Αρχική / Blog / Συσκευές Παρακολούθησης-«Κοριοί»: ‘Ενας σύμμαχος στη φροντίδα των αγαπημένων μας

Συσκευές Παρακολούθησης-«Κοριοί»: ‘Ενας σύμμαχος στη φροντίδα των αγαπημένων μας

Πίσω στο blog
06/02/2019
Συσκευές Παρακολούθησης-«Κοριοί»: ‘Ενας σύμμαχος στη φροντίδα των αγαπημένων μας

Οι συσκευές παρακολούθησης ή αλλιώς όπως συνηθίζουμε να τις λέμε «οι κοριοί», μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στη φροντίδα ειδικών πληθυσμών, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά (ή ακόμα και τα κατοικίδια).

Ειδικά οι συνθήκες της ζωής σήμερα αναγκάζουν πολλές φορές ένα ζευγάρι, που εργάζεται τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα, να εμπιστευθεί το παιδί του σε μία άγνωστη κοπέλα-μπέιμπι σίτερ. Υπάρχουν βέβαια και τα τυχερά ζευγάρια που οι γονείς τους είναι νέοι, υγιείς ή και μένουν κοντά και μπορούν να βοηθήσουν στην ανατροφή των εγγονιών τους, ώστε το ζευγάρι να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στις οικονομικές ανάγκες της εποχής. Δυστυχώς όμως πολλά νέα ζευγάρια δεν έχουν την παραπάνω βοήθεια από τους γονείς τους είτε γιατί είναι ηλικιωμένοι είτε γιατι μένουν μακριά ή στο χωριό. ‘Ετσι αναγκάζονται να επιλέξουν αν θα σταματήσει την εργασία της η νέα μητέρα για να μεγαλώσει το παιδί της ή να μεγαλώσει το μωρό τους μια ξένη γυναίκα που εκτελεί χρέη νταντάς ή δυστυχώς να καταφύγουν στην χειρότερη λύση της εποχής: να μην γίνουν γονείς λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ανάθεση και εμπιστοσύνη της φροντίδας του παιδιού μας σε ένα άγνωστο άτομο που μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε και που τώρα αφήνουμε στο σπίτι μας μόνο του, σίγουρα μας δημιουργεί προβληματισμό και ανησυχία.

 

Δυστυχώς ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά για κακοποίηση βρεφών και παιδιών από baby sitter γιατί το μωρό έκλαιγε και δεν την άφηνε σε ησυχία. Ή υπάρχουν και οι λιγότερες βαριές περιπτώσεις που η baby sitter δεν το χτύπησε ή με άλλο τρόπο κακοποίησε, αλλά το παρατάει όλη μέρα μπροστά σε μία τηλεόραση, χωρίς βόλτα ή παιχνίδι, πολλές φορές χωρίς καν να το ταϊσει γιατί βαριέται απλά ν’ ασχοληθεί μαζί του. Τα παραπάνω πρέπει να μας κάνουν επιφυλακτικούς για τα άτομα που ανατρέφουν τα παιδιά μας και πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επιφυλακή, ελέγχοντας όπου και όσο μπορούμε τι ακριβώς γίνεται σπίτι μας.

 

Ερωτήσεις του τύπου «πώς θα συμπεριφέρεται στα παιδιά μου;», «θα τα προσέχει;», «κι αν τα κακοποιήσει;», «είναι ασφαλής η περιουσία μου;», «κι αν με κλέψει;», «πώς θα είμαι σίγουρος πώς δεν θα φέρει και κάποιο άλλο άτομο στο σπίτι ενώ λείπω;», «τα παιδιά μου είναι πολύ μικρά για να με ειδοποιήσουν αν κάτι περίεργο συμβαίνει, πώς θα το καταλάβω;» αλλά και πολλές πολλές άλλες, είναι λογικό να μας βασανίζουν!

Αυτά τα ερωτήματα είναι που μας οδηγούν στην απόφαση να εγκαταστήσουμε συστήματα παρακολούθησης, προκειμένου να μπορούμε να ελέγχουμε τη συμπεριφορά της babysitter και την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι μας κατά τη διάρκεια της απουσίας μας.

 

Με τις κάμερες παρακολούθησης μπορείτε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή μέσω του internet το τι συμβαίνει στο σπίτι σας. Έτσι είτε βρίσκεστε στο γραφείο σας ή καθοδόν σε κάποια συνάντηση και θέλετε να δείτε εάν κοιμάται το μωρό σας ή εάν το έχει ταϊσει η baby sitter το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το κινητό σας ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή να μπείτε στο ιντερνετ και να δείτε on line το τι συμβαίνει (δείτε εδώ).

Στις περιπτώσεις μάλιστα που οι κοριοί είναι και καταγραφικά τότε τα καταγεγραμμένα-βιντεοσκοπημένα γεγονότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως απόδειξη τυχόν κακοποίησης (δείτε εδώ).

Σε καμία βέβαια περίπτωση αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι φιλότιμες, τίμιες, γλυκές και αφοσιωμένες νταντάδες, που μας λύνουν τα χέρια και γίνονται ο θησαυρός μας! 

 

Στα ίδια πλαίσια ερχόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι και με τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών μας. Και στην περίπτωση αυτή κάποιος πρέπει να φροντίζει τις ανάγκες τους. Δεν τα καταφέρνουν από μόνοι τους ειδικά όταν είναι σε μεγάλη ηλικία ή όταν πάσχουν από κάποια ασθένεια όπως Αλτσχάιμερ, άνοια, κινητικές δυσκολίες κλπ. Και τι να πρωτοπρολάβουμε; ‘Ετσι και πάλι αναζητούμε κάποιον που θα φροντίσει τον ηλικιωμένο αγαπημένο μας. Θα είναι όμως αξιόπιστος; Θα προσέχει τον πατέρα σας ή θα παρατήσει τη μητέρα σας χωρίς να της δώσει καν τα φάρμακά της; ‘Αλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο προσλαμβάνουμε κάποιον, για να παρέχει στους γονείς μας την απαιτούμενη φροντίδα ενώ εμείς λείπουμε στον χώρο του χωρίς να χρειάζεται ν’ απομακρυνθεί από το σπίτι του.

Με τον ίδιο τρόπο με τις συσκευές παρακολούθησης μπορούμε να ελέγξουμε και αυτόν που φροντίζει τον σκύλο μας ή να δούμε τι κάνει όσο εμείς λείπουμε και πόσο υπάκουο ή άτακτο παιδί είναι!! (δείτε εδώ)

Περιττό βέβαια να αναφερθούμε σε πολλές ακόμα περιπτώσεις που μία συσκευή παρακολούθησης μπορεί να μας φανεί χρήσιμη, πάντα όμως στα νόμιμα πλαίσια.

Στην αγορά σήμερα υπάρχουν διάφορα είδη συσκευών παρακολούθησης (κοριοί) σε διάφορες μορφές και σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όμως είναι τη σχέση ποιότητας-τιμής δηλαδή να προσέξουμε ότι πράγματι αυτό που αγοράζουμε δουλεύει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, ότι δε θα σταματήσει να καταγράφει την ώρα που το χρειαζόμαστε πιο πολύ, γιατί αυτό που βρήκαμε φθηνότερα τελικά δεν ήταν όσο άρτιο ποιοτικά διαφημιζόταν. Καλό και χρήσιμο μάλιστα είναι ν’ αγοράσουμε τέτοια προϊόντα από κατάστημα που μπορεί να σας ενημερώσει κιόλας κάποιος για το πως δουλευει, τα χαρακτηριστικά του, να μπορεί να σας εξηγήσει τις ιδαιτερότητες του κάθε προϊόντος, όπως και να μπορείτε να το δείτε από κοντά, για να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος ή τις λειτουργίες του.

Συνήθως βέβαια οι περισσότεροι κοριοί είναι και εύκολοι στη χρήση τους αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με τη τεχνολογία και μπορεί να χρειστούμε μια μικρή βοήθεια.

Απ’ όλους τους κοριούς πάντως δημοφιλέστεροι είναι τα USB stick/καταγραφικά ήχου, οι μικροσκοπικές συσκευές ανοιχτής ακρόασης, τα Gps Trackers και οι κρυφές κάμερες όπως ο φορτιστής κινητών USB.

Κάθε κοριός προσφέρει και διαφορετικές δυνατότητες στον χρήστη ενώ συγχρόνως προσφέρει και τις λειτουργίες της αρχικής του ιδιότητας. ‘Ετσι:

1) Η Συσκευή Παρακολούθησης και Καταγραφικό Ήχου USB Stick, που είναι και ο δημοφιλέστερος κοριός, λειτουργεί κατ’ αρχήν σαν κανονικό USB Stick για αποθήκευση και μεταφορά αρχείων με χωρητικότητα 8 GB. Συγχρόνως καταγράφει ό,τι συμβαίνει στο χώρο που τοποθετείται μέχρι 15 ώρες (λόγω μπαταρίας), έχει χωρητικότητα μνήμης για ηχογράφηση 50 ωρών και διαστάσεις 70 x 21 x 9,4 χιλ. Είναι ιδανικό για την ηχογράφηση διαλέξεων, συναντήσεων και άλλες χρήσεις.

2) Η Συσκευή Παρακολούθησης USB Stick όμως υπάρχει και ως καταγραφικό εικόνας και ήχου με κρυφή κάμερα που αποτελεί ένα πρωτοποριακό προϊόν.  Λειτουργεί σαν κανονικό στικ μνήμης και αυτό, αλλά έχει ενσωματωμένη και κάμερα και μικρόφωνο ώστε να ηχογραφεί αλλά και να φωτογραφίζει και να βιντεοσκοπεί ό,τι συμβαίνει στο χώρο που τοποθετείται. Έχει ανιχνευτή κίνησης ώστε να καταγράφει βίντεο υψηλής ανάλυσης (720x480) μόνο όταν κάποιος κινείται μέσα στο χώρο.  Με αυτό το τρόπο μπορεί να καταγράφει μέχρι 90 λεπτά βίντεο, χάρη στην μπαταρία Λιθίου 200mAh που έχει η συσκευή. Αν γεμίσει η κάρτα μνήμης, αρχίζει να γράφει από την αρχή, διαγράφοντας τα παλιότερα αρχεία.    

3) Μικροσκοπικός (1x3x4εκ.) αλλά το ίδιο αποτελεσματικός είναι ο Κοριός Ηχητικής Παρακολούθησης GSM που λειτουργεί με οποιαδήποτε κάρτα SIM, όπως ένα κινητό τηλέφωνο. Καλείτε τον αριθμό της κάρτας SIM που έχετε τοποθετήσει στη συσκευή και ακούτε τι γίνεται στο χώρο που βρίσκεται. Όταν καλείτε τη συσκευή δεν υπάρχει καμία ένδειξη (δεν κουδουνίζει, δεν δονείται, δεν ανάβει κάποιο φως).  Ανοίγει κατευθείαν η γραμμή και μπορείτε να ακούτε τι γίνεται στο χώρο.  Η συσκευή αυτή επίσης ενεργοποιείται αυτόματα όταν "πιάνει" θόρυβο στο χώρο και σας καλεί, έτσι δε χρειάζεται να καλείτε συνέχεια, ενώ ανιχνεύει θόρυβο σε απόσταση μέχρι 10 μέτρα και μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση αναμονής μέχρι 48 ώρες με ανοιχτή ακρόαση μέχρι 90 συνεχόμενα λεπτά.

4) Ακόμα πιο εξελιγμένη μικροσκοπική μορφή κοριού με διαστάσεις όσο ενός σπιρτόκουτου (56x45x13χιλ.) και βάρος μόλις 30 γραμμάρια είναι η συσκευή παρακολούθησης URSX009 που προσφέρει και ηχητική παρακολούθηση. ‘Οταν καλείτε τη συσκευή μπορείτε να ακούτε τι γίνεται στο χώρο.  Η συσκευή αυτή επίσης ενεργοποιείται αυτόματα όταν "πιάνει" θόρυβο στο χώρο και σας καλεί.  Με την αποστολή ενός SMS μπορεί να τραβάει φωτογραφίες του χώρου, να ηχογραφεί στην κάρτα μνήμης της συσκευής ό,τι συμβαίνει στο χώρο. Επίσης τραβάει βίντεο του χώρου το οποίο γράφεται στην κάρτα μνήμης της συσκευής.  Όλα τα αρχεία που κρατάει στη μνήμη της μπορείτε να τα αντιγράψετε στον υπολογιστή σας και να τα επεξεργαστείτε. Όλες οι εντολές δίνονται στη συσκευή με την αποστολή γραπτού μηνύματος SMS, απλά, γρήγορα και εύκολα.

5) Αγαπημένο και το Μπρελόκ Κοριός με κάμερα, με πολύ μικρές διαστάσεις (50 x 32 x 13χιλ.), που μπορεί να τραβάει φωτογραφίες ή να καταγράφει βίντεο (50-60 λεπτά βίντεο με μία φόρτιση).

6) Η πλέον εξελιγμένη συσκευή παρακολούθησης ενός χώρου είναι ο φορτιστής USB RLC-516 που λειτουργεί και σαν κρυφή ασύρματη wi-fi κάμερα.  Ενώ η συσκευή φορτίζει κανονικά το κινητό ή το tablet σας, λειτουργεί και σαν wi-fi ασύρματη κάμερα.  Κατεβάζοντας την κατάλληλη εφαρμογή στο κινητό σας μπορείτε να παρακολουθείτε από όπου και αν βρίσκεστε τι γίνεται στο χώρο σας.  Διαθέτει ανιχνευτή κίνησης και καταγράφει στην κάρτα microSD (δεν περιλαμβάνεται) κάθε φορά που ανιχνεύει κίνηση, ενώ σας ειδοποιεί και μέσω της εφαρμογής στο κινητό σας. 

7) Πολλούς οπαδούς έχει και η Συσκευή Παρακολούθησης Σταθερής Τηλεφωνίας η οποία συνδέεται μεταξύ της τηλεφωνικής γραμμής και της συσκευής τηλεφώνου και καταγράφει αυτόματα τις κλήσεις, εισερχόμενες και εξερχόμενες. Δίνει όμως τη δυνατότητα επιλογής (πατώντας το αντίστοιχο κουμπί) πότε θέλετε να καταγράφει και πότε όχι. Δέχεται κάρτα μνήμης SD μέχρι 8GB, με δυνατότητα καταγραφής κλήσεων μέχρι 295 ώρες ενώ καταγράφει ημερομηνία και ώρα. Οι ηχογραφήσεις των κλήσεων γίνονται σε αρχεία ΜΡ3. Επίσης διαθέτει ενσωματωμένο ηχείο, για την ακρόαση των κλήσεων από τη συσκευή, χωρίς τη χρήση υπολογιστή.

8) Πολλές είναι οι επιλογές και στις Δικτυακές Κάμερες-Κοριούς που είναι ιδανικές για καταγραφή τυχόν διάρρηξης στο σπίτι από κλέφτες. Μοιάζει με ανιχνευτή κίνησης συναγερμού (ραντάρ), και έτσι δεν είναι ακαλαίσθητη, ούτε προκαλεί.  Είναι ιδανική για επόπτευση του χώρου. Συνδέεται ενσύρματα με το δίκτυο του χώρου που παρακολουθεί και μπορείτε να παρακολουθείτε τι γίνεται από τον υπολογιστή σας ή το κινητό σας Android ή iPhone.

9) Ως Συσκευές Παρακολούθησης χρησιμοποιούνται και διάφορα GPS Τrackers που προσφέρουν εκπληκτικές δυνατότητες, χωρίς συνδρομές! Με εφαρμογή που κατεβαίνει στο κινητό (Android, iOS) ή μέσω web στον υπολογιστή σας, μπορείτε όχι μόνο να παρακολουθείτε αλλά και να ρυθμίζετε τις παραμέτρους της συσκευής απομακρυσμένα. ‘Εχουν πολύ μικρό  μέγεθος, με άπειρες εφαρμογές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στη φροντίδα ειδικών πληθυσμών, όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, ή ακόμα και τα κατοικίδια.  Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση σε διάφορους κλάδους, όπως  επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες, με διαφόρους σκοπούς όπως η παρακολούθηση οχημάτων, δεμάτων και προσωπικού.  Οι πολύ μικρές διαστάσεις της συσκευής (3,8 Χ 3,8 Χ 1,1 εκ.) επιτρέπουν την τοποθέτησή της σε οποιοδήποτε σημείο. Ενώ με τη δυνατότητα Voice Monitoring που προσφέρει μπορείτε όχι μόνο να βλέπετε που βρίσκεται η συσκευή αλλά και να ακούτε τι γίνεται στον χώρο που βρίσκεται. ‘Εχουν μπαταρία που μπορεί να κρατήσει μέχρι 5 ημέρες.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας