Αρχική / Blog / TENS: ρεύματα χαμηλής συχνότητας που ανακουφίζουν από τον πόνο

TENS: ρεύματα χαμηλής συχνότητας που ανακουφίζουν από τον πόνο

Πίσω στο blog
21/07/2019
TENS: ρεύματα χαμηλής συχνότητας που ανακουφίζουν από τον πόνο

TENS: ρεύματα χαμηλής συχνότητας που ανακουφίζουν από τον πόνο

Τα TENS αποτελούν την πιο σύγχρονη μορφή αναλγητικών ρευμάτων. Είναι ρεύματα χαμηλής συχνότητας που ερεθίζουν τις αισθητικές ίνες των νεύρων. Τα TENS (ΤRANSCUTANEOUS ELECTRICAL NERVE STIMULATION = Διαδερματικός Ηλεκτρικός Νευρικός Ερεθισμός) είναι μία αξιόπιστη και ιατρικώς αποδεκτή θεραπευτική μέθοδος, μη χειρουργική, που χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, αλλά και για την ανακούφιση από τον οξύ πόνο, που εκδηλώνεται στις νευρομυϊκές και μυοσκελετικές παθήσεις, όπως στην οσφυαλγία, στο αυχενικό σύνδρομο, στις αρθρίτιδες και θυλακίτιδες, στις συνδεσμικές κακώσεις, στις τενοντίτιδες, στις μυικές θλάσεις καθώς και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος προκαλεί τοπικά μυικό σπασμό και αυτός με τη σειρά του ελάττωση της κυκλοφορίας και δυσλειτουργία τόσο στην πάσχουσα περιοχή όσο και στις παρακείμενες αρθρώσεις. Τα TENS βοηθούν στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία ελαττώνει το μυικό σπασμό και συνεπώς τον ερεθισμό και τον πόνο, και είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σε πάρα πολλές παθήσεις.

Πρόκειται για μικρή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρίες (ώστε να μπορείτε να τη παίρνετε μαζί σας όπου πάτε) και μεταφέρει μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στη δερματική επιφάνεια στην περιοχή του πόνου ή πάνω από τη διαδρομή νεύρων ή νευρικών ριζών ηλεκτρικά ερεθίσματα στην περιοχή του πόνου. Τα TENS χρησιμοποιούνται στον οξύ πόνο και βοηθούν στην πρώιμη κινητοποίηση. Τα TENS είναι αποτελεσματικά και στο νευροπαθητικό πόνο (αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία, καυσαλγία, πόνο φάντασμα ακρωτηριασμένου μέλους).

Επίσης τα ρεύματα μυικού ερεθισμού ενδείκνυνται για την πρόληψη μυικών και εκφυλιστικών αλλοιώσεων του μυικού ιστού μετά από παρατεταμένη ακινητοποίηση όπως π.χ. σε άτομα τρίτης ηλικίας ή σε άτομα που έχουν μείνει αρκετό καιρό σε ακινησία.

Είναι γνωστό ότι η ηλεκτροθεραπεία είναι από τις σπουδαιότερες μεθόδους της φυσικοθεραπείας. Σήμερα με τη ραγδαία εξέλιξη της βιοηλεκτρονικής έχει ευρύτατα διαδοθεί και τα αποτελέσματά της την καθιστούν απαραίτητη μέθοδο θεραπείας όχι μόνο σε ορθοπεδικά και νευρολογικά περισταστατικά αλλά σχεδόν σε όλο το φάσμα της ιατρικής.

Οι συσκευές TENS είναι απολύτως ασφαλείς, απλές και κατάλληλες για οικιακή χρήση. Η θεραπεία με Tens είναι απλή, οικονομική, εύκολη και μπορείτε να την εφαρμόσετε μόνοι σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επαναλαμβανόμενα χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ναυτία και υπνηλία, οι οποίες συνήθως συνδέονται με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου. Είναι μία φυσική και αποτελεσματική μέθοδος ανακούφισης πόνου, σε αντίθεση με τη χρήση φαρμάκων που μπορούν να οδηγήσουν μετά από παρατεταμένη χρήση σε εξάρτηση και επιβλαβή εθισμό με πολλαπλές παρενέργειες. Μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες που καθιστούν επικίνδυνη τη χρήση των Tens. Συστήνεται πάντως να μην χρησιμοποιείται σε ασθενείς με βηματοδότη ή πάνω από τον καρωτιδικό κόλπο.

Πως ακριβώς δουλεύει η θεραπεία με TENS:

Τα Tens περνάνε δια ηλεκτροδίων, απαλές, ηλεκτρικές ώσεις (σαν ριπές), στις ίνες των νεύρων, που βοηθούν το σώμα να παράγει τις δικές του αναλγητικές ουσίες (ενδορφίνες). Παράγουν δηλαδή ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν μία αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» μέσω των αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα, και απαλύνουν τον πόνο με δύο τρόπους:

1. Αυτή η αίσθηση «ανταγωνίζεται» την αίσθηση του πόνου, έστι ώστε η αίσθηση του πόνου να εκλαμβάνεται από τον εγκέφαλο ως λιγότερο επώδυνη.

2. O εγκέφαλός σας υποκινείται από τα Tens να απελευθερώσει ενδορφίνη, που είναι το φυσικό κατασταλτικό για τους σωματικούς πόνους.  

Τα TENS δηλαδή λειτουργούν με δύο βασικούς τρόπους: είτε διεγερτικά είτε καταπραϋντικά και βάζουν τις φυσικές ουσίες του ίδιου του οργανισμού μας (ενδορφίνες) να καταπολεμούν τον πόνο είτε μπλοκάροντάς τον είτε μειώνοντας την ένταση του μηνύματος του πόνου.

Η εφαρμογή TENS δηλαδή μπορεί είτε να:

● Ενεργοποιήσει την απελευθέρωση της ενδορφίνης για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της φυσικής θεραπείας του σώματος  από τον πόνο ή

● Να παρεμβαίνει στο μεταδιδόμενο μήνυμα του πόνου.

Οι συσκευές ΤENS μάλιστα βοηθούν και στους πόνους της περιόδου ενώ ειδικά για τις γυναίκες, υπάρχουν συσκευές TENS για την ανακούφιση από τους πόνους της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα και παυσίπονα και χωρίς επισκληρίδιο ένεση. Ο τοκετός για τις περισσότερες γυναίκες είναι συνυφασμένος με τον πόνο. Η αλήθεια είναι ότι μόλις αρχίσει το πρώτο στάδιο του τοκετού αρχίζουν και οι πρώτοι πόνοι, οι οποίοι σταδιακά εντείνονται. Γι’ αυτό με τις συσκευές TENS μπορείτε να γεννήσετε χωρίς να χρειαστεί να υπομείνετε τους πόνους του τοκετού. Η Συσκευή TENS χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του τοκετού σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και ανάλογα με την ανάγκη κάθε γυναίκας και την ένταση του πόνου και έχει τη δυνατότητα αύξησης των αποτελεσμάτων της στο τελευταίο και πιο επίπονο στάδιο του τοκετού. Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι η χρήση του TENS μπορεί να μειώσει τον πόνο, χωρίς να έχει καμία επίδραση στο έμβρυο.

Η μέθοδος TENS χρησιμοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια κυρίως στο εξωτερικό σε επίτοκες γυναίκες, κατά τη διάρκεια του τοκετού, με θεαματικά αποτελέσματα ενώ συμβάλει και στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου της καισαρικής τομής καθώς και της γυναικείας ακράτειας.

Μία στις τρεις γυναίκες πάσχουν από κάποια μορφή ακράτειας κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ακράτεια εμφανίζεται πιο συχνά μετά τον τοκετό. Ειδικά για τις γυναίκες υπάρχουν εξαιρετικά απλές ψηφιακές συσκευές TENS διέγερσης του πυελικού εδάφους με ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς μέσω ενός εσωτερικού κολπικού καθετήρα που συμβάλει στην ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους με τη συστολή και χαλάρωση των μυών - Βοηθάει έτσι στη θεραπεία της γυναικείας ακράτειας (PFS)Οι γυναίκες με ισχυρούς μύες του πυελικού εδάφους απολαμβάνουν μεγαλύτερο έλεγχο της κύστης τους, αυξημένη κολπική τόνωση και μεγαλύτερη αίσθηση κατά τη συνουσία, ενώ υπάρχουν συσκευές που βοηθούν και στην ακράτεια κοπράνων δηλαδή την ανεπάρκεια του πρωκτικού μηχανισμού της εγκράτειας .

Υπάρχουν πολλές συσκευές Tens στο εμπόριο για χρήση από τον ίδιο τον ασθενή. Οι ποιοτικές συσκευές Tens είναι εύκολες στη χρήση, μικρές και απολύτως αξιόπιστες ενώ ανακουφίζουν δύο περιοχές πόνου ταυτόχρονα και έχουν τουλάχιστον 4 προγραμματισμένες ρυθμίσεις (συνεχές, δυνατές ριπές, μασάζ και μικτό). Κάποιες μάλιστα συσκευές έχουν και μνήμη και κρατάνε αποθηκευμένο το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε και σας ανακουφίζει.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας