Αρχική / Blog / TENS, η φυσική λύση για τον πόνο: Τι είναι, πως ανακουφίζoυν και ποιές οι εφαρμογές τους

TENS, η φυσική λύση για τον πόνο: Τι είναι, πως ανακουφίζoυν και ποιές οι εφαρμογές τους

Πίσω στο blog
02/02/2018
TENS, η φυσική λύση για τον πόνο: Τι είναι, πως ανακουφίζoυν και ποιές οι εφαρμογές τους

TENSη φυσική λύση για τον πόνο: Τι είναι, πως ανακουφίζoυν και ποιές οι εφαρμογές τους.

Με τον όρο TENS περιγράφονται τα ρεύματα χαμηλής συχνότητας που ερεθίζουν τις αισθητικές ίνες των νεύρων. Τα TENS (ΤRANSCUTANEOUS ELECTRICAL NERVE STIMULATION = Διαδερματικός Ηλεκτρικός Νευρικός Ερεθισμός) είναι μία αξιόπιστη και ιατρικώς αποδεκτή θεραπευτική μέθοδος, μη χειρουργική, που χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, αλλά και για την ανακούφιση από τον οξύ πόνο, που εκδηλώνεται στις νευρομυϊκές και μυοσκελετικές παθήσεις καθώς και σε άλλες περιπτώσεις που θ’ αναλύσουμε παρακάτω. Οι συσκευές TENS είναι απολύτως ασφαλείς, απλές και κατάλληλες για οικιακή χρήση.

Είναι γνωστό ότι η ηλεκτροθεραπεία είναι από τις σπουδαιότερες μεθόδους της φυσικοθεραπείας. Σήμερα με τη ραγδαία εξέλιξη της βιοηλεκτρονικής έχει ευρύτατα διαδοθεί και τα αποτελέσματά της την καθιστούν απαραίτητη μέθοδο θεραπείας όχι μόνο σε ορθοπεδικά και νευρολογικά περισταστατικά αλλά σχεδόν σε όλο το φάσμα της ιατρικής.

Η θεραπεία με Tens είναι απλή, οικονομική, εύκολη και μπορείτε να την εφαρμόσετε μόνοι σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επαναλαμβανόμενα χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ναυτία και υπνηλία, οι οποίες συνήθως συνδέονται με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου. Είναι μία από τις πιο οικολογικές και αποτελεσματικές διαθέσιμες λύσεις ανακούφισης πόνου, σε αντίθεση με τη χρήση φαρμάκων που μπορούν να οδηγήσουν μετά από παρατεταμένη χρήση σε εξάρτηση και επιβλαβή εθισμό με πολλαπλές παρενέργειες. Το πλεονέκτημα των Tens είναι ότι πρόκειται για μία μη επεμβατική θεραπεία.

Πως δουλεύει η θεραπεία με TENS:

Τα Tens περνάνε δια ηλεκτροδίων, απαλές, ηλεκτρικές ώσεις (σαν ριπές), στις ίνες των νεύρων, που βοηθούν το σώμα να παράγει τις δικές του αναλγητικές ουσίες (ενδορφίνες). Παράγουν δηλαδή ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν μία αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» μέσω των αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα, και απαλύνουν τον πόνο με δύο τρόπους:

1. Αυτή η αίσθηση «ανταγωνίζεται» την αίσθηση του πόνου, έτσι ώστε η αίσθηση του πόνου να εκλαμβάνεται από τον εγκέφαλο ως λιγότερο επώδυνη.

2. O εγκέφαλός σας υποκινείται από τα Tens να απελευθερώσει ενδορφίνη, που είναι το φυσικό κατασταλτικό για τους σωματικούς πόνους.  

Τα TENS δηλαδή λειτουργούν με δύο βασικούς τρόπους: είτε διεγερτικά είτε καταπραϋντικά και βάζουν τις φυσικές ουσίες του ίδιου του οργανισμού μας (ενδορφίνες) να καταπολεμούν τον πόνο είτε μπλοκάροντάς τον είτε μειώνοντας την ένταση του μηνύματος του πόνου. Η εφαρμογή TENS δηλαδή μπορεί είτε να:

● Ενεργοποιήσει την απελευθέρωση της ενδορφίνης για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της φυσικής θεραπείας του σώματος  από τον πόνο ή

● Να παρεμβαίνει στο μεταδιδόμενο μήνυμα του πόνου.

 

Ενδείξεις:

Οι μορφές TENS είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση οξέων και χρόνιων πόνων, ενώ οι μελέτες αποδεικνύουν ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην ελάττωση ή αναστολή του πόνου στην οσφυαλγία, στο αυχενικό σύνδρομο, στις αρθρίτιδες και θυλακίτιδες, στις συνδεσμικές κακώσεις και στις τενοντίτιδες, στις κακώσεις των περιφερικών νεύρων, στις μυικές θλάσεις καθώς και έπειτα από κατάγματα και χειρουργικές επεμβάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος προκαλεί τοπικά μυικό σπασμό και αυτός με τη σειρά του την ελάττωση της κυκλοφορίας και δυσλειτουργία τόσο στην πάσχουσα περιοχή όσο και στις παρακείμενες αρθρώσεις. Τα TENS μειώνουν τον μυικό σπασμό και συνεπώς τον ερεθισμό και τον πόνο.

Επίσης τα ρεύματα μυικού ερεθισμού ενδείκνυνται για την πρόληψη μυικών και εκφυλιστικών αλλοιώσεων του μυικού ιστού μετά από παρατεταμένη ακινητοποίηση όπως π.χ. σε άτομα τρίτης ηλικίας.

Για τις γυναίκες επίσης, υπάρχουν συσκευές TENS για την ανακούφιση από τους πόνους της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα και παυσίπονα και χωρίς επισκληρίδιο ένεση.  Ο τοκετός για τις περισσότερες γυναίκες είναι συνυφασμένος με τον πόνο. Η αλήθεια είναι ότι μόλις αρχίσει το πρώτο στάδιο του τοκετού αρχίζουν και οι πρώτοι πόνοι, οι οποίοι σταδιακά εντείνονται. Γι’ αυτό με τις συσκευές TENS μπορείτε να γεννήσετε χωρίς να χρειαστεί να υπομείνετε τους πόνους του τοκετού. Η Συσκευή TENS χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του τοκετού ανάλογα με την ανάγκη κάθε γυναίκας και την ένταση του πόνου και έχει τη δυνατότητα αύξησης των αποτελεσμάτων της στο τελευταίο και πιο επίπονο στάδιο του τοκετού. Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι η χρήση του TENS μπορεί να μειώσει τον πόνο, χωρίς να έχει καμία επίδραση στο έμβρυο.

 

Η μέθοδος TENS χρησιμοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια σε επίτοκες γυναίκες, κατά τη διάρκεια του τοκετού, με θεαματικά αποτελέσματα ενώ συμβάλει και στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου της καισαρικής τομής καθώς και της γυναικείας ακράτειας.

 

Μία στις τρεις γυναίκες πάσχουν από κάποια μορφή ακράτειας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ακράτεια εμφανίζεται πιο συχνά μετά τον τοκετό. Ειδικά για τις γυναίκες υπάρχουν εξαιρετικά απλές ψηφιακές συσκευές TENS διέγερσης του πυελικού εδάφους με ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς μέσω ενός εσωτερικού κολπικού καθετήρα που συμβάλει στην ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους με τη συστολή και χαλάρωση των μυών - Βοηθάει έτσι στη θεραπεία της γυναικείας ακράτειας (PFS). Οι γυναίκες με ισχυρούς μύες του πυελικού εδάφους απολαμβάνουν μεγαλύτερο έλεγχο της κύστης τους, αυξημένη κολπική τόνωση και μεγαλύτερη αίσθηση κατά τη συνουσία.

 

Υπάρχουν πολλές συσκευές Tens στο εμπόριο για χρήση από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι του χωρίς να χρειάζεται κατά συνέπεια να πληρώσετε κάποιον (φυσικοθεραπευτή ή άλλον) για να σας κάνει θεραπείες.  Οι άρτια ποιοτικές συσκευές Tens είναι εύκολες στη χρήση και απολύτως αξιόπιστες ενώ ανακουφίζουν δύο περιοχές πόνου ταυτόχρονα και έχουν τουλάχιστον 4 προγραμματισμένες ρυθμίσεις (συνεχές, δυνατές ριπές, μασάζ και μικτό). Κάποιες μάλιστα συσκευές έχουν και μνήμη και κρατάνε αποθηκευμένο το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε και σας ανακουφίζει.

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.ursafe.gr/forites-syskeyes-ilektrotherapeias-tens

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας