Αρχική / Blog / Nέες εξελίξεις στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) και πώς να προστατεύσουμε το μωρό μας!

Nέες εξελίξεις στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) και πώς να προστατεύσουμε το μωρό μας!

Πίσω στο blog
10/11/2018
Nέες εξελίξεις στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) και πώς να προστατεύσουμε το μωρό μας!

Nέες εξελίξεις στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS) και πώς να προστατεύσουμε το μωρό μας!

Πρόσφατα διαβάσαμε ότι στην Κρήτη πεθαίνουν περίπου 6 βρέφη ετησίως από SIDS ενώ πριν λίγους μήνες τον Απρίλιο έφυγε από τη ζωή ένα ακόμα βρέφος στην κοινότητα Αναλυόντα και λίγο πιο πριν στην Αμμόχωστο Κύπρου. Στις ΗΠΑ περίπου 4.000 βρέφη πεθαίνουν ξαφνικά και απρόσμενα κάθε χρόνο.

 

Είναι αλήθεια ότι το SIDS αποτελεί την πιο συχνή αιτία βρεφικού θανάτου σε υγιή μωρά. Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου ονομάζεται αιφνίδιο, γιατί συμβαίνει απότομα χωρίς καμία προειδοποίηση ή ενόχληση ή σημάδι, κυρίως την ώρα που το μωρό κοιμάται. Κοιμάται δηλαδή κανονικά το μωρό στο κρεβάτι του και κάποια στιγμή που πάτε να το κοιτάξετε, διαπιστώνετε ότι δεν αναπνέει. Το μωρό δεν ήταν άρρωστο νωρίτερα, δεν είχε κάποιο πρόβλημα ούτε ήταν ανήσυχο, αλλά αντίθετα ήταν απολύτως υγιές. Γι αυτό το σύνδρομο αυτό είναι τόσο αιφνίδιο, απρόσμενο και επικίνδυνο!! ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ!!!

 

Τα αίτια που κατηγορούνται για το SIDS είναι:

-      το κάπνισμα στην διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη,

-      η χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών,

-      η χαμηλή φροντίδα στην εγκυμοσύνη και την προγεννητική περίοδο,

-      όταν η μητέρα είναι πολύ νέα,

-      όταν το διάστημα της εγκυμοσύνης είναι πολύ μικρό,

-      η πρωορότητα,

-      όταν τα παιδιά έχουν πολύ μικρό βάρος,

-      όταν υπάρχει προηγούμενος αιφνίδιος θάνατος στην οικογένεια,

-      η θεση του μωρού μπρούμυτα (πρηνηδόν) κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα παραπάνω είναι τα μόνα αίτια ή ότι π.χ. όποιο μωρό γεννηθεί πρόωρα θα κινδυνεύσει. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Daily Telegraph οι επιστήμονες είναι κοντά στο ν’ ανακαλύψουν ένα τέστ αίματος που θα προσδιορίζει εάν ένα βρέφος κινδυνεύει από SIDS ή όχι. Συγκεκριμένα κατά τους ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων Royal Alexandra Hospital for Children at Westmead τα βρέφη που φεύγουν από τη ζωή από SIDS έχουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα μίας συγκεκριμένης πρωτεϊνης εγκεφάλου όπως το νευροπεπτίδιο, που είναι γνωστή ως  oρεξίνη («orexin») που ευθύνεται για τη ρύθμιση της διέγερσης από τον ύπνο. Η ορεξίνη είναι πολύ σημαντική λειτουργία στα βρέφη : τα κάνει να στρίψουν το σώμα τους όταν δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο (κάτι που μπορεί να συμβεί όταν ένα μικρό μωρό κοιμάται μπρούμυτα). Τα χαμηλά επίπεδά της στον οργανισμό σχετίζονται επίσης με υπνική άπνοια. Στη μελέτη, οι γιατροί εξέτασαν 46 μωρά, 27 από τα οποία είχαν πεθάνει από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και βρήκαν πως τα μωρά που είχαν χάσει τη ζωή τους είχαν κατά 20% λιγότερη ορεξίνη από τα άλλα. Αυτή η μελέτη αποτελεί τεράστια πρόοδο στο θέμα του SIDS γιατί μέχρι τώρα πίστευαν ότι τα βασικά αίτια ήταν περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Το τεστ όμως για την πρωτείνη αυτή δεν θα είναι διαθέσιμο για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ν’ αποφύγουν τον κίνδυνο του SIDS.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να οχυρώσουμε το μωρό μας:

-      Ο θηλασμός έστω και για δύο μήνες μειώνει τον κίνδυνο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου σχεδόν κατά 50%, ακόμα και σε περίπτωση μη αποκλειστικού θηλασμού.

-      Να κοιμίζουμε το μωρό στο δικό μας δωμάτιο τους πρώτους μήνες. αλλά στο δικό του κρεβάτι ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση.

-      Η κούνια και τα στρωσίδια του να είναι όσο πιο απλά γίνεται χωρίς φραμπαλάδες.

-      Να επιλέξουμε σκληρό στρώμα για τη βρεφική κούνια.

-      Να μην βάζουμε το μωρό να κοιμηθεί επάνω σε μαξιλάρες, στον καναπέ ή στο ριλάξ, ανεξάρτητα απ’ το πόσο μπορεί να ηρεμεί εκεί. 

 

Και πάνω από όλα, η πιο σημαντική βοήθεια κατά του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου είναι η  παρακολούθηση του βρέφους με ειδικές συσκευές άπνοιας που τοποθετούνται στο μωρό είτε βρίσκεται εντός είτε εκτός σπιτιού.

Ειδικά στις περιπτώσεις ελλειποβαρών μωρών, πρόωρων, μωρών με πρόβλημα Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης (Γ.Ο.Π.) ή με επικίνδυνο ιστορικό είναι απολύτως απαραίτητο να φοράει το μωρό πάνω του μία συσκευή παρακολούθησης της αναπνοής του δηλαδή μία συσκευή-μόνιτορ βρεφικής άπνοιας, όπως συνιστούν και οι γιατροί. Οι συσκευές-μόνιτορ βρεφικής άπνοιας είναι φορητές μίνι πολύ μικρές συσκευές (χωρίς επικίνδυνα καλώδια) που στερεώνονται με κλιπ στην πάνα του μωρού (για να την φοράει πάντα πάνω του όπου και αν βρίσκεται, στο σπίτι της γιαγιάς, στις διακοπές, στο αυτοκίνητο, στη βόλτα, στον κήπο, σε μία επίσκεψη). Παρακολουθούν τη δύναμη και τον ρυθμό της κάθε αναπνοής του μωρού ενώ έχουν ηχητικό και οπτικό συναγερμό που χτυπάει εάν η αναπνοή του εξασθενήσει ή είναι αργή. Συγχρόνως ενημερώνουν εάν η αναπνοή του μωρού είναι ασθενής ή ακανόνιστη. Μάλιστα, υπάρχουν συσκευές που διαθέτουν και δόνηση μετά από 15’ που συνήθως είναι αρκετή για να ξαναξεκινήσει η αναπνοή του μωρού. Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος αισθητήρας της συσκευής ανιχνεύει την παραμικρή κίνηση της κοιλιακής χώρας του μωρού, ώστε να σας ειδοποιήσει εάν η αναπνοή του εξασθενήσει ή είναι αργή (κάτω από 8 αναπνοές το λεπτό).
Εάν η συσκευή ανιχνεύσει ότι το μωρό σας δεν έχει κινηθεί καθόλου για 20 δευτερόλεπτα, θα σας ειδοποιήσει με το βομβητή του, ενώ ενεργοποιείται ηχητικός και οπτικός συναγερμός, προκειμένου να ενεργήσετε άμεσα! Συγχρόνως υπάρχει και η δυνατότητα της δόνησης μετά από 15 δευτερόλεπτα εάν εξασθενήσει η αναπνοή του μωρού (συνήθως αυτή η απαλή δόνηση είναι αρκετή για να ξαναξεκινήσει η αναπνοή του μωρού).

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.ursafe.gr/monitor-endoepikoinonia

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας