Αρχική / Blog / Πορτάκια ασφαλείας για παιδιά: Το Νο1 προστατευτικό στο σπίτι και πως να το επιλέξετε!!

Πορτάκια ασφαλείας για παιδιά: Το Νο1 προστατευτικό στο σπίτι και πως να το επιλέξετε!!

Πίσω στο blog
17/01/2020
Πορτάκια ασφαλείας για παιδιά: Το Νο1 προστατευτικό στο σπίτι και πως να το επιλέξετε!!

Πορτάκια ασφαλείας για παιδιά: Το Νο1 προστατευτικό στο σπίτι και πως να το επιλέξετε!!

Οι πτώσεις νηπίων/παιδιών από μια σκάλα στο σπίτι αποτελούν την πρώτη αιτία προσέλευσης βρεφών για ατύχημα στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων.

Όταν ακόμα το μωρό είναι βρέφος και αρκείται στο «μαμ, κακά και νάνι», η αλήθεια είναι ότι τα άγχη των γονιών είναι περιορισμένα, παρ’ όλ’ ότι η διαχείριση των πρώτων μηνών της ζωής ενός παιδιού κουβαλάει και αυτή τ’ άγχη της. Σίγουρα όμως δεν κουβαλάει τους κινδύνους που εμφανίζονται όταν αρχίζει το παιδί να μεγαλώνει και να περπατάει. Τότε αρχίζει το πραγματικό άγχος του τι μπορεί να συμβεί στο παιδί μέσα στο σπίτι. Είναι η στιγμή για ν’ ασφαλίσουμε το σπίτι μας για να αποφύγουμε τραυματισμούς. Το παιδί μας θέλει ν’ ανακαλύψει τον κόσμο και εμείς οφείλουμε να του παρέχουμε έναν ασφαλή κόσμο για ν’ ανακαλύψει, αφού βάσει στατιστικών, το σπίτι είναι ο χώρος στον οποίο σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα -μικρότερα ή μεγαλύτερα- που αφορούν τα παιδιά.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεται η αντίληψή του για τον κόσμο που το περιβάλλει και τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω του. Αυτό συνεπάγεται πως θα αυξηθεί και η περιέργειά του και η ανάγκη του να εξερευνήσει για να μάθει το γιατί πίσω από κάθε τι. Και αυτό σημαίνει περπάτημα ακόμα και τρέξιμο πολλές φορές. Εκεί οι σκάλες αποτελούν τον νούμερο ένα κίνδυνο για σοβαρά ατυχήματα.

Η μόνη λύση που υπάρχει είναι να βάλουμε ένα πορτάκι στο επάνω μέρος της σκάλας αλλά και στη βάση της και μάλιστα αυτό το πορτάκι να ανοίγει δύσκολα και να είναι καλής ποιότητας με σωστή στήριξη και εφαρμογή για να μην μπορεί (ακόμα και αν το σπρώξει με δύναμη ή το κλωτσήσει ένα...πιο άτακτο πλάσμα....) να ξεφύγει το παιδί και να κατρακυλίσει από εκεί.

Στη URSAFE συνεργαζόμαστε στον τομέα αυτόν με τις αξιόπιστες και εξειδικευμένες εταιρίες της BabyDan, την οποία και αντιπροσωπεύουμε (από τη Δανία) και της Clippasafe (από την Αγγλία), που έχουν πολυετή παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα. Τα πορτάκια ασφαλείας που προτείνουμε είναι ειδικά σχεδιασμένα με γνώμονα την προστασία του παιδιού, με άρτια ποιοτικά υλικά κατασκευής ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος δυσλειτουργίας κάποιας πόρτας, που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα λόγω κακής κατασκευής της πόρτας (να φύγει από τη θέση της, να τη σπρώξει ο πιτσιρίκος και να μπορέσει να περάσει κλπ κλπ ). 'Ολες οι πόρτες που προτείνουμε στη URSAFE πληρούν τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές: EN1930:2011 και κατασκευάζονται στη Δανία και στην Αγγλία αντίστοιχα.

Οι πόρτες που προτείνουμε είναι εύκολες στον χειρισμό, έχουν ενσωματωμένη ενδεικτική ασφάλεια, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση λάθους τοποθέτησης, έχουν διάφορες διαστάσεις που κυμαίνονται ανάλογα με τον χώρο που χρειάζεται να ασφαλιστεί, ενώ κάποιες μπορούν να συνδυαστούν ώστε να τοποθετηθούν σε κουπαστές, κάγκελα, κολώνες κλπ. Ακόμα κλείνουν αυτόματα (κάποια μοντέλα), ανοίγουν προς μία ή και δύο κατευθύνσεις και μπορούν να τοποθετηθούν και σε κάγκελα από τη μία ή και τις δύο πλευρές, καθώς και στα πλατύσκαλα για να μην μπορεί να ανέβει ή να κατέβει τη σκάλα, ή να τοποθετηθούν στην είσοδο κάποιου δωματίου όπου δεν πρέπει να πηγαίνει το παιδί. Μάλιστα η BabyDan κατασκευάζει ίσως τις ψηλότερες πόρτες για παιδιά (και κατοικίδια) της αγοράς, με ύψος που φτάνει τα 105 εκ., και πλάτος που ρυθμίζεται από 63,5 εώς 120εκ., για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Για να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μας θα μπορεί να παίζει με ασφάλεια και δεν θα κινδυνεύει από επικίνδυνα πεσίματα στη σκάλα, ή να βγει από τον προκαθορισμένο χώρο του παιχνιδιού του, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση πόρτας ασφαλείας, έχοντας βέβαια πάντα στο μυαλό μας ότι τα νήπια, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη ενηλίκου ούτε ένα λεπτό. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί κίνδυνοι στο σπίτι που δεν μας περνάνε από το νου παρά μόνο αφού γίνει το ατύχημα.

Πως όμως να επιλέξετε την κατάλληλη πόρτα για το χώρο σας:

1.  Καταρχήν μετρήστε το άνοιγμα που θέλετε να κλείσετε.  Ανάλογα με το πλάτος του θα επιλέξετε μία πόρτα πίεσης (αν το άνοιγμά σας δεν ξεπερνάει τα 120εκ.) ή μία πόρτα που θα πρέπει να στερεωθεί στον τοίχο με βίδες και ούπατ.

2.  Αν μεν έχετε δύο παράλληλους τοίχους μπορείτε να στηρίξετε πόρτα πίεσης (χωρίς τρυπήματα και βίδες).  Αν από τη μία ή και τις δύο πλευρές έχετε κάγκελο υπάρχει αντάπτορας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να είναι η πόρτα πίεσης που θα βάλετε σταθερή. 

3.  Αν το άνοιγμά σας είναι πολύ μικρό (κάτω από 70εκ.) υπάρχουν και πόρτες πίεσης ή βιδωτές που μπορείτε να επιλέξετε (ξεκινούν από τα 63εκ.).

4.  Αν το άνοιγμά σας είναι πολύ μεγάλο (από 120εκ. μέχρι πολλά μέτρα) τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία πόρτα ασφαλείας/διαχωριστικό χώρου που μπαίνει βιδωτά.

5.  Όλες οι πόρτες ασφαλείας για μωρά και παιδιά ενδείκνυνται για ηλικίες 0-24 μηνών (περίπου).  Αυτό ισχύει διότι αποτρέπει τα μωρά παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 μήνων που ακόμα δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, να ανοίξουν την πόρτα, καθότι οι ασφάλειες των πορτών της BabyDan είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν (σε σχέση με τις υπόλοιπες πόρτες της αγοράς). Από αυτή την ηλικία και πάνω που μπορούμε να συνεννοηθούμε με το παιδί η πόρτα παίζει το ρόλο πρόληψης ατυχήματος, π.χ. σε περίπτωση που το παιδί σκοντάψει τρέχοντας κοντά στη σκάλα να μην κινδυνεύει να πέσει κάτω.  Γι' αυτό και οι περισσότερες πόρτες της αγοράς έχουν ύψος 70-72εκ.  Πολλοί γονείς προτιμούν τις πιο ψηλές πόρτες (105εκ. ύψος) για τα πιο ατίθασα παιδιά ή σε περιπτώσεις που θέλουν να περιορίσουν την πρόσβαση ενός κατοικιδίου στο δωμάτιο του παιδιού.  Επίσης προτιμούν τις ψηλές πόρτες στις καθόδους της σκάλας ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία για τα παιδιά.  Η επιλογή δική σας.

Και οι πόρτες και τα διαχωριστικά χώρου διατίθενται σε ύψος 70-72εκ. και σε ύψος 105εκ., είτε με πίεση είτε βιδωτά.

Δεν είναι όλες οι πόρτες βρεφικής/παιδικής ασφάλειας της αγοράς ίδιες.  Υπάρχουν διάφορες ποιότητες. Η BabyDan ειδικά έχει τα πιο ασφαλή κουμπώματα και τις πόρτες με την ασφαλέστερη στήριξη στον τοίχο.  Συμβουλή μας: επιλέξτε μία ποιοτική πόρτα ασφαλείας για το μωρό σας και επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την κατάλληλη πόρτα για τις δικές σας ανάγκες.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας