Περίφραξη πισίνας: η πιο ασφαλής λύση κατά του παιδικού πνιγμού!!
Η URSafe, όπως κάθε χρόνο όταν έρχεται το καλοκαίρι (γιατί και φέτος παρά την πανδημία του Covid 19 το καλοκαίρι ήρθε!!!), θεωρεί απαραίτητο να υπενθυμίσει κάποιους βασικούς κανόνες ασφάλειας για τα παιδιά γύρω και μέσα στην πισίνα. Και αυτό γιατί οι παιδικοί πνιγμοί στην πισίνα είναι συχνοί, παρ’ όλ’ ότι μπορούν εύκολα ν’ αποφευχθούν.
Ο πνιγμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της παγκόσμιας δημόσιας υγείας και είναι η τρίτη αιτία θανάτου λόγω ατυχήματος σε παιδιά 5-14 ετών όπως αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η οποία κατέγραψε 360.000!!!!!!!!!!! θανάτους από πνιγμό ενδεικτικά κατά το έτος 2015.
Σύμφωνα μάλιστα με το Υπουργείο Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 10 παιδιά από πνιγμό κατά μέσο όρο. Μάλιστα το 30% των περιστατικών σημειώνεται σε πισίνες. Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή 6η θέση σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την 39η μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014).
Η πραγματικότητα είναι ότι ο πνιγμός είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παιδιών σε όλο τον κόσμο (πολλά στοιχεία από διάφορες στατιστικές έχουμε ήδη περιλάβει σε προηγούμενα blogg μας, που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ: https://www.ursafe.gr/blog). Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν όταν τα παιδιά πέφτουν, κολυμπούν ή βρίσκονται στο νερό, χωρίς την επιτήρηση των γονιών τους.
Το καλοκαίρι είναι αναμφίβολα η αγαπημένη εποχή των περισσότερων παιδιών και μέσα στο ξέφρενο ρυθμό των καλοκαιρινών διακοπών το κολύμπι στην πισίνα, αποτελεί συχνή πηγή διασκέδασης. Ο πνιγμός όμως ενός παιδιού συμβαίνει σιωπηλά και αστραπιαία καμιά φορά μπροστά στα ίδια μας τα μάτια. Ακόμα και ένα παιδί που γνωρίζει πως να κολυμπά μπορεί να πνιγεί.
Ειδικά στην Ελλάδα που το κολύμπι είναι σύνηθες και μάλιστα από πολύ μικρές ηλικίες λόγω κλίματος ο αριθμός θανάτων από πνιγμό παιδιών είναι τραγικός. Μάλιστα το φοβερό είναι ότι τα περισσότερα παιδιά που έχουν πνιγεί παρακολουθούνταν από έναν ή και τους δύο γονείς τους. Περίπου τα μισά (46%) τα είχαν δει για τελευταία φορά μέσα στο σπίτι, το ¼ (23%) στον κήπο και το 31% ήταν μέσα ή γύρω από την πισίνα πριν το ατύχημα. Σε όλες τις περιπτώσεις, 69% των παιδιών δεν ήταν αναμενόμενο να βρίσκονται στην πισίνα, παρ’ όλ’ αυτά βρέθηκαν στο νερό. Ειδικά σ’ αυτές τις ηλικίες συχνά τα παιδιά κάνουν κάτι απρόσμενο γιατί οι δυνατότητές και ικανότητές τους αλλάζουν καθημερινά και τα περισσότερα ατυχήματα πνιγμού συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Ενα παιδί μπορεί να πνιγεί όσο κάνετε ν’ απαντήσετε στο τηλέφωνο. Περισσότερα από 3 στα 4 θύματα (77%) ήταν χωρίς επίβλεψη για μόλις 5’ ή λιγότερο. Ο θάνατος του παιδιού από πνιγμό είναι ένας σιωπηρός θάνατος γιατί δεν φωνάζει ούτε πλατσουρίζει δυνατά για να το ακούσει ή δει κανείς.
‘Ετσι και φέτος σημειώνουμε ότι οι δύο βασικοί κανόνες ασφαλείας για παιδιά στην πισίνα είναι:
Επίσης καλό θα είναι να:
Συχνά οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν επειδή κολυμπούν καλά με αποτέλεσμα να μην ανησυχούν και να μειώνεται η προσοχή τους. Αντίστροφα, και τα ίδια τα παιδιά εκτιμούν λανθασμένα τις δικές τους ικανότητες στο κολύμπι και νομίζουν ότι δεν μπορεί κάτι να τους συμβεί γιατί ξέρουν κολύμπι ή γιατί απλά αγνοούν τον κίνδυνο λόγω ηλικίας. Οι άδικοι όμως θάνατοι από πνιγμό μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο με τη λήψη μέτρων, προληπτικών και προστατευτικών.
Η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια υπάρχει μόνο με την τοποθέτηση φράχτη γύρω από την πισίνα. Σε κάποιες μάλιστα χώρες αυτό είναι υποχρεωτικό.
Οι πιο δημοφιλείς φράχτες στο εμπόριο σήμερα είναι οι αποσπώμενοι γιατί μπορούν ν’ αφαιρεθούν εύκολα και γρήγορα όταν δεν χρειάζονται πια, όπως όταν μεγαλώσουν αρκετά τα παιδιά ενώ τα ούπατ που τοποθετούνται στο έδαφος έχουν δικές τους τάπες ώστε όταν αφαιρείται η περίφραξη να καλύπτονται οι τρύπες.
Αντίστοιχο φράχτη προτείνει και η URSafe που τοποθετείται εύκολα και γρήγορα γύρω από οποιαδήποτε πισίνα ασχέτως μεγέθους και σχήματος. Μάλιστα σημασία έχει η περίφραξη πισίνας να στηρίζεται με κολώνες ανά 80εκ. και όχι 100εκ., ώστε η κατασκευή να είναι στιβαρή και ανθεκτική και να έχει ύψος 1,20 μέτρα τουλάχιστον, ώστε να είναι ασφαλής και για μεγαλύτερα παιδιά. Ιδανικός είναι ο φράχτης που η πόρτα του έχει κλειδαριά ασφαλείας και χρειάζονται και τα δύο χέρια για να την ανοίξετε. (https://www.ursafe.gr/pool-safe-t/frahtis-pisinas-elite-apo-polyesteriko-plegma-120ek-ypsosmetro)
Οι φράχτες πισίνας είναι παγκοσμίως το πιο διαδεδομένο προϊόν προστασίας για την αποτροπή ατυχημάτων πνιγμού σε παιδιά ηλικίας 1-6 ετών (ομάδα «υψηλού κινδύνου»), γιατί προσφέρουν ασφάλεια όσο είναι τοποθετημένοι, ενώ η προστασία που προσφέρει το προστατευτικό κάλυμμα ή το δίχτυ χάνεται μόλις βγει για να κολυμπήσετε.
Εμείς στη URSafe πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση και αφού μπορούμε ν’ αποτρέψουμε μία τραγωδία, θα πρέπει ν’ αδράξουμε την ευκαιρία και να λάβουμε κάθε μέτρο για την αποφυγή της, γιατί ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3’, ακόμη και σε νερό στάθμης 30εκ!!!!!!!!