Πως να προστατέψετε το παιδί σας στη βόλτα και στο αυτοκίνητο:
Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των παιδικών ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαικής Ενωσης, και για το λόγο αυτό έχουμε εκτενώς ασχοληθεί σε προηγούμενο μας άρθρο με τους τρόπους προστασίας και ασφάλειας των παιδιών εντός σπιτιού. Αλλά και έξω από το σπίτι-ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε χώρες όπως στην Ελλάδα που ο καιρός είναι καλός τους περισσότερους μήνες του χρόνου, συμβαίνουν τα πιο σοβαρά ατυχήματα. Ετσι μεγάλο κομμάτι της προστασίας που οφείλουμε να παρέχουμε στα παιδιά μας αφορά τους κινδύνους που παρουσιάζονται εκτός σπιτιού δηλαδή στη βόλτα αλλά και στο αυτοκίνητο. Πρέπει να μάθουμε στο παιδί ότι τ’ αυτοκίνητα τρέχουν στο δρόμο και γι αυτό πρέπει να διασχίζουμε τον δρόμο πάντα από τα φανάρια. Το παιδί όμως που ανυπομονεί ν’ ανακαλύψει τον κόσμο, πολύ συχνά μπορεί ν' αφήσει το χέρι της μαμάς ή του μπαμπά και να τρέξει προς ό,τι του προκαλεί το ενδιαφέρον, ακόμα και διασχίζοντας τον δρόμο!! Τον κίνδυνο αυτόν μπορούν ν’ αποτρέψουν οι σταυρωτοί στηθόδεσμοι και τα περικάρπια που ασφαλίζουν τα παιδιά μας και δεν τους επιτρέπουν ν’ απομακρυνθούν από κοντά μας. Επιπλέον ο σταυρωτός στηθόδεσμος βοηθάει να μάθει να περπατάει μόνο του το παιδί αφού έχει κάνει τα πρώτα του βήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε καρέκλα για το δέσιμο του μικρού παιδιού για να μην πέσει.
Ακόμα και στην περίπτωση όμως που τυχόν απομακρυνθεί το παιδί από κοντά σας, και πάλι μπορείτε να το βρείτε έγκαιρα χρησιμοποιώνας έναν εντοπιστή θέσης όπως το Mommy I’m Here με σχήμα αρκουδάκι. Eίναι ένα εύκολο στη χρήση και στυλάτο σύστημα εντοπισμού που χρησιμοποιεί τη δική του ραδιοσυχνότητα για να βρεί το παιδί μέχρι και 40 μ. περίπου μακριά. Αυτή η απόσταση είναι περίπου όσο το μισό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Το Mommy I'm Here μετράει την απόσταση και εάν το παιδί απομακρυνθεί από κοντά σας και από τον πομπό που έχετε πάνω σας περίπου 10 μέτρα, θα σας προειδοποιήσει ότι το παιδί δεν είναι κοντά σας. Τότε απλά πατάτε το κουμπί στο πομπό σας για να χτυπήσει ο συναγερμός των 90db που έχει πάνω του το παιδί στο αρκουδάκι, ώστε να εντοπίσετε το παιδί και να προκαλέσετε τη προσοχή στο παιδί σας και στο κίνδυνο που μπορεί να το περιτριγυρίζει! Μπαίνει στα παπούτσια ή τη ζώνη του παιδιού και ενεργοποιείται ασύρματα σε ακτίνα μέχρι 50μ. περίπου. Η βασική του διαφορά από άλλα παρεμφερή προιόντα είναι ότι με τα άλλα ο γονιός χρειάζεται να προσέξει ο ίδιος ότι απομακρύνθηκε το παιδί του και τότε να πιέσει το κουμπί στο μπρελόκ για να χτυπήσει ο συναγερμός ενώ με το Mommy I'm Here ο γονιός θα ακούσει προειδοποιητικό θόρυβο (μπιπ) στο τηλεχειριστήριό του, εάν το παιδί απομακρυνθεί πέραν των 8-10 μέτρων περίπου, και τότε μπορεί να πατήσει το κουμπί για να χτυπήσει ο συναγερμός. Δηλαδή με απλά λόγια προειδοποιεί όταν το παιδί απομακρυνθεί.
Και βέβαια ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα παιδιά μας-ακόμα και νεογέννητα- είναι το αυτοκίνητο. Ετσι θα πρέπει από την ώρα που θα παρουμε το μωρό μας από το μαιευτήριο να φροντίσουμε να προμηθευόμαστε ανάλογα με την ανάπτυξη του καθε φορά το σωστό και ασφαλέστερο κάθισμα ασφαλείας αυτοκινήτου. Αλλωστε εκτός του ότι είναι παράνομο, είναι και πάρα πολύ επικίνδυνο να μεταφέρεται νεογνό, βρέφος ή παιδί με αυτοκίνητο, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Για το νεογνό και το μικρό βρέφος (εως 2 ετών), ο ιδανικός και ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς είναι να το βάλετε στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας για την ηλικία του, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και με φορά του καθίσματος ασφαλείας, προς τα πίσω. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να τοποθετηθεί και στο κάθισμα του συνοδηγού, αρκεί να απενεργοποιήσετε τους αερόσακους του αυτοκινήτου. Μάλιστα στις Σκανδιναβικές χώρες προτείνεται το παιδί μέχρι 4 ετών να κάθεται σε κάθισμα που κοιτάει προς τα πίσω. Οταν μεγαλώσει αρκετά το παιδί και έχει φτάσει σε ύψος ή/και σε βάρος το όριο του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου, όπως αυτό προσδιορίζεται για το καθε κάθισμα, υπάρχουν τα ειδικά καθίσματα booster που τοποθετούν τα παιδιά στη σωστή θεση ως προς τη ζώνη του αυτοκινήτου. Τελικά το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου καταργείται όταν το "μέγεθος" του παιδιού μας είναι κατάλληλο για τις ζώνες ασφαλείας του αυτοκινήτου, δηλαδή ύψος παιδιού περίπου 145εκ..
Από καθισματάκια για μωρά μέχρι και booster για μεγαλύτερα παιδιά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα παιδικών καθισμάτων από την οποία θα πρέπει να επιλέγετε πάντα το κάθισμα που σίγουρα θα ρυθμίζεται ανάλογα με το ύψος του παιδιού και θα έχει δοκιμαστεί σε τεστ σύγκρουσης. Επίσης πολλά καθίσματα έχουν ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος προσκέφαλο πλάτης, που προστατεύει το κεφάλι του παιδιού από πλευρικές συγκρούσεις όποιο και εαν είναι το ύψος του καθώς και ρυθμιζόμενες θεσεις ανάκλισης.
Τελος, υπάρχει μάλιστα και η χρήσιμη λύση του φουσκωτού φορητού καθίσματος σε περιπτώσεις που μπορεί να πάτε ένα ταξίδι και να νοικιάσετε στον προορισμό σας ένα αυτοκίνητο ή να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο ενός φίλου, και δεν μπορείτε να κουβαλήστε μαζί σας το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Το φουσκωτό φορητό κάθισμα σίγουρα είναι η τέλεια λύση, σε τέτοιες περιπτώσεις.
Για να επιλέξτε από μία μεγάλη ποικιλία προστατευτικών μπορείτε να δείτε εδώ, τόσο για τη βόλτα: https://www.ursafe.gr/gia-ti-volta-drastiriotites όσο και για το αυτοκίνητο: https://www.ursafe.gr/gia-aytokinito