Αρχική / Blog / Τελικά πόσο επικίνδυνα είναι τα κουνούπια για την υγεία μας;

Τελικά πόσο επικίνδυνα είναι τα κουνούπια για την υγεία μας;

Πίσω στο blog
13/07/2020
Τελικά πόσο επικίνδυνα είναι τα κουνούπια για την υγεία μας;

Τελικά πόσο επικίνδυνα είναι τα κουνούπια για την υγεία μας;

Το καλοκαίρι είναι εδώ, η ελληνική θάλασσα είναι εδώ, τα ταβερνάκια δίπλα στην παραλία μας καλούν και τα σοκάκια για τις βραδυνές μας βόλτες άνοιξαν και μας περιμένουν.

Μαζί τους όμως μας περιμένουν και τα κουνούπια, ο νούμερο 1 ενοχλητικός εχθρός του καλοκαιριού. Εκτός όμως από ενοχλητικός είναι και επικίνδυνος;

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι το τσίμπημα ενός κουνουπιού γίνεται όλο και πιο ενοχλητικό και επίμονο ενώ συχνά τα τσιμπήματα είναι και μολυσμένα μ’ ένα τσίμπημα να εξελίσσεται σε πρήξιμο, να γεμίζει πύον, να προκαλεί ατελείωτη φαγούρα, να γίνεται πληγή και να παίρνει πολλές μέρες για να περάσει.

Τα κουνούπια που παλιά ήταν απλά μία μικρή ενόχληση τώρα έχουν μετατραπεί σε κονούπια-γίγαντες, σε κουνούπια τίγρεις, σε κουνούπια του Νείλου κλπ κλπ το καθένα κουβαλώντας τις δικές του εστίες μόλυνσης. Μάλιστα υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κουνουπιών στον κόσμο και περίπου 60 στην Ελλάδα και από αυτά καταπολεμούνται μόνο τα 10.

Το κουνούπι Τίγρης, εξαπλώνεται με πολύ μεγάλη ευκολία, σε μακρινές περιοχές πέρα από το «σπίτι» του και είναι μαύρο, με λευκές γραμμές στη ράχη του και λευκούς δακτυλίους στα πόδια του, ενώ μοιάζει σαν τίγρης, εξ’ ου και το όνομά του. Είναι πολύ επιθετικό και μάλιστα επιτίθεται κυρίως κατά τη διάρκεια της μέρας και προτιμά τα γόνατα και τους αστραγάλους ενώ δε σταματά μόνο στους ανθρώπους αλλά επιτίθεται και στα σκυλιά. Αναπαράγεται με τα’ αυγά του που αφήνει όπου υπάρχει υγρασία, όπως σε δοχεία ποτίσματος, σε λούκια, υδρορροές, πιατάκια γλάστρας και γενικά όπου είναι δυνατόν να διατηρηθεί έστω και λίγο νερό.

Δυστυχώς το κονούπι Τίγρης έχει ενοχοποιηθεί ως φορέας πολλών επικίνδυνων και θανατηφόρων ασθενειών για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα, όπως ελονοσία (malaria), Δάγκειο αιμορραγικό πυρετό (dengue hemorrhagic fever), κίτρινο πυρετό (Yellow fever virus), τσικουνγκούνια (chikungunya), Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα,  ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Ποσοστό μικρότερο από το 1%, μπορεί να εμφανίσει τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση), με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η νόσος περνάει ήπια, από μόνη της, σε 3-10 ημέρες.

Ομοίως και τα κουνούπια Γίγαντες που είναι εξαιρετικά μεγάλα, που παρά τους ψεκασμούς που γίνονται φαίνονται να είναι ανθεκτικά. Προκαλούν μάλιστα και έντονες αλλεργίες κυρίως στα βρέφη ενώ και αυτά βρίσκονται περισσότερα γύρω από λιμνάζοντα νερά ενώ κυκλοφορούν όχι μόνο το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τουλάχιστον είναι παρήγορο ότι ο κορωνοϊός  δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού, όπως διαβεβαίωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως εξήγησε ο καθηγητής: «Δεν έχουμε κάποια τέτοια δεδομένα, ιδιαίτερα από χώρες στις οποίες έχει κάνει το πρώτο του κύμα και χώρες στις οποίες υπάρχει παρουσία των κουνουπιών. Αυτό είναι κάτι θετικό».

Πώς όμως μπορούμε να προστατευθούμε από τα κουνούπια;

Κατ’ αρχήν γνωρίζοντας τις «συνήθειες» των κουνουπιών μπορούμε ανάλογα να δράσουμε, δηλαδή

Τα κουνούπια βρίσκονται πιο πολύ στο μπαλκόνι, στις αυλές, στον κήπο, στα χωράφια και μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία όπου αφήνουν τα αβγά τους και άρα πρέπει:

  • Να κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (καταφύγια ενήλικων κουνουπιών). 
  • Να ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί. 
  • Να μην αφήνουμε να συσσωρεύονται λύματα, νερά και απόβλητα. 
  • Να απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά (π.χ. λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, κλπ)

Επίσης στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον εξελιγμένες συσκευές εξολόθρευσης κουνουπιών που δεν περιέχουν χημικά και δεν βγάζουν οσμές.

Εμείς στη Ursafe προτείνουμε διάφορες συσκευές εξουδετέρωσης κουνουπιών με μοντέρνο σχεδιασμό, με αθόρυβη λειτουργία και με φως που προσελκύει τα κουνούπια που αφού περάσουν εντός της συσκευής, απορροφώνται και παγιδεύονται στο κάτω μέρος της συσκευής, λόγω της δυνατής ροής αέρα που προκαλείται από την ύπαρξη ενός ανεμιστήρα, χωρίς όμως τα έντομα να καίγονται και να προκαλείται άσχημη μυρωδιά. (https://www.ursafe.gr/kalokairina-proionta)

 

Και βέβαια υπάρχει πάντα η λύση της σίτας-κουρτίνας με μαγνήτες σε διάφορες διαστάσεις που αποτρέπει εντελώς την είσοδο σε κουνούπια, αράχνες, σκώρους, μύγες και άλλα ιπτάμενα έντομα και σήμερα πλέον έχει εξελιχθεί σε μία πολύ εύκολη λύση.

Η σίτα με μαγνήτες κατασκευάζεται από συμπαγές πολυεστερικό ινώδες υλικό, με πολύ ανθεκτικό μαγνήτη ενώ είναι πολύ εύκολη η εγκατάσταση και αφαίρεσή της. Μπορεί να ανοίξει εύκολα και να κλείσει αυτόματα με τους μεγάλους μαγνήτες που διαθέτει! (https://www.ursafe.gr/kalokairina-proionta)

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας