Αρχική / Blog / Θηλασμός και τάισμα του μωρού με Μπιμπερό

Θηλασμός και τάισμα του μωρού με Μπιμπερό

Πίσω στο blog
31/05/2018
Θηλασμός και τάισμα του μωρού με Μπιμπερό

Θηλασμός και τάισμα του μωρού με Μπιμπερό

Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα ο πιο φυσικός τρόπος για να ταΐσετε το μωρό σας. Οι παιδίατροι και όλοι οι ειδικοί υγείας και διατροφής συμφωνούν ότι το μητρικό γάλα είναι η πιο υγιεινή τροφή για τα μωρά γιατί: 
 

  1. Το μητρικό γάλα περιέχει τέλεια ισορροπημένες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν λίπη και πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο για την πέψη, την ανάπτυξη του μωρού και ειδικότερα την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.
  2. Το μητρικό γάλα έχει αντισώματα που προστατεύουν τα παιδιά από τις ασθένειες. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κρύωμα, μολύνσεις στα αυτιά, πνευμονία και διάρροια. Ειδικώτερα το μητρικό γάλα παρέχει έτοιμα αντισώματα στο βρέφος όταν ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Aυτά, σύμφωνα με μελέτες, είναι οι ανοσοσφαιρίνες, που προστατεύουν το αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα, θωρακίζοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις, προκαλούμενες από ιούς και βακτηρίδια. Ομοίως, τα μακροφάγα του μητρικού γάλακτος, δηλαδή κύτταρα που σκοτώνουν μικρόβια και ιούς, παίζουν μεγάλο ρόλο στην ανοσολογική προστασία του μωρού κατά τους πρώτους μήνες, αλλά και στη συνέχεια της ζωής τους, με αποτέλεσμα τα μωρά που θηλάζουν να παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού ή ωτίτιδες.
  3. O θηλασμός επιβραδύνει την ανάπτυξη της κοιλιοκάκης, μιας διαταραχής του πεπτικού, και προσφέρει προστασία από τα ΙΝΦΕ δηλαδή τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα όταν ενηλικιωθούν. Eπίσης, τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες διάρροιες και δεν έχουν δυσκοιλιότητα. Aυτό αποδίδεται στην καλή απορρόφηση των πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος.
  4. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες, ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη και άσθμα.
  5. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα. Aυτό οφείλεται στη διαφορετική σύσταση των δύο τύπων γάλακτος, αλλά και στη διαφορετική σύνθεση του μητρικού στην αρχή του θηλασμού, που έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και προς το τέλος περισσότερο λίπος, που καλύπτει ακριβώς τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες του μωρού.
  6. Ο θηλασμός βοηθά τις μητέρες να ξαναβρούν τη φόρμα τους μετά την εγκυμοσύνη λόγω των θερμίδων που καταναλώνει για την παραγωγή γάλακτος και για το θηλασμό, και έχει μειωμένη τάση αποθήκευσης λίπους στους γλουτούς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, κυρίως στις γυναίκες που θήλασαν για μεγάλο διάστημα.
  7. Kατά τη διάρκεια του θηλασμού εκκρίνεται μία ορμόνη, η ωκυτοκίνη, που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και την επαναφέρει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Eξού και ο πόνος που νιώθει η γυναίκα. Αν όμως δεν θηλάσει, η επαναφορά της μήτρας γίνεται με -ή και χωρίς- φάρμακα, απλώς καθυστερεί περισσότερο και υπάρχει μεγαλύτερη αιμορραγία.
  8. Παρατηρείται μικρότερο ποσοστό αναιμίας, μιας και η περίοδος αρχίζει αργότερα, καθώς και μικρότερο ποσοστό οστεοπόρωσης, ανάλογα με το χρόνο θηλασμού.

 

Όσο μεγαλύτερο διάστημα θηλάσετε το μωρό σας, τόσο πιο υγιές θα γίνει. Οι ειδικοί συστήνουν το θηλασμό για τουλάχιστον 6 μήνες, αλλά για όσο διάστημα και αν αποφασίσετε να το θηλάσετε, το μητρικό γάλα θα του χαρίσει υγεία. Ο θηλασμός όμως έχει και αυτός την τέχνη του, γι’ αυτό:

- μάθετε τις διάφορες θέσεις που υπάρχουν για το θηλασμό και δοκιμάστε τις. Μερικές φορές τα μωρά γαντζώνονται απευθείας στη θηλή, ωστόσο, άλλες φορές απαιτείται λίγη εξάσκηση. Ενημερωθείτε για το θηλασμό από τις νοσοκόμες και τις μαίες στο μαιευτήριο και σιγουρευτείτε ότι αισθάνεστε άνετα σχετικά με το θέμα προτού πάρετε το νεογέννητο στο σπίτι.

- φροντίστε τον εαυτό σας. Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, να τρώτε καλά, να συνεχίσετε να παίρνετε τις βιταμίνες σας και να ξεκουράζεστε αρκετά, καθώς το σώμα σας εργάζεται για να φτιάξει γάλα. Μην παίρνετε καμιά φαρμακευτική ουσία χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβής για το μωρό σας.

– προμηθευτείτε με το ειδικό μαξιλάρι θηλασμού ή με το μαξιλάρι σωλήνα πολλαπλών χρήσεων, που προσφέρουν στήριξη στη μητέρα και το παιδί κατά τη διάρκεια του θηλασμού https://www.ursafe.gr/eidika-maxilaria-stirixis

- παρόλο που εσείς είστε η κύρια πηγή διατροφής του μωρού σας, άλλα πρόσωπα, όπως ο σύζυγός σας, οι γονείς σας ή η μπέιμπι σίτερ μπορούν να ταΐζουν το μωρό. Ίσως επιλέξετε να το ταΐζετε αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή με μητρικό γάλα σε συνδυασμό με φόρμουλα.  Μόλις το μωρό σας κλείσει μερικές εβδομάδες ζωής και ο θηλασμός πηγαίνει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε να το ταΐσετε με μητρικό γάλα σε μπιμπερό ή με φόρμουλα. Μπορείτε να βγάλετε γάλα από το στήθος σας με το χέρι ή με θήλαστρο και να το διατηρήσετε έως και 48 ώρες στο ψυγείο ή έως και 3 μήνες στην κατάψυξη.

– μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά και να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας τις ώρες και τις μέρες που δεν εργάζεστε ενώ μπορείτε ν’ αποθηκεύετε γάλα ώστε να ταϊσει το μωρό σας κάποιος άλλος όταν λείπετε.


Και έτσι φτάνουμε στο τάισμα με το μπιμπερό:


Τάισμα με το μπιμπερό με μητρικό γάλα ή με φόρμουλα


Οι λόγοι που θα οδηγήσουν μία μητέρα να εισαγάγει το μπιμπερό στο θηλασμό, είναι πολλοί. Μπορεί επειδή ο μπαμπάς θέλει να ταΐζει και αυτός το μωρό, ή επειδή πρέπει να γυρίσει στη δουλειά ή σε άλλες ενασχολήσεις της και πολλές φορές θα χρειαστεί να αφήσει σε κάποιον άλλο το μωρό ή γιατί η θηλή της έχει βγάλει πληγές και χρειάζεται ν’ απέχει για λίγο από τον θηλασμό ή γι’ άλλους λόγους.  Η καλύτερη λύση είναι η άντληση του μητρικού γάλακτος, ώστε να συνεχίσει να παίρνει το μωρό όλα τ’ απαραίτητα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο μητρικό γάλα, ενώ βοηθά και στο να αποφύγει η μητέρα το πέτρωμα στο στήθος. Η άντληση επιτυγχάνεται είτε με χειροκίνητη αντλία είτε με ηλεκτρικό θήλαστρο είτε ακόμα και με τα χέρια.

Ως προς τη φόρμουλα και το βρεφικό γάλα σε σκόνη οι εταιρίες παρασκευής βρεφικού γάλακτος αναπτύσσουν νέα προϊόντα με θρεπτικές ουσίες ακόμα πιο συγγενείς με αυτές που περιέχει το μητρικό γάλα. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας ποιο γάλα πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν πολλές και διάφορες επιλογές, όπως το αγελαδινό γάλα ή με σόγια. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο γάλα ενισχυμένο με σίδηρο, καθώς το μωρό χρειάζεται τον σίδηρο για να αναπτυχθεί.

Όποια απόφαση και να πάρετε εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις και συμβουλές για την υγιεινή χρήση του μπιμπερό αλλά και για αυτό που κάνει ένα μπιμπερό διαφορετικό από τ’ άλλα με καινοτόμες εφαρμογές:

α) Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για τη σωστή προετοιμασία του γάλακτος (αν δεν είναι μητρικό), είτε είναι γάλα σε σκόνη, είτε συμπυκνωμένο, είτε έτοιμο για χρήση. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε καθαρό νερό, καθαρά μπιμπερό και θηλές.

β) Μη ζεσταίνετε το μπιμπερό στο φούρνο μικροκυμάτων, διότι το γάλα μπορεί να υπερθερμανθεί και το μωρό σας να πάθει έγκαυμα. Αντιθέτως, ζεστάνετε το γάλα κάτω από τρεχούμενο νερό ή μέσα σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό. Σιγουρευτείτε ότι θα το ανακινήσετε καλά και δοκιμάστε τη θερμοκρασία του πριν το δώσετε στο μωρό σας.

γ) Κρατάτε πάντοτε το μπιμπερό όταν ταΐζετε το μωρό σας. Μην το στηρίζετε κάπου και μη βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί κρατώντας το ούτε να το έχετε τελείως ξαπλωμένο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο πνιγμού, φθοράς των δοντιών και μόλυνσης των αυτιών.

δ) Να είστε πάντα βέβαιη ότι η θηλή είναι γεμάτη γάλα, επειδή διαφορετικά θα ρουφά αέρα.

ε) Επιλέξτε μπιμπερό που έχουν σύστημα φυσικής ροής, που εξουδετερώνει τις αρνητικές πιέσεις στο εσωτερικό του μπουκαλιού, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του μωρού σας, που μειώνουν τους κολικούς, με προηγμένη τεχνογνωσία και εξαιρετική ποιότητα υλικών. Που  διατηρούν, επίσης, τις βιταμίνες στο γάλα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλα μπιμπερό, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα βρέφη προσλαμβάνουν σωστά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά απολύτως πολύτιμα για την υγεία τους, τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Εμείς στη Ursafe προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα αμερικάνικα μπιμπερό φυσικής ροής Dr. Brown’s που είναι τα πιο βραβευμένα μπιμπερό παγκοσμίως, διότι επιτρέπουν το τάισμα χωρίς κενό αέρος, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη θετικών πιέσεων στο εσωτερικό του μπουκαλιού. Γι’ αυτό και είναι η λύση που πλησιάζει τόσο κοντά στο μητρικό θηλασμό και τα οφέλη του. Όση ώρα το μωρό τρώει, το εσωτερικό σύστημα φυσικής ροής επιτρέπει στον αέρα να εισέρχεται μέσα στο πίσω μέρος του μπιμπερό, χωρίς όμως να αναμειγνύεται με το γάλα ή οποιαδήποτε άλλη τροφή σε υγρή μορφή που περιέχει το μπιμπερό. ‘Ετσι χάρη στο σύστημα φυσικής ροής που περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό τους επιτυγχάνεται δραστική μείωση των κολικών, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του τυμπανισμού, ενώ αποφεύγονται δυσάρεστα συμπτώματα όπως η δυσφορία, τα αέρια και οι στομαχικές κράμπες.

Με τα μπιμπερό Dr. Brown’s το γάλα ρέει με φυσικό τρόπο στο μπιμπερό, χωρίς να προκαλείται φθορά στη θηλή. Επίσης, λόγω της συνεχόμενης ροής του γάλακτος δεν δημιουργείται κενό στο μπουκάλι, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει τη μεταφορά αέρα στο αυτάκι του μωρού, προκαλώντας τη συγκέντρωση υγρού σε αυτό, με πολλές δυσάρεστες συνέπειες.   Μπορείτε να δείτε τα προϊόντα της Dr. Brown's εδώ:  https://www.ursafe.gr/mpimpero

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας