Παιδικός Πνιγμός: Μια τραγική ελληνική πραγματικότητα!
Οπως έχουμε ήδη αναλύσει σε προηγούμενο blog μας τα ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτoυ σε παιδιά ηλικίας 1-14 ετών. Από αυτά το 60% των ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στο σπίτι. Δεύτερη αιτία θανάτου, μετά τα τροχαία, αποτελούν οι πνιγμοί. Σύμφωνα με Αμερικανικές στατιστικές στην Αμερική πεθαίνουν 24.000 περίπου παιδιά ετησίως. Απ’αυτά τα 12.000 περίπου πεθαίνουν από ατυχήματα. Τα μισά απ’αυτά, περίπου 6.000, πεθαίνουν σε τροχαία ατυχήματα. Τα υπόλοιπα 6.000 πεθαίνουν από πτώσεις, πνιγμούς, εγκαύματα, δηλητηριάσεις κ.τ.λ.
Ειδικά όσον αφορά τους πνιγμούς τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Ο πνιγμός παιδιού είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που συμβαίνει τόσο στη θάλασσα όσο και στην πισίνα ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι. Αρκεί να λάβει υπόψη του κανείς ότι αρκούν 10 εκ. νερό για να κινδυνέψει ένα βρέφος από πνιγµό. Ειδικά στην Ελλάδα που το κολύμπι είναι σύνηθες και μάλιστα από πολύ μικρές ηλικίες λόγω κλίματος ο αριθμός θάνατων από πνιγμούς παιδιών είναι τραγικός. Η Ελλάδα θεωρείται µία από τις υπ’ αριθµόν ένα σε πνιγµούς χώρες. Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση υπό την καθοδήγηση του κου Σ. Αλεξίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Κολύµβησης στα ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης το 2013, διαπιστώθηκε ότι τα θύµατα από πνιγµό στην Ελλάδα ανήλθαν στα 700, από τα οποία το 77% ήταν άνδρες, το 23% ήταν γυναίκες, και το 15% βρέφη και παιδιά έως 16 έτων (ΑλεξίουΣ., http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/mauri_europaiki_protia_gia_tin_ellada_ stous_pnigmous-64034262/)
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Επιτροπή Ασφάλειας Προϊόντων (Consumer Product Safety Commission (CPSC):
· Το παιδί όμως που έπεσε μέσα στην πισίνα και πρόλαβε κάποιος να το βγάλει γρήγορα και να το σώσει κινδυνεύει και από τον ονομαζόμενο «δευτερεύοντα πνιγμό». Ο «δευτερεύων πνιγμός», σύμφωνα με την Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής, είναι ένα από τα είδη πνιγμού κατά τον οποίον «σοβαρές αιμοδυναμικές και βιοχημικές διαταραχές λαμβάνουν χώρα, ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο έως και 72 ώρες μετά το περιστατικό» και συμβαίνει, όταν μικρή ποσότητα εισπνεόμενου νερού δρα ως ερεθιστικός παράγοντας, προκαλώντας φλεγμονή και διαρροή υγρού στους πνεύμονες. Σε κάποιες περιπτώσεις το σώμα μπορεί να αντιδράσει σπρώχνοντας ακόμα περισσότερο νερό στους πνεύμονες όσο περνά η ώρα (προκαλώντας πνευμονικό οίδημα), μειώνοντας έτσι την ικανότητα του παιδιού να αναπνεύσει και οδηγώντας το στο να πνιγεί στα ίδια τα υγρά του σώματός του! Η αντίδραση αυτή του οργανισμού μπορεί να γίνει ακόμα και 72 ώρες μετά το περιστατικό του παραλίγο πνιγμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει περιορίσει τη χρήση της ορολογίας «δευτερεύων πνιγμός» και κατατάσσει την κατάσταση αυτή υπό την γενικότερη ορολογία «πνιγμός», δίνοντας έμφαση στα μέτρα πρόληψης. Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη σώζει ζωές! Αν, παρ' ελπίδα, το παιδί κινδυνεύσει από πνιγμό, οι γιατροί επισημαίνουν ότι ο γονιός πρέπει να το γυρίσει ανάποδα και στο πλάι και να του πιέσει τον θώρακα προκειμένου να βγει όλο το υγρό. Αν το παιδί δεν αναπνέει θα πρέπει να του κάνει τεχνητές αναπνοές και μαλάξεις. Αν ύστερα από ώρα στο παιδί παραμένει βήχας, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ µεγάλες προσπάθειες για να εντοπισθούν τα αίτια που δε µειώνονται οι πνιγµοί παγκοσµίως στα παιδιά και τα συμπεράσματα καταλήγουν ότι οι σηµαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν σε αυτούς είναι οι παρακάτω:
• Έλλειψη επίβλεψης µέσα ή κοντά στο νερό.
• Έλλειψη κολυµβητικής γνώσης και γνώσεις Ασφάλειας στο Νερό,
• Αφύλακτες πισίνες ή/και δεξαµενές νερού,
• Έλλειψη γνώσης αντιµετώπισης πνιγµού (ΚΑΡΠΑ, ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ) •
Ο Κύκλος της Πρόληψης κατά των Πνιγµών προωθείται παγκοσµίως από τον Αµερικανικό Ερυθρό Σταυρό και αποτελείται από τα παρακάτω βήµατα που είναι οι χρυσοί κανόνες πρόληψης κατά του παιδικού πνιγμού:
- Να παρέχετε συνεχή και κοντινή προσοχή σε παιδιά που προσέχετε µέσα ή κοντά στο νερό,
- Να περιφράξτε τις πισίνες ή τα spa, µε ασφαλείς περιφράξεις, από όλες τις µεριές,
- Να µάθετε κολύµβηση και δεξιότητες ασφάλειας στο νερό σε παιδιά,
- Χρήση σωσιβίων από παιδιά,
- Να κολυµπάτε πάντα σε περιοχές µε ναυαγοσωστική κάλυψη (όταν πρόκειται για πισίνες εκτός σπιτιού ή θάλασσες).
Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή τα παιδιά, μην κατανοώντας τον κίνδυνο ρισκάρουν με τη ζωή και την υγεία τους, πρέπει να προσέχουμε συνεχώς τις κινήσεις των παιδιών γύρω από την πισίνα αλλά κυρίως και απαραιτήτως πρέπει να περιφράξουμε την πισίνα, γιατί είναι δεδομένο ότι δεν θα είμαστε κάθε στιγμή δίπλα τους.
Η URSafe πάντα έχοντας ως πρωταρχικό της στόχο την προστασία όλων μας και κυρίως των παιδιών μας, από την ίδρυσή της ήρθε αμέσως σε συνεργασία με διεθνείς κατασκευαστές για να παράσχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και προϊόντα και να σας προσφέρει την περίφραξη πισίνας Elite.
Η περίφραξη πισίνας Elite τοποθετείται εύκολα και γρήγορα γύρω από οποιαδήποτε πισίνα ασχέτως μεγέθους και σχήματος από το ειδικό και έμπειρο συνεργείο μας ή μπορείτε να τον τοποθετήσετε μόνοι σας. Η περίφραξη πισίνας Elite στηρίζεται με κολώνες ανά 80εκ. (και όχι 100εκ.), με αποτέλεσμα η κατασκευή να είναι στιβαρή και ανθεκτική. Έχει ύψος 120 εκ. (βάσει Ευρωπαϊκών προδιαγραφών) και είναι ασφαλής και για μεγαλύτερα παιδιά. Η πόρτα έχει κλειδαριά ασφαλείας και χρειάζονται και τα δύο χέρια για να την ανοίξετε. Οι κολώνες είναι περασμένες με ανοδιωμένη βαφή, αλλά επίσης έχουν υποστεί και επεξεργασία powder coating για μεγαλύτερη αντοχή στο ήλιο και τις καιρικές συνθήκες. Οι τρύπες που γίνονται στο πάτωμα είναι διαμέτρου 16 χιλιοστών και βάθους 11εκ. Τα ούπατ που τοποθετούνται στο έδαφος έχουν δικές τους τάπες ώστε όταν αφαιρείται η περίφραξη να καλύπτονται οι τρύπες. Η περίφραξη πισίνας Elite υπάρχει σε τρία χρώματα: Σκούρο Πράσινο, Μπεζ και Μαύρο.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:
https://www.ursafe.gr/frachtis-pisinas-elite-apo-polyesteriko-plegma-120ek-ypsosmetro
ή καλέστε μας στο 210 677-7921.