Αρχική / Blog / Παιδικά γυαλιά ηλίου για προστασία κατά της UV ακτινοβολίας

Παιδικά γυαλιά ηλίου για προστασία κατά της UV ακτινοβολίας

Πίσω στο blog
03/08/2018
Παιδικά γυαλιά ηλίου για προστασία κατά της UV ακτινοβολίας

Παιδικά γυαλιά ηλίου για προστασία κατά της UV ακτινοβολίας

‘Ολοι γνωρίζουμε ότι οι υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες Α και Β, είναι επικίνδυνες για την υγεία των ματιών μας. Δε γνωρίζουμε όμως ότι είναι επικίνδυνες ακόμα περισσότερο για τα παιδιά μας. Μάλιστα, το 80% περίπου της συνολικής ακτινοβολίας UV που απορροφά ένας άνθρωπος στην ζωή του, γίνεται μέχρι τα 18 του χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός το διάφραγμα της κόρης του ματιού κατά την παιδική ηλικία είναι μεγαλύτερο αφήνοντας την ακτινοβολία να εισχωρήσει ευκολότερα στο εσωτερικό του, και αφετέρου γιατί τα διαθλαστικά μέσα του οφθαλμού (π.χ. κρυσταλλοειδής φακός) σε αυτή την ηλικία είναι πιο ευαίσθητα και μπορούν να επηρεαστούν ευκολότερα. Συγκεκριμένα η UV ακτινοβολία καταστρέφει σταδιακά τον αμφιβληστροειδή και τον φακό του ματιού, οδηγώντας σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα) και καταρράκτη (θόλωση του φακού του ματιού). Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την έκθεση του παιδικού ματιού στον ήλιο με την αύξηση του οφθαλμικού βολβού. Όσο περισσότερο ηλιακό φώς διαπερνά την ίριδα, τόσο περισσότερο αυξάνει το βάθος του παιδικού οφθαλμικού βολβού και o κίνδυνος για εμφάνιση μυωπίας. Επιπλέον μπορεί να εμφανιστούν ηπιότερες και παροδικές βλάβες όπως, φλεγμονές στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού (κερατίτιδες), φλεγμονές στο εσωτερικό των βλεφάρων (επιπεφυκίτιδες), ερυθρίαση των ματιών, κ.α. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσετε ότι όταν το παιδί σας εκτίθεται για αρκετή ώρα στον ήλιο χωρίς καμία προφύλαξη, μετά από λίγες μέρες, τα μάτια του κοκκινίζουν και δακρύζουν. Η βλάβη ξεκινά από νωρίς και είναι αθροιστική και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στην Ελλάδα, υπάρχει ηλιοφάνεια καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου με μεγαλύτερη φωτεινότητα του ήλιου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά βρίσκονται κατά μέσο όρο περισσότερο χρονικό διάστημα στον ήλιο (για παιχνίδι, βόλτες κτλ) από τους ενήλικες, οπότε και θα πρέπει να φορούν ειδικά παιδικά γυαλιά, πιστοποιημένα και κατάλληλα προσαρμοσμένα στο πρόσωπό τους σε συνδυασμό με καπέλο για την πλήρη προστασία τους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ένταση της ακτινοβολίας μεταβάλλεται ανάλογα με το περιβάλλον. Οι υπεριώδεις ακτίνες αντανακλώνται στην άμμο και στο νερό! Αν το παιδί σας παίζει στην άμμο, η ένταση των ακτίνων του ήλιου είναι κατά 15 με 20% μεγαλύτερη. Αν τσαλαβουτά στην πισίνα ή στη θάλασσα, το αποτέλεσμα των UV μεγεθύνεται κατά τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 75% αν το νερό είναι ήρεμο. Τέλος, ακόμα και με συννεφιά οι κίνδυνοι είναι οι ίδιοι, αφού δεν εμποδίζονται οι υπεριώδεις ακτίνες.

Ετσι είναι απολύτως απαραίτητο να επιλέγουμε γυαλιά ηλίου κατασκευασμένα σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σήμανση CE) και με φακούς που προσφέρουν 100% προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB (ένδειξη UV 400 ή 100% UV Protection). Η απορροφητικότητα των φακών και η προστασία τους δεν εξαρτάται από τον χρώμα τους αλλά από το υλικό κατασκευής τους, το οποίο θα πρέπει να είναι ομοιογενές και καθαρό ώστε να μην προκαλούνται φαινόμενα παραμόρφωσης, αντανάκλασης, εκτροπών κτλ. Επιπλέον, ανάλογα με την χρήση τους, την γεωγραφική θέση, το υψόμετρο και τις συνθήκες ηλιοφάνειας επιλέγεται και η κατάλληλη κατηγορία φακών. Η ενδεδειγμένη κατηγορία στην Ελλάδα είναι η 3η (διαπερατότητα 8-18% για ηλιόλουστο καιρό).

Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν στους γονείς να βάζουν γυαλιά στα παιδιά τους όταν κυκλοφορούν στην ύπαιθρο ήδη από τη βρεφική ηλικία και συγκεκριμένα από την ηλικία των 6 μηνών όπου μπορούν να εκτεθούν περισσότερο στον ήλιο.  

Υπάρχουν μάλιστα χώρες όπως η Αυστραλία, που υπήρξε πρωτοπόρος στην κατανόηση της σημασίας της προστασίας των παιδικών ματιών από τον ήλιο, όπου τεκμηριωμένη σχετική έρευνα οδήγησε στην απόφαση να παρέχει το κράτος γυαλιά ηλίου στους μαθητές μαζί με τη σχολική ποδιά!

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με διεθνείς φορείς Περιβάλλοντος, Μετεωρολογίας, Έρευνας για τον Καρκίνο και Προστασίας από την μη-ιονίζουσα ακτινοβολία, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία: INTERSUN, the Global UV Project (Περισσότερες πληροφορίες: – Ultraviolet radiation and health) 
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η υιοθέτηση της συνήθειας εφαρμογής γυαλιών ηλίου, από τα μικρά παιδιά.Πως θα επιλέξετεε τελικά τα καλύτερα γυαλιά για το παιδί σας και πώς θα το πείσετε να τα φοράει;


Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά δε δέχονται εύκολα να φοράνε γυαλιά, ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα του έτους. Ο καλύτερος τρόπος για να πεισθούν είναι να προσπαθήσετε να σας μιμηθούν αλλά και να τους προτείνετε γυαλιά με χρωματιστούς, μοντέρνους σκελετούς που θα τους φαίνονται παιχνιδιάρικοι και θα χαίρονται να τους φοράνε ενώ μπορείτε ν’ αφήσετε τα παιδιά να επιλέξουν τα ίδια τον σκελετό που τους αρέσει.


Πάντως θα πρέπει οπωσδήποτε:

• να επιλέξετε σκελετό που εφαρμόζει καλά στο προσωπάκι του βρέφους και του παιδιού, είναι άνετος, ελαφρύς, όχι πολύ σφιχτός / εφαρμοστός, στέκεται όσο το δυνατόν πιο άνετα και πιο ψηλά στη μύτη ή κοντά στα μάτια, χωρίς να αγγίζουν οι φακοί τις βλεφαρίδες του παιδιού.


• να επιλέξετε οργανικούς φακούς για τη δραστήρια νηπιακή ηλικία γιατί έτσι δεν κινδυνεύουν να τραυματιστούν σε περίπτωση ατυχήματος, είναι ανθεκτικότεροι στις γρατσουνιές και ελαφρύτεροι σε σχέση με τους κρυστάλλινους. 

 

Οι βασικοί κανόνες και προδιαγραφές ασφαλείας και προστασίας του ματιού του παιδιού που πρέπει να συνυπολογίσετε όταν επιλέγετε γυαλιά είναι:

1. Να είναι φακοί οργανικοί, κατηγορίας [3] για τις συνθήκες ηλιοφάνειας της Ελλάδας με υψηλή ποιότητα φακών UV 400 που πληρεί τις υψηλότερες απαιτήσεις και πιο αυστηρές προδιαγραφές γυαλιών ηλίου στον κόσμο.

2.Να μην δημιουργούν παραμόρφωση σε αντικείμενα ή στα χρώματα καθώς τους μετακινείτε αριστερά – δεξιά.

3. Σκελετοί ελαφριοί, άθραυστοι, υψηλής αντοχής, από υλικά μη-τοξικά, μη-αλλεργιογόνα. (π.χ. αποφυγή νικελίου)

4. Να εφαρμόζουν άνετα στη μύτη και πίσω από τ’ αυτιά ώστε στην παραλία να κρατούν την άμμο έξω από τα μάτια, στην ποδηλασία ν’ αντιστέκονται στον άνεμο και στα θαλάσσια σπορ να κρατούν μακριά τα νερά από τα μάτια.

5. Να καλύπτουν την περιοφθαλμική περιοχή (γύρω από το μάτι)

6. Ιδανικά να είναι τα γυαλιά φτιαγμένα από πολυανθρακικό άλας, ένα υλικό το οποίο απορροφά το 80% των υπεριωδών. 

7.Οι φακοί να είναι άθραυστοι από 100% πολυάνθρακα, το πιο δυνατό υλικό για φακούς.

8. Σε ό,τι αφορά τα τζάμια των γυαλιών, ν’ αναγράφεται πάνω τους «100% αντι-UV, δείκτης 3».

9. Να εφαρμόζουν σωστά. Προσαρμόστε τους βραχίονες των γυαλιών στο κεφαλάκι του παιδιού σας, ώστε να μην του πέφτουν ούτε να το στενεύουν. Αν δεν έχουν καλή εφαρμογή, τότε δεν προστατεύουν σωστά τα μάτια. 

10. Να έχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης των φακών με συνταγογραφημένους φακούς.

11. Να έχουν ελαστικό ιμάντα από νεοπρένιο, ο οποίος προσφέρει άνεση, ελαστικότητα και αναπνέει.

Τα γυαλιά ηλίου μας προστατεύουν από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου καθώς επίσης από την σκόνη και τα διάφορα ελεύθερα σωματίδια του αέρα. Αξίζει να αναφερθεί πως η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία ανήκει στο μη ορατό φάσμα, δεν μας κουράζει στο μάτι και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμα και με συννεφιά. Γι’ αυτό λοιπόν όλοι ανεξαιρέτως, ενήλικες και ειδικά τα παιδιά, έχοντας ή μη, διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία κτλ) οφείλουν να φορούν γυαλιά ηλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με ή χωρίς ηλιοφάνεια, και όλες τις ημέρες του χρόνου.

Τέλος, θα πρέπει νω γνωρίζουμε όλοι ότι γυαλιά ηλίου που πωλούνται ως παιχνίδια πρέπει να αποφεύγονται καθώς προκαλούν περισσότερη ζημιά στα μάτια των παιδιών μας απ΄ότι να μην φοράνε καθόλου, καθώς η ίριδα του ματιού ανοίγει περισσότερο βλέποντας μέσα από το σκούρο φακό και επιτρέπει μεγαλύτερο ποσό UV ακτινοβολίας να περάσει στο μάτι, εφόσον τα γυαλιά δεν έχουν προδιαγραφές απορροφητικότητας.
Γι’ αυτό το λόγο επενδύουμε σε γυαλιά καλής ποιότητας, ποτέ από πλανώδιους πωλητές που μπορεί να έχουν ψεύτικες αυτοκόλλητες ετικέτες και πάντα ελέγχοντας τις πιστοποιήσεις τους, τη χώρα παραγωγής τους και τα υλικά και ειδικές προδιαγραφές που είναι φτιαγμένα

Στη URSafe μετά από εκτεταμένο έλεγχο και έρευνα προτείνουμε τα εξειδικευμένα για παιδιά γυαλιά BabyBanz κατασκευασμένα στην Αυστραλία από την εταιρία Banz, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου, υπό τις υψηλότερες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις.  Περισότερες πληροφορίες για βρεφικά/παιδικά γυαλιά ηλίου εδώ:  https://www.ursafe.gr/gyalia-ilioy

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας