Για κάθε επιχείρηση ο υπάλληλος-χρήστης ουσιών σημαίνει πιθανότητα οικονομικής και σωματικής βλάβης, εργατικά ατυχήματα, μειωμένη εργασιακή απόδοση, καθυστερήσεις στην εργασία και απουσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μετά από σχετική έρευνα που έγινε σε εταιρίες στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι οι οικονομικές ζημίες που προκλήθηκαν σε εταιρίες, λόγω χρήσης ναρκωτικών και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από τους υπαλλήλους ανέρχεται συνολικά στο ποσό των $100 δισεκατομμυρίων δολλαρίων ΗΠΑ ετησίως, σύμφωνα με το «The National Clearinghouse for Alcohol and Drug Information».
Γι’ αυτούς τους λόγους τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των εταιριών που ελέγχουν με τεστ χρήσης ουσιών το προσωπικό τους ή αυτούς που πρόκειται να προσλάβουν, για να διαπιστώσουν εάν είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και κλάδους εταιριών η υποχρέωση εξέτασης για χρήση ουσιών επιβάλλεται από ειδικές διατάξεις νόμων.
Η μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε, κυρίως, στους κλάδους των ναυτιλιακών εταιριών, των μεταφορών, των συγκοινωνιών, των ορυχείων και στις μεγάλες βιομηχανίες ως στόχο έχει τον περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η βασική επίπτωση του αλκοόλ και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην εργασία είναι η μείωση της ικανότητας του εργαζομένου να κρίνει και να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του. Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανική έρευνα (US National Institute on Drug Abuse), οι χρήστες ουσιών είναι κατά 33% λιγότερο παραγωγικοί, 3 φορές περισσότερο επιρρεπείς σε καθυστερήσεις, έχουν 4 φορές περισότερες πιθανότητες να κάνουν κάποιο κακό στον εαυτό τους είτε σε άλλους και αντιμετωπίζουν 10 φορές περισσότερο την πιθανότητα να χάσουν την εργασία τους. ‘Ετσι το φαινόμενο αυτό και η κακή χρήση αλκοόλ και ουσιών καταστρέφει την υγεία των εργαζομένων, αλλά και μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, στους πελάτες και στην αποδοτικότητα μίας εταιρίας ή ενός οργανισμου.
Σύμφωνα με έναν γνωστό καθηγητή ψυχιατρικής και ειδικό σε θέματα εθισμού τον Michel Reynaud, «Οι πιθανότητες να αναπτύξεις έναν εθισμό όταν έχεις δουλειά είναι συνήθως μικρότερες, σε σύγκριση με αυτές που έχεις όταν είσαι άνεργος. Αν όμως ένα άτομο πίνει ή κάνει χρήση ναρκωτικών στη δουλειά του –ή και εξαιτίας της δουλειάς του– αυτό συμβαίνει επειδή ισχύουν τρεις παράγοντες: μια σχετικά εύκολη πρόσβαση στα ναρκωτικά, ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής πίεσης και ένα ευάλωτο άτομο». Σύμφωνα με τον Reynaud, αυτό ισχύει πιο έντονα για τα άτομα που εργάζονται στους τομείς του catering, της εστίασης, των ιατρικών υπηρεσιών («μιας και εκεί υπάρχει πολύ εύκολη πρόσβαση σε ουσίες»), της διαφήμισης, της δημοσιογραφίας, της αρχιτεκτονικής και της ναυσιπλοΐας. Γιατί όμως αυτές οι δουλειές συγκεκριμένα; «Τα άτομα που δουλεύουν σε αυτούς τους τομείς σε γενικές γραμμές δεν έχουν αυστηρά ωράρια, μπορεί να δουλεύουν βραδινές ώρες και είναι πιο πιθανό να λειτουργούν υπό συνθήκες πίεσης», εξηγεί ο Reynaud.
Το Βρετανικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ μάλιστα έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την πρόληψη και την καταστολή του φαινομένου της χρήσης ουσιών στους εργασιακούς χώρους, η οποία στηρίζεται σε κανόνες που πρέπει να μπορούν να εφαρμοστούν, ν’ αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν το πρόβλημα και να το λύνουν άμεσα, κανόνες που πηγάζουν από την ίδια τη λέξη DRUGS στ’ αγγλικά δηλαδή «Deliverable, Recognizable, Understandable, Guiding, Straightforward». Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε όταν τ’ αποτελέσματα της σχετικής έρευνας έδειξαν ότι η πλειοψηφία των ατόμων που κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών απασχολούνται σε κάποια μορφή εργασίας και ότι τα σχετικά διευθυντικά στελέχη δεν είχαν τις γνώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στη βιομηχανία της χώρας δεδομένου των εξαιρετικά αρνητικών επιπτώσεων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού, στους πελάτες και στην αποδοτικότητα του οργανισμού. Μάλιστα ο ένας στους δύο μάνατζερ, δηλαδή τα μισά διευθυντικά στελέχη πρότειναν ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος αναχαίτισης του φαινομένου θα ήταν ένα σποραδικό και τυχαίο τεστ για χρήση αλκοόλ και ουσιών στον χώρο της εργασίας, μετά βέβαια την ενημέρωση του εργαζομένου.
Για τους λόγους αυτούς σήμερα εμφανίζεται πλέον διαδεδομένη η χρήση και στον χώρο εργασίας του τεστ χρήσης ουσιών. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα τεστ χρήσης ναρκωτικών με μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς να κατέχουν αυτά που είναι εύκολα στη χρήση και έχουν άμεσα αποτελέσματα σε ελάχιστα λεπτά. ‘Ετσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ τ’ αποτελέσματά τους βγαίνουν άμεσα. Ο έλεγχος μπορεί να γίνεται και σε τακτά διαστήματα, χωρίς σταθερή περιοδικότητα. Επίσης σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, το τέστ μπορεί να γίνει αμέσως και επί τόπου. Μάλιστα η χρήση αυτών των τεστ θα μπορούσε να μετατραπεί σ’ ένα πρόγραμμα πρόληψης κατά των ναρκωτικών, αφού οι υπάλληλοι θα γνωρίζουν –γιατί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι- ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει έλεγχος χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ, που βγάζει άμεσα τ’ αποτελέσματα, γεγονός αποτρεπτικό της χρήσης, αφού ο/η υπάλληλος-εργάτης δε θα μπορεί να αλλοιώσει το δείγμα.
Τα τεστ Χρήσης Ναρκωτικών Ουσιών (Ινδική Κάνναβη, Κοκαϊνη κλπ) είναι πανεύκολα στη χρήση, απλά και πολύ οικονομικά και ανιχνεύουν στα ούρα κοκαΐνη, ινδική κάνναβη, οπιούχα (2000), αμφεταμίνες, μεθαδόνη, βενζοδιαζεπίνες, μεθαμφεταμίνες) ενώ τ’ αποτελέσματα βγαίνουν αμέσως σε 5’. Το τέστ χρήσης ναρκωτικών γίνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, και πρέπει να είναι απόλυτα ακριβές και τα επίπεδα ευαισθησίας του ν’ ακολουθούν τα στάνταρ του SAMHSA USA (SUBSTANCE ABUSE and MENTAL HEALTH SERVICES ADMINISTRATION) και τα συνιστώμενα επίπεδα έχουν ορισθεί από το Αμερικάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Χρήσης Ναρκωτικών (NIDA).
Στην αγορά επίσης κυκλοφορούν διάφορα τεστ-συσκευές ανίχνευσης αλκοόλ –αλκοτέστ- με τα καλύτερα και πιο ασφαλή συμπεράσματα να ειναι αυτά που βασίζονται σε νέα τεχνολογία ανίχνευσης αερίων η οποία ανιχνεύει την πλέον πραγματική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αναγνωρίζει αποτελεσματικά μη αλκοούχα αέρια, όπως από τσιγάρα, οπτάνθρακα, μυρωδιές καφέ, ώστε να μην επηρεάζεται το αποτέλεσμα ανίχνευσης από αυτά και εξοπλίζεται με λειτουργία φωνητικού συναγερμού, ο οποίος προειδοποιεί σε περίπτωση υπερβολικού αλκοόλ.
Χαρακτηριστικά στις αρχές του 2016, η Πρόεδρος της Γαλλικής Κυβερνητικής Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών και του Εθισμού, Daniele Jourdain Menninger, ανακοίνωσε πως στη Γαλλία, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι παρουσιάζουν «συμπεριφορές εθισμού» - κοινώς στηρίζονται στα ναρκωτικά και το αλκοόλ για να βγάλουν την ημέρα τους στην δουλειά. Από τη στιγμή που το σύνολο του γαλλικού εργατικού δυναμικού ανέρχεται στα 28,6 εκατομμύρια άτομα, τα 20 εκατομμύρια άτομα είναι ένας απίστευτος αριθμός.
Δείτε περισότερα για τα προϊόντα αυτά εδώ:
https://www.ursafe.gr/test-hrisis-oysion