Αρχική / Blog / Πώς θα κάνω το τζάκι ασφαλές για το παιδί μου;

Πώς θα κάνω το τζάκι ασφαλές για το παιδί μου;

Πίσω στο blog
27/10/2018
Πώς θα κάνω το τζάκι ασφαλές για το παιδί μου;

Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα φθινοπωρινός, ο χειμώνας όμως έχει ήδη κάνει τα πρώτα δειλά βήματά του και οι μυρωδιές από τα τζάκια έχουν ήδη αρχίσει να μας φτάνουν. Είτε όμως χρησιμοποιείτε το τζάκι για να ζεστάνετε το σπίτι σας είτε απλά για να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής, ένα είναι το ερώτημα που τίθεται στους γονείς μικρών παιδιών: Πώς θα κάνω το τζάκι ασφαλές για το παιδί μου;

Δεν είναι τυχαίο ότι οι στατιστικές παρουσιάζουν αύξηση του αριθμού των εγκαυμάτων των παιδιών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αυτό δικαιολογείται βεβαίως με τη χρήση στα σπίτια των διαφόρων πηγών θερμάνσεως όπως τζάκια, σόμπες, καλοριφέρ κ.ά.  Τα μικρά παιδιά προσελκύονται από τα χρώματα και την κίνηση της φλόγας.  Ειδικά τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και μικρότερα έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζουν συχνότερα εγκαύματα στα χέρια καθώς, λόγω άγνοιας, αγγίζουν καυτά αντικείμενα όπως μία ξυλόσομπα, ή το τζάμι της πόρτας ενός ενεργειακού τζακιού, το οποίο μπορεί να αγγίξει τους 200 °C (400 °F) μέσα σε 6 λεπτά και να κάψει τα χέρια και τα δάχτυλά τους καθώς παραμένει καυτό για περίπου 45’ αφού σβήσει το τζάκι.  Τα μεγαλύτερα  συνηθίζεται να έχουν εγκαύματα άμεσα από την πυρκαγιά, επειδή «παίζουν» μαζί της και πολλά εγαύματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά ώστε να χρειάζονται χειρουργείο και να προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα. Τα εγκαύματα μάλιστα είναι ίσως τα τραύματα που πονάνε πιο πολύ από κάθε τραύμα ενός παιδιού.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην κινδυνεύουν τα παιδιά σας κάθε φορά που ανάβετε το τζάκι;

Η μόνη και σίγουρη λύση είναι να χρησιμοποιείτε πάντα περίφραξη τζακιού δηλαδή προστατευτικό κάλυμμα τζακιού ή προστατευτικά κάγκελα που εμποδίζουν την απευθείας επαφή του παιδιού με το τζάκι. Κατά την επιλογή της περίφραξης πρέπει να λάβουμε υπόψη παράγοντες όπως το υλικό κατασκευής, τη σταθερότητα της καθώς και το μήκος της. Αυτό που δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι αν θα χαλάσει προσωρινά η ομορφιά του τζακιού μας!

Οπωσδήποτε πρέπει να είναι πυράντοχο ώστε όταν βρίσκεται κοντά σε εστίες θέρμανσης να μην υπερθερμαίνεται και προκαλέσει το ίδιο έγκαυμα στο παιδί.

Πολύ σημαντικό ακόμα είναι το μήκος της περίφραξης και η απόσταση της από το τζάκι. Πρέπει να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόσταση ώστε να μην θερμαίνεται το υλικό κατασκευής αλλά και για να υπάρχει απόσταση στην περίπτωση που κάποιο ξύλο κατρακυλήσει εκτός της εστίας!

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η σταθερότητα της περίφραξης, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός του παιδιού σε περίπτωση που πέσει πάνω του ή που βρει ως παιχνίδι να πιάνεται από τα κάγκελα και να τα κουνάει, αλλά και η βεβαιότητα ότι η περίφραξη θα είναι πάντα στη θέση της. Γι’ αυτό προσπαθήστε να επιλέξετε περίφραξη η οποία στηρίζεται στον τοίχο.

Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα είδη προστατευτικών για το τζάκι (κάγκελα, σχάρες κλπ) που καλύπτουν καθε διάσταση και είδος τζακιού (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-tzakioy) και μάλιστα είναι αναδιπλούμενα ώστε όταν ανοίξει ο καιρός να τα διπλώσουμε και αποθηκεύσουμε ευκολότερα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως:

-Αν φύγετε από το δωμάτιο που έχει το τζάκι ενώ είναι αναμμένο το τζάκι ή ακόμα σιγοκαίει πάρτε το παιδί μαζι σας. Ποτέ μην αφήσετε το παιδί σας μόνο του κοντά σε ένα αναμμένο τζάκι.

  • Ποτέ μην αφήνετε ένα τζάκι να σιγοκαίει ενώ δεν είστε πλέον εκεί ή έχετε πάει να κοιμηθείτε ή φύγετε από το σπίτι.
  • Να έχετε τοποθετήσει σπίτι σας ανιχνευτές καπνού και θερμότητας καθώς και διοξειδίου του άνθρακα
  • Μην αφήνετε ένα αντικείμενο του παιδιού πάνω στο τζάκι, γιατί μπορεί να δοκιμάσει να σκαρφαλώσει για να το πάρει.
  • Κρατάτε μακριά από το τζάκι τα εργαλεία του. Σιδερένια φτυάρια, τσιμπίδες, σκαλιστήρια, γάντζοι και άλλα εργαλεία καλό είναι να τοποθετούνται κάπου που να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά.  
  • Μην αφήνετε σπίρτα και αναπτήρες σε απόσταση που μπορούν να τα πιάσουν τα παιδιά

 

Τελειώνοντας σημειώνουμε ότι ένας ακόμα κίνδυνος του τζακιού είναι οι γωνίες του και οι ακμές του. Σε ένα πέτρινο, μαρμάρινο ή τούβλινο τζάκι υπάρχουν πολλές προεξοχές, ακμές και αιχμηρές γωνιές, που θα πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν με κάποιο προστατευτικό που βέβαια, όταν το παιδί μεγαλώσει θ’ αφαιρεθεί.  Υπάρχουν στο εμπόριο προστατευτική ταινίες για γωνίες και αιχμηρές ακμές που είναι από ειδικό υλικό που επιβραδύνει την καύση σε περίπτωση που πεταχτεί φωτιά επάνω τους και είναι πολύ φαρδιές, με ειδική ταινία διπλής όψης που διασφαλίζει τη σωστή τοποθέτηση τους, από υλικό μη-τοξικό, που δεν περιέχει latex & φθαλικές ενώσεις (phthalates). Δείτε εδώ:  https://www.ursafe.gr/prostateytika-tzakioy

Σας ευχόμαστε καλό χειμώνα!

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας