Αρχική / Blog / Τζάκι και Παιδιά: Προστασία από τραυματισμούς και εγκαύματα

Τζάκι και Παιδιά: Προστασία από τραυματισμούς και εγκαύματα

Πίσω στο blog
22/10/2019
Τζάκι και Παιδιά: Προστασία από τραυματισμούς και εγκαύματα

Τζάκι και Παιδιά: Προστασία από τραυματισμούς και εγκαύματα

Αν και ο καιρός ακόμα μοιάζει σαν ένα μικρό καλοκαιράκι, σε λίγο ο χειμώνας θα μας θυμηθεί και τα τζάκια θα έχουν και πάλι την τιμητική τους. Ζέστη, χαλάρωση, όμορφες στιγμές μας περιμένουν κοντά στο τζάκι. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί και ας φροντίσουμε για την ασφάλεια των παιδιών μας γύρω από το τζάκι ώστε να χαλαρώσουμε και να το απολαύσουμε όπως του αξίζει!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι στατιστικές παρουσιάζουν αύξηση του αριθμού των εγκαυμάτων των παιδιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό δικαιολογείται βεβαίως με τη χρήση στα σπίτια των διαφόρων πηγών θερμάνσεως όπως τζάκια, σόμπες κλπ. Τα μικρά παιδιά προσελκύονται από τα χρώματα και την κίνηση της φλόγας. Ειδικά τα παιδιά ηλικίας από 8,5 έως 2 ετών έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζουν συχνότερα εγκαύματα στα χέρια καθώς, λόγω άγνοιας, αγγίζουν καυτά αντικείμενα όπως μία ξυλόσομπα, ή το τζάμι της πόρτας ενός ενεργειακού τζακιού, το οποίο μπορεί να αγγίξει τους 200 °C (400 °F) μέσα σε 6 λεπτά και να κάψει τα χέρια και τα δάχτυλά τους καθώς παραμένει καυτό για περίπου 45’ αφού σβήσει το τζάκι. Τα εγκαύματα μάλιστα είναι ίσως τα τραύματα που πονάνε πιο πολύ από κάθε τραύμα ενός παιδιού.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία (American Academy of Pediatrics (AAP) κατηγοριοποιεί τα εγκαύματα σε 3 κατηγορίες:

  • Εγαύματα α βαθμού: Ερυθρότητα δέρματος χωρίς φουσκάλες.
  • Εγαύματα β βαθμού: Ερυθρότητα δέρματος με φουσκάλες.
  • Εγκαύματα γ βαθμού: Βαθιά εγκαύματα με λευκό ή καμένο δέρμα και χωρίς αίσθηση.

 

Πως φροντίζουμε ένα έγκαυμα:

Αν ένα παιδί υποστεί ένα απλό έγκαυμα θα πρέπει να διώξουμε από πάνω του το ζεστό και να βάλουμε το μέρος που κάηκε κάτω από δροσερό νερό. Δεν πρέπει να βάζουμε βούτυρο ή οδοντόπαστα γιατί μπορεί να χειροτερεύσει το τραύμα και μπορεί να είναι ιδαίτερα επίπονο για το παιδί όταν το τρίψει για να φύγει. Σε πιο βαριά εγκαύματα πρέπει να πάει αμέσως το παιδί στο νοσοκομείο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην τρέμει η καρδιά μας κάθε φορά που ανάβουμε το τζάκι;

Η μόνη και σίγουρη λύση είναι να χρησιμοποιούμε πάντα περίφραξη τζακιού δηλαδή προστατευτικό κάλυμμα τζακιού ή προστατευτικά κάγκελα που εμποδίζουν την απευθείας επαφή του παιδιού με το τζάκι. Μπορεί να χαλάει λίγο την «θέα» του τζακιού αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος απόλυτης προστασίας του παιδιού από ένα έγκαυμα. Γι’ αυτό, κατά την επιλογή της περίφραξης πρέπει να λάβουμε υπόψη παράγοντες όπως το υλικό κατασκευής, η σταθερότητα της καθώς και το μήκος της. Αυτό που δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι αν θα χαλάσει προσωρινά η ομορφιά του τζακιού μας!

Οπωσδήποτε πρέπει το προστατευτικό να είναι πυράντοχο ώστε όταν βρίσκεται κοντά σε εστίες θέρμανσης να μην υπερθερμαίνεται και προκαλέσει το ίδιο έγκαυμα στο παιδί. Πολύ σημαντικό ακόμα είναι το μήκος της περίφραξης και η απόσταση της από το τζάκι. Πρέπει να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη απόσταση ώστε να μην θερμαίνεται το υλικό κατασκευής αλλά και για να υπάρχει απόσταση στην περίπτωση που κάποιο ξύλο κατρακυλήσει εκτός της εστίας.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η σταθερότητα της περίφραξης, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός του παιδιού σε περίπτωση που πέσει πάνω του ή που βρει ως παιχνίδι να πιάνεται από τα κάγκελα και να τα κουνάει, αλλά και η βεβαιότητα ότι η περίφραξη θα είναι πάντα στη θέση της. Γι’ αυτό προσπαθήστε να επιλέξετε περίφραξη η οποία στηρίζεται στον τοίχο.

Η URSafe προτείνει προστατευτικά για το τζάκι (κάγκελα, σχάρες κλπ) που καλύπτουν καθε διάσταση και είδος τζακιού (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-tzakioy) και μάλιστα κάποια από τα προστατευτικά κάγκελα είναι αναδιπλούμενα ώστε όταν ανοίξει ο καιρός να τα διπλώσουμε και να τ’ αποθηκεύσουμε ευκολότερα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για να είναι ασφαλές ένα παιδί από έναν τραυματισμό από τον τζάκι η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει:

-Αν φύγετε από το δωμάτιο που έχει το τζάκι ενώ είναι αναμμένο το τζάκι ή ακόμα σιγοκαίει πάρτε το παιδί μαζι σας. Ποτέ μην αφήσετε το παιδί σας μόνο του κοντά σε ένα αναμμένο τζάκι.

  • Να ελέγχεται η καμινάδα κάθε χρόνο από επαγγελματία, γιατί μπορεί π.χ. να έχει γίνει κάποια φωλιά που να εμποδίζει τον καπνό να φύγει
  • Ποτέ μην αφήνετε ένα τζάκι να σιγοκαίει ενώ δεν είστε πλέον εκεί ή έχετε πάει να κοιμηθείτε ή φύγετε από το σπίτι.
  • Να έχετε τοποθετήσει σπίτι σας ανιχνευτές καπνού και θερμότητας καθώς και διοξειδίου του άνθρακα  (δείτε εδώ)
  • Μην αφήνετε ένα αντικείμενο του παιδιού πάνω στο τζάκι, γιατί μπορεί να δοκιμάσει να σκαρφαλώσει για να το πάρει.
  • Κρατάτε μακριά από το τζάκι τα εργαλεία του. Σιδερένια φτυάρια, τσιμπίδες, σκαλιστήρια, γάντζοι και άλλα εργαλεία καλό είναι να τοποθετούνται κάπου που να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά.  
  • Μην αφήνετε σπίρτα και αναπτήρες σε απόσταση που μπορούν να τα πιάσουν τα παιδιά
  • Να έχετε πάντα έναν πυροσβεστήρα στο σπίτι

Εκτός όμως από τα εγκαύματα μη ξεχνάμε και τους συχνούς τραυματισμούς των παιδιών στις γωνίες του τζακιού και τις άκρες του. Σε ένα πέτρινο, μαρμάρινο ή τούβλινο τζάκι υπάρχουν πολλές προεξοχές και αιχμηρές γωνιές, που θα πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν με κάποιο προστατευτικό που βέβαια, όταν το παιδί μεγαλώσει θ’ αφαιρεθεί. Ιδανικές γι’ αυτήν την περίπτωση είναι οι ειδικές  ταινίες για γωνίες και αιχμηρές άκρες που είναι από εξειδικευμένο υλικό που επιβραδύνει την καύση σε περίπτωση που πεταχτεί φωτιά επάνω τους και είναι πολύ φαρδιές, με ειδική ταινία διπλής όψης που διασφαλίζει τη σωστή τοποθέτηση τους, από υλικό μη-τοξικό, ενώ δεν περιέχει latex & φθαλικές ενώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας