Προϊόντα και λύσεις για ηλικιωμένους και άτομα με ανάγκη βοήθειας, όπως άτομα με Αλτσχάιμερ-Άνοια, άτομα με δυσκολία στην κίνηση κλπ
Ένας από τους σκοπούς της URSafe είναι να βοηθήσει με κατάλληλα προϊόντα τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που μπορεί να ζουν μόνοι, χωρίς βοήθεια, αντιμέτωποι με τα προβλήματα της ηλικίας τους και τους κινδύνους μέσα και έξω από το σπίτι. Από σοβαρά ατυχήματα μέχρι την ανάγκη να επικοινωνήσουν μαζί μας γιατί έχουν κάποιο κινητικό ή πρόβλημα υγείας, ατύχημα ή αδιαθεσία.
Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις ηλικιωμένων, η αδυναμία και η καταπόνηση του σώματος συνοδεύεται από την προοδευτική έκπτωση των γνωσιακών εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως είναι η μνήμη, η κρίση και ο προσανατολισμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμαστε στην εμφάνιση της άνοιας, η οποία οφείλεται σε διάφορες αιτίες και έχει ποικίλες μορφές με πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας τη νόσο Alzheimer. Σήμερα ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται παγκοσμίως με ταχύτατους ρυθμούς και αυτό είναι μία πραγματικότητα.
Αλλά και οι νέοι άνθρωποι παρουσιάζουν συχνά σοβαρά ή και ελαφριά κινητικά προβλήματα, όπως μετά από ένα ατύχημα, μία ισχυαλγία, μια αρρώστεια.
Προϊόντα και λύσεις που προτείνουμε:
Α) Συσκευές Εκτάκτου Ανάγκης και GPS
- Ιδιαιτέρως διαδεδομένες τόσο στο εξωτερικό όσο και πλέον στην Ελλάδα είναι οι συσκευές κλήσης προς βοήθεια, με κουμπί ΣΟΣ, που καλούν αυτόματα με το πάτημα ενός κουμπιού (κρεμαστό στο λαιμό ή ως ρολόι ή πάνω στη συσκευή), τους προεπιλεγμένους αριθμούς (π.χ. τον γιό ή την κόρη, την αστυνομία, τον φίλο) ειδοποιώντας τους ότι ο καλών χρειάζεται βοήθεια. Οι συσκευές αυτές επιτρέπουν στον καλούντα να ακούσει τι γίνεται και να αντιδράσει αναλόγως έχοντας αμφίδρομη επικοινωνία όταν συνδεθεί. Λειτουργούν χρησιμοποιώντας είτε τη σταθερή γραμμή του τηλεφώνου του σπιτιού, είτε με κάρτα κινητής τηλεφωνίας. Κάνουν μέχρι και 15 προσπάθειες κλήσης (καλεί κάθε αριθμό με τη σειρά σε 5 κύκλους) ενώ αποτελεί και ένα άριστο σύστημα συναγερμού σε περίπτωση διάρρηξης, κλοπής, ληστείας ή άλλης επίθεσης. Δείτε εδώ.
- Ειδικά για τους ηλικιωμένους που κυκλοφορούν μόνοι τους, καθώς και άτομα με αυξημένες ή ειδικές ανάγκες, όπως άνθρωποι με άνοια, Αλτσχάιμερ ή αναπηρίες, αντιμετωπίζουν κίνδυνο να χάσουν τον προσανατολισμό τους, να μπερδευτούν ή να ξεχάσουν τη διεύθυνσή τους και τελικά να χαθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζονται συνεχή και αδιάλειπτη προσοχή και παρακολούθηση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ονόματα ηλικιωμένων που χάθηκαν και τους ψάχνουν οι άνθρωποί τους, ενώ οι κίνδυνοι να τραυματιστούν ή ακόμα χειρότερα να γίνουν θύμα εγκληματικών ενεργειών είναι τεράστιοι. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ιδανικές είναι οι συσκευές GPS. Το GPS είναι ένα δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης το οποίο ανά πάσα στιγμή γνωρίζει που είναι ο χρήστης του παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο το στίγμα του. Συγχρόνως κανείς μπορεί να ακούσει τι γίνεται στον χώρο όπου βρίσκεται δεδομένου ότι σε όλα τα καλά GPS υπάρχει δυνατότητα ηχητικής επικοινωνίας. Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη GPS. Τα καλύτερα και πιο χρήσιμα GPS είναι αυτά που χωρίς καν συνδρομή μπορείτε όχι μόνο να βλέπετε κάθε στιγμή που είναι ο άνθρωπός σας αλλά και να ρυθμίζετε τις παραμέτρους της συσκευής απομακρυσμένα.
Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα ρολόγια -GPS γιατί φοριούνται στο χέρι και με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρος κάποιος ότι ο ασθενής που εχει ανάγκη να το φοράει για να μη χαθεί, δεν το έχει ξεχάσει ή απλώς χάσει. Μάλιστα έχει και δυνατότητα Ηχητικής ακρόασης και επικοινωνίας που σημαίνει ότι μπορείτε όχι μόνο να βλέπετε που βρίσκεται αυτός που το φοράει αλλά και να ακούτε τι γίνεται στο χώρο που βρίσκεται, ή ακόμα και να του μιλάτε. Δείτε εδώ και εδώ.
Εκτός όμως από τα ρολόγια, που καμιά φορά μπορεί κάποιος να μη θέλει να φορέσει, ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι και οι μικρές συσκευές GPS που τοποθετούνται στα κλειδιά ή σε τσέπες και μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και διακριτικά κρυμμένες. Οι πολύ μικρές διαστάσεις της συσκευής (3,8 Χ 3,8 Χ 1,1 εκ.) επιτρέπουν την τοποθέτησή της οπουδήποτε. Ενώ με τη δυνατότητα Ηχητικήςακρόασης και επικοινωνίας που προσφέρει μπορείτε όχι μόνο να βλέπετε που βρίσκεται η συσκευή αλλά και να ακούτε τι γίνεται στο χώρο που βρίσκεται. Δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
Β) Mπαστούνια
Οι πτώσεις είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους και οι τραυματισμοί από την πτώση (κάταγμα λεκάνης, ποδιού κλπ) είναι συχνά η αιτία για την οποία εισάγονται σε νοσοκομείο ή μετακομίζουν σε γηροκομείο ή ξενώνα ή κέντρο αποκατάστασης. Οι ηλικιωμένοι πέφτουν συχνά είτε γιατί χάνουν πιο εύκολα την ισορροπία τους λόγω αδύναμων μυών και δύσκαμπτων αρθρώσεων είτε λόγω χειροτέρευσης της όρασής τους, που τους εμποδίζει να δουν καθαρά, να εκτιμήσουν σωστά τις αποστάσεις ή τον έντονο φωτισμό. Ακόμα μπορεί να πέσουν λόγω κάποιας ασθένειας και φαρμακευτικής αγωγής, εμποδίων, ακατάλληλων υποδημάτων, σύγχυσης ή επείγουσας ανάγκης για τουαλέτα. Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση έναν ηλικιωμένο, με καταλυτικά συχνά αποτελέσματα για την ίδια τη ζωή του. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ιδανικό είναι στο σπίτι να γίνονται τροποποιήσεις ώστε να μειωθούν οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα πτώσης όπως τα χαλιά, τα πολλά έπιπλα, ο κακός φωτισμός, οι στενοί χώροι κ. ά. Το 28-35% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών υφίστανται μία πτώση το χρόνο, τουλάχιστον. Το ποσοστό αυτό αυξάνει στο 32- 42% για άτομα μεγαλύτερα των 75 ετών.
Πολλές πτώσεις όμως θα μπορούσαν να αποφευχθούν και οι τραυματισμοί από πτώσεις να ελαχιστοποιηθούν, εάν ο ηλικιωμένος στηριζόταν σ’ ένα μπαστούνι. Το μπαστούνι βοηθάει τον ηλικιωμένο να διατηρήσει την ισορροπία και την κινητικότητά του, βελτιώνει το περπάτημά του, του δίνει σιγουριά, σταθερότητα και ασφάλεια και μειώνει τον κίνδυνο των πτώσεων. Μερικές φορές είναι απολύτως απαραίτητο και άλλες χρειάζεται απλώς για να προσφέρει μία μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στον παππού ή τη γιαγιά μας ή στον μόλις χειρουργηθέντα νέο άνθρωπο ή στον τραυματία ή στο άτομο με κινητικά προβλήματα.
Ακόμα όμως και τα μπαστούνια μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση εάν:
Υπάρχουν στην αγορά σε οικονομική τιμή μπαστούνια αλουμινίου που είναι πολύ γερά και συγχρόνως διπλώνουν για να χωράνε ακόμα και σε μία τσάντα, με ξύλινη ή μη, εργονομική χειρολαβή και με ρυθμιζόμενο ύψος από 93 - 103 εκ. ώστε να προσαρμόζεται στο κατάλληλο για τον κάθε άνθρωπο ύψος. Τα μπαστούνια αυτά είναι ελαφριά και σταθερά συγχρόνως, ενώ συνιστώνται για βάρος χρήστη μέχρι και 100 κιλά. Είναι λεπτά και πρακτικά, με ανατομική χειρολαβή, πολύ ελαφριά και με μεγάλη αντοχή, με πανέμορφο γυαλιστερό φινίρισμα, για αίσθηση αρχοντιάς και πολυτέλειας, πολύ συμπαγή και εύκολα στη μεταφορά τους (με το αυτοκίνητο ή μέσα στη θήκη τους)
Και βέβαια υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, ώστε να φτιάχνουν και τη διάθεση στον άνθρωπό μας κανόντάς τον μοντέρνο και στυλάτο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένας ηλικιωμένος να κρατάει ένα παλιομοδίτικο, άχαρο μαύρο ή καφέ καταθλιπτικό μπαστούνι αλλά αντίθετα υπάρχουν πλέον πολλά χρώματα και σχέδια για να διαλέξει ένα μπαστούνι με χαρακτήρα, που θα του φτιάχνει τη διάθεση καθε φορά που το χρησιμοποιεί και που θα τον κάνει να χαμογελάει. Αυτά τα μπαστούνια είναι ειδικά, με μοντέρνα σχέδια και για νέους ανθρώπους, που μπορεί να τύχει να χρειαστούν ένα μπαστούνι μετά από έναν τραυματισμό ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο όπως κάποιο κινητικό πρόβλημα. Δείτε εδώ.
Γ) Μπάρες στήριξης
To μπάνιο ως γνωστόν κρύβει τον κίνδυνο ατυχήματος και μπορεί να μετατραπεί σε «εχθρικό περιβάλλον» για όλους μας αλλά ιδίως ανθρώπους άνω των 65 ετών. Ειδικά μέσα στο σπίτι στην Ευρώπη συμβαίνει το 59% των ατυχημάτων, που αφορούν άτομα άνω των 60-65 ετών, με τις γυναίκες να καταφεύγουν συχνότερα στα νοσοκομεία, εξαιτίας και των συχνότερων κρουσμάτων οστεοπόρωσης, τα οποία οδηγούν σε κατάγματα, κυρίως στους γοφούς. Στην οκταετία 1996-2003, σε μόνο τρία νοσοκομεία (καταγραφές στα εξωτερικά ιατρεία) καταγράφηκαν 37.224 περιστατικά ατυχημάτων ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας μέσα στο σπίτι, που αφορούσαν κυρίως πτώσεις, ενώ στο ίδιο διάστημα, για την ίδια ηλικιακή ομάδα, καταγράφηκαν 3.357 ατυχήματα από τροχαία. (Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ατυχήματα 2008-2012, Στατιστική μελέτη του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Ειδικώτερα από τους χώρους του σπιτιού το μπάνιο είναι ίσως το πιο επικίνδυνο γιατί είναι πολύ εύκολο κανείς να γλιστρήσει και να πέσει λόγω της ολισθηρότητας στα είδη υγεινής και στα πλακάκια. Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο τα μπάνια να έχουν μία τουλάχιστον μπάρα στήριξης τοποθετημένη στον τοίχο ή στην μπανιέρα, ώστε σε περίπτωση που κινδυνεύσει κάποιος να γλιστρήσει, να πιαστεί από την μπάρα και ν’ αποτραπεί το ατύχημα.
Ειδικά ευπαθείς ομάδες όπως ΑΜΕΑ είναι ακόμα πιο εύκολο να τραυματιστούν από ένα πιθανό πέσιμο. Μάλιστα τα ατυχήματα στο μπάνιο είναι συνήθως βαριά όπως κατάγματα σε πόδια, κεφάλι αλλά ακόμα και κατάγματα πλευρών στην άκρη της μπανιέρας. Δείτε εδώ.
Απαραίτητο βέβαια είναι να υπάρχει αντιολισθητικό δάπεδο στην μπανιέρα για την αποφυγή ατυχημάτων.
Δ) Ατομικός Συναγερμός
Συχνά ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα κλοπής ή διάρρηξης –τον τελευταίο καιρό βλέπουμε συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις προς ηλικιωμένους-, στα ΑΤΜ, στο ίδιο τους το σπίτι, έξω από το Σούπερ Μάρκετ. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ένας ατομικός συναγερμός που μπαίνει στη ζώνη ή στη τσάντα θα ήταν σωτήριος. Μόλις αισθανθεί τον κίνδυνο, τραβάει το κορδόνι και αφαιρεί τον πύρο. Αμέσως χτυπάει πολύ δυνατός συναγερμός (130dB), που αποτρέπει τον επιτιθέμενο. Ο συγκεκριμένος συναγερμός μάλιστα έχει δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες οργανώσεις στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Αγγλία. Δείτε εδώ.
Ε) Βοηθητικά Αξεσουάρ
- Συσκευή τοποθέτησης κάλτσας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τα άτομα που έχουν δυσκολία να σκύψουν για να βάλουν ή να βγάλουν τις κάλτσες τους, πανεύκολο στη χρήση. Δείτε εδώ.
-Κοντάρι ντουλάπας τηλεσκοπικό μεταλλικό με μήκος μέχρι 135 εκ. με διάφορους τύπους υποδοχών ώστε να μπορεί ένας ηλικιωμένος να κατεβάσει ή ν’ ανεβάσει κάθε είδους κρεμάστρα από τις πάνω ντουλάπες χωρίς κόπο και χωρίς να χρειάζεται ν’ ανέβει σε σκάλα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο! Δείτε εδώ.
-Λαβίδα πιασίματος για να πιάνει πράγματα που είναι ψηλά ή έχουν πέσει κάτω, και δεν τα φτάνει ένας άνθρωπος ηλικιωμένος ή με κινητικές δυσκολίες. Οποιοσδήποτε ηλικιωμένος ή άνθρωπος με κινητικά προβλήματα μπορεί να σας πει πόσο δύσκολο είναι να σκύψει, ή πόσο επικίνδυνο είναι να ανέβει σε σκαμπό ή σκάλα για να πιάσει κάποιο αντικείμενο που δεν φτάνει. ‘Εχει μεγάλη χειρολαβή για να μπορείτε να πιάνετε αντικείμενα χωρίς να χρειάζεται να βάλετε δύναμη και δόντια στις λαβίδες της για να μη γλυστράνε τα αντικείμενα που θέλετε να πιάσετε. Δείτε εδώ.
- Ανοιχτήρι για καπάκια μπουκαλιών και βάζων. Όσο περνάνε τα χρόνια χάνουμε τη δύναμη στα χέρια μας και το άνοιγμα βάζων ή μπουκαλιών δεν είναι όσο εύκολο ήταν κάποτε. Με το ανοιχτήρι αυτό μπορείτε εύκολα και γρήγορα να ανοίξετε οποιοδήποτε καπάκι χωρίς δύναμη και κόπο. Δείτε εδώ.
-Ανθεκτική, αυτοκόλλητη αντιολισθητική ταινία μήκους 5 μέτρων που είναι κατάλληλη για να μη γλιστρήσει ένας ηλικιωμένος στις σκάλες, σκαλοπάτια, ράμπες κλπ. Δείτε εδώ.