Αρχική / Blog / Προστασία κατά της πτώσης με απώλεια αισθήσεων

Προστασία κατά της πτώσης με απώλεια αισθήσεων

Πίσω στο blog
20/12/2018
Προστασία κατά της πτώσης με απώλεια αισθήσεων

‘Ενα από τα μεγαλύτερα άγχη μας στη σημερινή εποχή, είναι η ασφάλεια των ηλικιωμένων, αγαπημένων μας προσώπων, που λόγω της δομής της κοινωνίας μας σήμερα, μένουν μόνοι τους-κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. ‘Ετσι είτε μένουν μόνοι τους στην ίδια πόλη με εμάς είτε στο χωριό είτε σε άλλη πόλη, υπάρχει ο κίνδυνος αν πάθουν κάτι να μην το πάρουμε είδηση για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. 

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης και της ιατρικής σήμερα είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων. Με την αύξηση όμως του μέσου όρου ζωής έχουν αυξηθεί και τα κρούσματα των ασθενειών που προσβάλουν τους ηλικιωμένους.  Οι πιο συχνές ασθένειες που προσβάλουν τους ηλικιωμένους είναι η Άνοια και το Αλζχάιμερ. Σ’ αυτήν την περίπτωση (που μένουν μόνοι τους) υπάρχει ο κίνδυνος να βγούν έξω και να χαθούν. 

Η τεχνολογία έχει βρεί τη λύση και σε αυτό το πρόβλημα με τα GPS trackers, με τα οποία μπορείτε να βλέπετε αν πάσα στιγμή που είναι ο άνθρωπός σας, και να τον βοηθήσετε αν υπάρχει ανάγκη (δείτε εδώ).

Επίσης υπάρχουν συσκευές για το σπίτι, όπου σε περίπτωση ανάγκης ο ηλικιωμένος μπορεί να καλέσει σε βοήθεια ακόμα και αν δεν έχει πρόσβαση στο τηλέφωνο του σπιτιού του (δείτε εδώ).

Υπάρχουν όμως και άλλες ασθένειες που οφείλονται στο γήρας, λιγότερο γνωστές, όπως η καρδιακή συγκοπή, η ανακλαστική συγκοπή, η καρδιακή αρρυθμία, η ορθοστατική υπόταση, κ.α. που επιφέρουν την απώλεια των αισθήσεων.  Ως συγκοπτικό επεισόδιο (ή συγκοπτική κρίση ή απλά συγκοπή) ορίζεται η αιφνίδια και προσωρινή απώλεια της συνείδησης, συνοδευόμενη από απώλεια του ορθοστατικού τόνου και από αυτόματη ανάνηψη χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικής ή φαρμακευτικής καρδιοανάταξης. 

Σε μελέτη του European Cardiology Review, σε άτομα ηλικίας 50-106 ετών (με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών), 23,6% δήλωσαν ότι είχαν ένα ή περισσότερα λιποθυμικά επεισόδια τους τελευταίους 12 μήνες, εκ των οποίων 4,4% οφείλονταν σε συγκοπτικά επεισόδια και 19,2% σε πτώσεις άγνωστης προέλευσης. Παρ’ όλο που το ποσοστό λιποθυμικών επεισοδίων που οφείλεται σε συγκοπή δείχνει αύξηση με την αύξηση της ηλικίας, το πιο εντυπωσιακό είναι η αύξηση σε ανεξήγητες πτώσεις, δηλαδή πτώσεις που δεν παρουσιάζουν τα κλασσικά συμπτώματα συγκοπής (ή δεν τα πήρε είδηση ο ασθενής) υποστηρίζοντας την αύξηση των περιστατικών πτώσης με την αύξηση της ηλικίας.     

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο κύριο Τσούγκο σε άρθρο του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας η απώλεια των αισθήσεων "Συνιστά συχνό σύμπτωμα και ευθύνεται για ποσοστό 1%-6% των εισαγωγών στα νοσοκομεία καθώς και για το 3% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Η απώλεια συνείδησης είναι γενικά συχνή στους νεαρούς υγιείς ενήλικες και συχνό και υποτροπιάζον σύμπτωμα στους ηλικιωμένους." "Τα κύρια αίτια είναι:

1.  Νευρογενή ή καρδιονευρογενή αίτια συγκοπής

2.  Ορθοστατική υπόταση

3.  Νευρολογικές διαταραχές, όπως αγγειακά επεισόδια, ημικρανίες και επιληψία.

4.  Καρδιακά αίτια, όπως αρρυθμία, ή μυοκαρδική ισχαιμία.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει τρόπος ο ηλικιωμένος να μπορέσει να καλέσει σε βοήθεια, με αποτέλεσμα τον πιθανό σοβαρό τραυματισμό του ή και την απώλεια ζωής.  Ένα απλό GPS tracker δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση. Θα πρέπει ο ηλικιωμένος να έχει μαζί του μία συσκευή όπου σε περίπτωση που χάσει τις αισθήσεις του και πέσει κάτω να ειδοποιηθείτε αμέσως. Τώρα πλέον υπάρχουν συσκευές με ανιχνευτή πτώσης (G-sensor), όπου σε περίπτωση πτώσης η συσκευή σας ειδοποιεί κατευθείαν και μπορείτε να παράσχετε ή να καλέσετε βοήθεια.  Αν ο ηλικιωμένος δεν βρίσκεται σπίτι του τη δεδομένη στιγμή μπορείτε να μάθετε άμεσα ακόμα και που βρίσκεται, αφού οι ίδιες συσκευές είναι και GPS trackers, και θα σας ενημερώσουν και για την τοποθεσία όπου βρίσκεται (δείτε εδώ).

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι νέες αυτές συσκευές «σώζουν ζωές»!

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας