτων αρθρώσεων είτε λόγω χειροτέρευσης της όρασής τους, που τους εμποδίζει να δουν καθαρά, να εκτιμήσουν σωστά τις αποστάσεις ή τον έντονο φωτισμό. Ακόμα μπορεί να πέσουν λόγω κάποιας ασθένειας και φαρμακευτικής αγωγής, εμποδίων, ακατάλληλων υποδημάτων, σύγχυσης ή  επείγουσας ανάγκης για τουαλέτα. Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση έναν ηλικιωμένο, με καταλυτικά συχνά αποτελέσματα για την ίδια τη ζωή του. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ιδανικό είναι στο σπίτι να γίνονται τροποποιήσεις ώστε να μειωθούν οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα πτώσης όπως τα χαλιά, τα πολλά έπιπλα, ο κακός φωτισμός, οι στενοί χώροι κ. ά.  Το 28-35% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών υφίστανται μία πτώση το χρόνο, τουλάχιστον. Το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 32- 42% για άτομα μεγαλύτερα των 75 ετών.

Πολλές πτώσεις όμως θα μπορούσαν να αποφευχθούν και οι τραυματισμοί από πτώσεις να ελαχιστοποιηθούν, εάν ο ηλικιωμένος στηριζόταν σ’ ένα μπαστούνι. Το μπαστούνι βοηθάει τον ηλικιωμένο να διατηρήσει την ισορροπία και την κινητικότητά του, βελτιώνει το περπάτημά του, του δίνει σιγουριά, σταθερότητα και ασφάλεια και μειώνει τον κίνδυνο των πτώσεων. Μερικές φορές είναι απολύτως απαραίτητο και άλλες χρειάζεται απλώς για να προσφέρει μία μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στον παππού ή τη γιαγιά μας ή στον μόλις χειρουργηθέντα ή στον τραυματία ή στο άτομο με κινητικά προβλήματα.

Ακόμα όμως και τα μπαστούνια μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση εάν:

  • Δεν είναι γερά.
  • Δεν είναι στο κατάλληλο ύψος για το συγκεκριμένο άνθρωπο που τα χρησιμοποιεί.
  • Δεν είναι το κατάλληλο μέγεθος ή τύπος μπαστουνιού.
  • Εάν έχει μεγάλη βάση με αποτέλεσμα να μπλέκεται το πόδι στη βάση αυτή όπως στις περιπτώσεις του τρίποδου ή τετράποδου μπαστουνιού.

Υπάρχουν στην αγορά σε οικονομική τιμή μπαστούνια αλουμινίου που είναι πολύ γερά και συγχρόνως διπλώνουν για να χωράνε ακόμα και σε μία τσάντα, με ξύλινη ή εργονομική χειρολαβή και με ρυθμιζόμενο ύψος από 93 - 103 εκ. ώστε να προσαρμόζεται στο κατάλληλο για τον κάθε άνθρωπο ύψος. Τα μπαστούνια αυτά είναι ελαφριά και σταθερά συγχρόνως, ενώ συνιστώνται για βάρος χρήστη μέχρι και 100 κιλά. Είναι λεπτά και πρακτικά, με ανατομική χειρολαβή, πολύ ελαφριά και με μεγάλη αντοχή, με πανέμορφο γυαλιστερό φινίρισμα, για αίσθηση αρχοντιάς και πολυτέλειας, πολύ συμπαγή και εύκολα στη μεταφορά τους (με το αυτοκίνητο ή μέσα στη θήκη τους)

Και βέβαια υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, ώστε να φτιάχνουν και τη διάθεση στον άνθρωπό μας κανόντάς τον μοντέρνο και στυλάτο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας ηλικιωμένος να κρατάει ένα παλιομοδίτικο, άχαρο μαύρο ή καφέ καταθλιπτικό μπαστούνι αλλά αντίθετα υπάρχουν πλέον πολλά χρώματα και σχέδια για να διαλέξει ένα μπαστούνι με χαρακτήρα, που θα του φτιάχνει τη διάθεση καθε φορά που το χρησιμοποιεί και που θα τον κάνει να χαμογελάει. Αυτά τα μπαστούνια είναι ειδικά, με μοντέρνα σχέδια και για νέους ανθρώπους, που μπορεί να τύχει να χρειαστούν ένα μπαστούνι μετά από έναν τραυματισμό ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο όπως κάποιο κινητικό πρόβλημα.

Δείτε εδώ:   https://www.ursafe.gr/mpastoynia

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας