Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προκαλούν τελικά σοβαρά προβλήματα υγείας τα κινητά τηλέφωνα και πως μπορούμε να προστατευθούμε:

Προκαλούν τελικά σοβαρά προβλήματα υγείας τα κινητά τηλέφωνα και πως μπορούμε να προστατευθούμε:

Προκαλούν τελικά σοβαρά προβλήματα υγείας τα κινητά τηλέφωνα και πως μπορούμε να προστατευθούμε:

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τοποθετεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα την ημέρα μια κεραία ασύρματης ακτινοβολίας δίπλα στο κεφάλι του. Ποιές είναι όμως οι επιπτώσεις υγείας από την κεραία αυτή και τη χρήση κινητού τηλεφώνου; Προκαλεί τελικά καρκίνο; Γιατί σχετίζεται με την υπογονιμότητα; Τι ισχύει για παιδιά και εγκύους; Είναι αποτελεσματικά τα διάφορα προϊόντα προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών; Βοηθά η χρήση bluetooth; Τι είναι το SAR; Πότε το κινητό εκπέμπει 28 φορές περισσότερη ακτινοβολία;  Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας από την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου;

Στο σημερινό μας blogg θα προσπαθήσουμε ν’ απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις που σίγουρα μας απασχολούν όλους.

Το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-2100MHz την ώρα που μιλάτε. Όταν δεν μιλάτε (σε stand by mode), το κινητό εκπέμπει μόνο περιοδικά για να επικοινωνήσει με την κοντινότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο εκπέμπει συνεχώς σε περίπτωση που έχετε ενεργοποιημένες και τις κεραίες Wi-Fi ή/και Data για να κατεβάζετε δεδομένα από το INTERNET.

Ποιές είναι οι επιπτώσεις λοιπόν του κινητού στην υγεία μας;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει χαρακτηρίσει τις ασύρματες ακτινοβολίες ως πιθανά καρκινογόνες βασισμένος σε έρευνες που συνδέουν την χρήση κινητών τηλεφώνων με την πρόκληση καρκίνων στο εγκέφαλο.

Κατά την επικρατούσα άποψη όταν γίνεται περιορισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου και οι χρήστες δεν είναι παιδιά, ηλικιωμένοι ή εγκυμονούσες, άτομα με εκδηλωμένη ευαισθησία στις ακτινοβολίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τότε οι αρνητικές επιδράσεις είναι πιθανώς παροδικές.

Ωστόσο, εκτεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έκθεση σε άλλες πηγές ακτινοβολίας, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ετσι, μετά από εκτεταμένες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι:

  • Η χρήση κινητού τηλεφώνου καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα σύμφωνα με πανεπιστήμια στη Φρανκφούρτη, στο Μπρίστολ, στη Βερόνα, στη Φλωρεντία κ.α.
  • Λιγότερο από ένα λεπτό ομιλίας είναι αρκετό για να προκαλέσει τη συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα
  • Bλάβες στο DNA, λευχαιμία και καρκίνος έχουν καταγραφεί από πανεπιστήμια στις Η.Π.Α., στην Ρωσία, στην Κίνα, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία.
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 20% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες κινητών τηλεφώνων και 200% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού (Hardell et al.)

Πολλές είναι οι δηλώσεις επιστημόνων και οργανισμών που κρούουν τον κίνδυνο από τη χρήση κινητών τηλεφώνων όπως:

  • «Τα πειραματόζωα είναι σίγουρα νεκρά, οι αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα είναι ξεκάθαρες όπως είναι και οι μαύρες κηλίδες στον εγκέφαλο, οι διαρροές του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, η διασπάσεις του DNA και ο ερεθισμός των νεύρων. Τα ερυθρά αιμοπετάλια συσσωρεύονται, τα αυτιά βουίζουν, η πίεση ανεβαίνει και η συγκέντρωση μειώνεται (...) Οι ερευνητές που έκαναν αυτές και πολλές άλλες διαπιστώσεις είναι αναγνωρισμένοι σε όλο τον κόσμο, προέρχονται από διακεκριμένα πανεπιστήμια, ινστιτούτα και εργαστήρια, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
  • Είναι τελεικά ψευδής ο συναγερμός για τις επιτπώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία μας; Σε καμία περίπτωση» επισημαίνει το Wolfgang Maes, γερμανικό Ινστιτούτο Βιολογίας Κτιρίων.
  •  «Μας πήρε 100 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο. Μας πήρε 80 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνος. Μας πήρε όμως μόνο 5 χρόνια (από τη ώρα που αρχίσαμε να ψάχνουμε...), για να διαπιστώσουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα και έχουν επίδραση μεγαλύτερη από το κάπνισμα και τον αμίαντο» Δρ. George Carlo, Ιδρυτής Safe Wireless Initiative.

Στη σύγχρονη εποχή το σώμα μας εκτίθεται σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, από κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματα δίκτυα, τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλες συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία μας βομβαρδίζει καθημερινά, στο σπίτι, στη δουλειά, στα σχολεία, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Μία ηλεκτρομαγνητική μόλυνση που δεν τη βλέπουμε, αλλά μας προσβάλει και μας επηρεάζει όλους. Με πάνω από 800  δορυφόρους ν’ ακτινοβολούν παγκόσμιες πληροφορίες μέσω ραδιοκυμάτων και όλο και περισσότερους  πομπούς να παρέχουν ασύρματες υπηρεσίες στα εκατομμύρια των κινητών τηλεφώνων, των φορητών  υπολογιστών, των ασύρματων τηλεφώνων και πολλών άλλων συσκευών Wi-Fi, δεν θα πρέπει να προκαλεί  έκπληξη το γεγονός ότι η ζωή μας βρίσκεται μέσα σε ένα τοξικό "νέφος" των ΗΜΑ. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) προειδοποιεί ότι «Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ» (βλ. και www.bioinitiative.com για τις βλαβερές επιπτώσεις της ΗΜΑ στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και μάλιστα στα παιδιά των οποίων τα κρανία είναι πιο λεπτά και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως).

Η δημοσιευμένη το 2010 έκθεση Interphone, που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας με κόστος 20 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία του κοινού, μετά από 4 χρόνια εσωτερικών αντιπαραθέσεων σχετικά με την παρουσίασή της, πριν τελικά να δημοσιοποιηθεί, ως συμβιβαστική λύση ανέφερε ότι το αποτέλεσμα ήταν "ασαφές". Παραδέχτηκε όμως την πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθη όγκων στον εγκέφαλο μετά από δέκα χρόνια χρήσης. Υπάρχουν πολλές διεθνείς εκθέσεις που περιλαμβάνουν καλά στοιχειοθετημένες αποδείξεις για τις καταστροφικές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, εκ των οποίων δύο ανεξάρτητες και αμερόληπτες εκθέσεις αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Βρίσκονται μάλιστα στο internet, όπου μπορεί όποιος θέλει να τις διαβάσει και να τις αναλύσει. 

Η μία είναι η BioInitiative που έχει υιοθετηθεί με τεράστια αποδοχή από το Ευρωκοινοβούλιο και η άλλη η Αναφορά της ασφαλιστικής εταιρίας Austrian AUVA Insurance Company, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα, βάσει έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ότι δεν πρέπει να παρέχει σχετικές ασφάλειες λόγω μεγάλου ρίσκου. Σύμφωνα μάλιστα με το υπ’ αριθμ 208/31-5-2012 Δελτίο Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ (International Agency for Research on Cancer, ΙARC) έχει καταχωρήσει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους (Ομάδα 2B), βάσει του αυξημένου ρίσκου για γλοίωμα, έναν τύπο κακοήθη όγκου του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη χρήση ασύρματων τηλεφώνων (http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf.)

Πολλοί ειδικοί παρομοιάζουν τη σημερινή κατάσταση με αυτήν του καπνού και του αμίαντου, όταν τα οικονομικά συμφέροντα είχαν μπει πριν από τη δημόσια υγεία. Η βρετανική κυβέρνηση μάλιστα συνέστησε μια «προληπτική προσέγγιση» - έχοντας τους νέους και τα παιδιά στο μυαλό της, επειδή τα κρανία τους είναι πιο λεπτά και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο αναπτυγμένο, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ο κίνδυνος της ΗΜΑ αν και μη ορατός, είναι υπαρκτός και η συνεχής και όλο αυξανόμενη χρήση κινητών τηλεφώνων και συσκευών WiFi, ακόμα και από παιδιά ηλικίας 10 ετών, πόσω μάλλον από έφηβους, καθιστά την προστασία μικρών και μεγάλων από την ΗΜΑ επιτακτική.

Αλλά και πιο πρόσφατες έρευνες όπως αυτή του Πανεπιστημίου του Berkeley στην California, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν το 2019, συνδέουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων με τον καρκίνο του θυροειδούς.  Αλλά και άρθρο του Scientific American που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2018, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: "Υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία ότι η καθημερινή έκθεση σε ΗΜΑ (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) ευθύνεται για διάφορους τύπους καρκίνου σε ποντίκια (και εμείς εκτιθόμαστε σε αυτή την ακτινοβολία καθημερινά). Επίσης έχει παρατηρηθεί μείωση της ανδρικής γονιμότητας σε σχέση με την έκθεση σε ΗΜΑ.  Οι έρευνες αυτές πληθαίνουν συνέχεια και τα αποτελέσματά τους όλο και περισσότερο καταδεικνύουν τον κίνδυνο της ΗΜΑ στον οργανισμό μας.

Οι βασικές οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί είναι:

  • Μην βάζετε το κινητό σας στην τσέπη σας ή οπουδήποτε πάνω στο σώμα σας, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
  • Όταν μιλάτε, προτιμάτε τη χρήση ενσύρματων ή bluetooth ακουστικών, αντί να μιλάτε απευθείας στο τηλέφωνό σας.
  • Αν μιλάτε με το τηλέφωνό σας μην το ακουμπάτε πάνω στο αυτί σας αλλά προσπαθείστε να το έχετε 3-5 εκατοστά μακριά από το κεφάλι σας.

Μπορούμε και πώς να προστατευθούμε;

Προσπαθώντας να μειώσουν τον κίνδυνο, οι επιστήμονες στη ΝΑΣΑ έχουν ανακαλύψει τρόπους να μειώσουν την ακτινοβολία με τη σωστή χρήση τους. ‘Ενα από αυτά είναι και ο φυσικός χαλαζίας.  Φυσικό χαλαζία περιέχουν τα PhoneShield και WiFiShield που είναι καταστολείς ΗΜΑ σχεδιασμένοι ειδικά για κινητά τηλέφωνα και συσκευές WIFI.

Συγκεκριμένα τα PhoneShield και WiFiShield περιέχουν φυσικό χαλαζία και προηγμένη τεχνολογία της ΝΑSA, που δεν επηρεάζει τη μετάδοση ή τη λήψη των συσκευών. Περιέχουν μία μήτρα διαφορετικών κρυστάλλων φυσικού χαλαζία που συντονίζονται στις ίδιες συχνότητες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται από τα κινητά τηλέφωνα. Οι κρύσταλλοι χαλαζία έχουν ένα  πιεζοηλεκτρικό χαρακτηριστικό που σημαίνει ότι αντιδρούν σε συγχρονισμό με ταλαντευόμενα ραδιοκύματα της ίδιας  περιοχής συχνοτήτων, στην περίπτωση αυτή, προερχόμενα από τα κινητά τηλέφωνα ή τους Η/Υ και το ασύρματο δίκτυο. Αυτή  η διαδικασία κάνει τους κρύσταλλους μέσα στα Shield να ταλαντώνονται και να δημιουργούν τη δική τους συχνότητα, επιτυγχάνοντας έτσι τη διάχυση, διασπορά και διάτμηση της τοξικής δράσης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των  συσκευών. Αυτό βοηθάει να μειωθούν οι βλαβερές επιπτώσεις στο ανθρώπινο βιολογικό σύστημα. Στις ΗΠΑ, η  ΝΑΣΑ, στο Johnson Space Centre στο Τέξας έχει δημιουργήσει μία ομάδα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας για να  καλλιεργεί κρυστάλλους στο διάστημα για μακρομοριακές βιοτεχνολογικές έρευνες για να πετύχουν υψηλότερη  ποιότητα στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Βλέπε  www.nasa.gov/ και κάντε αναζήτηση 'crystals’.

Αναλυτικότερα το PhoneShield δεν προσπαθεί να ελέγξει το επίπεδο ή την ένταση της ακτινοβολίας όπως έχει μετρηθεί και περιγραφεί ως Συγκεκριμένη Τιμή Απορρόφησης (Specific Absorption Rate, SAR). Αυτό το βιομηχανικό στάνταρντ έχει να κάνει μόνο με θερμικές επιδράσεις από τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Οι δύο συχνότητες κυμάτων που χρησιμοποιούν τα κινητά  τηλέφωνα στα 8.34Hz και 2HZ αντιστοιχούν σε συχνότητες ηλεκτρικών ταλαντώσεων που βρίσκονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, συγκεκριμένα στις Α και Δ περιοχές.   Ως αποτέλεσμα ακόμα και σε πολύ χαμηλή ένταση, η εισερχόμενη  ακτινοβολία, μπορεί να χαλάσει την φυσική ενδογενή βιολογική λειτουργία του ανθρώπινου συστήματος και να  πυροδοτήσει μία δυσμενή κυτταρική αντίδραση. Ο εγκέφαλος συμπεριφέρεται σαν ραδιόφωνο που χρησιμοποιείται στο  σπίτι και είναι συντονισμένο σε ένα πρόγραμμα. 'Οταν μία ηλεκτρική συσκευή, χρησιμοποιώντας την ίδια συχνότητα  πλησιάσει, γίνονται παρεμβολές και δεν έχει καλή λήψη και λειτουργία. Τα phoneShields είναι φυσικά προϊόντα μόνο 18mm (κάτω από 3/4 ίντσες) σε διάμετρο ή 28mm τα WiFishields, ιδιαίτερα αποτελεσματικά αν και δεν απαιτούν καμία τεχνική ικανότητα και δεν επηρεάζουν τη μετάδοση ή τη λήψη. Είναι γρήγορα και εύκολα στην τοποθέτηση με ενσωματωμένο ισχυρό αυτοκόλλητο και δεν χρειάζονται καλώδια ή μπαταρίες. Τα Shields είναι κατάλληλα για όλες τις μάρκες και τα μοντέλα των κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένων των Smartphones και είναι ασφαλή για χρήση από όλες τις ηλικίες από τη στιγμή που θα τοποθετηθούν (πριν την τοποθέτηση θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα βρέφη, παρ' όλ' ότι και εάν τα καταπιούν είναι μη τοξικά). Τα Shields μπορούν να χρησιμοποιηθούν για Smartphones (Blackberries, I-Phones κλπ), ασύρματα τηλέφωνα (DECT) σε συνδυασμό με το wi-fiShield στη βάση, ραδιόφωνα στο κομοδίνο και ψηφιακά ρολόγια, συσκευές Bluetooth, laptop, tablets, routers, desktop PCs, οποιεσδήποτε άλλες μικρές ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα κοντά σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Τα Shields συνιστώνται κι από γιατρούς επειδή ανεξάρτητες επιστημονικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να μειώσουν την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως πονοκεφάλους, απώλεια συγκέντρωσης, κόπωση, ναυτία, διαταραχές του ύπνου και πολλά άλλα συμπτώματα. Στην πιο πρόσφατη έρευνα που έχει γίνει στην Αγγλία σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή συσκευές Wi-Fi, το 59% έχει ήδη παρουσιάσει προβλήματα υγείας όπως αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Από αυτούς πάνω από το 81% ανακουφίστηκαν μετά την εφαρμογή ενός Shield και πάνω από το 98% ανέφεραν ότι ηρέμησαν από την αγωνία τους για τις μακροχρόνιες βλαβερές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και είτε αγοράσαν περισσότερα Shields για την οικογένεια και τους φίλους τους ή τα συνέστησαν και σε άλλους.

Δείτε το ακόλουθο βίντεο που δείχνει το ποσοστό μείωσης της ακτινοβολίας:  https://www.youtube.com/watch?v=WfnpXtLk_q4

Επίσης διαβάστε τα ακόλουθα link:

http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2011/pdfs/pr208_E.pdf

http://www.next-up.org/pdf/Council_Europe_Report_The_potential_dangers_o...

http://www.bioinitiative.org/table-of-contents/