Αρχική / Blog / Τζάκι: Ζέστη, θαλπωρή αλλά και κίνδυνοι!

Τζάκι: Ζέστη, θαλπωρή αλλά και κίνδυνοι!

Πίσω στο blog
05/02/2018
Τζάκι: Ζέστη, θαλπωρή αλλά και κίνδυνοι!

Τζάκι: Ζέστη, θαλπωρή αλλά και κίνδυνοι!

Κίνδυνοι για τα παιδιά

Τζάκι: ο διαχρονικός σύντροφος του χειμώνα και το χαλαρωτικό παιχνίδι της φλόγας του δεν είναι πάντα όσο ακίνδυνο φαίνεται. Το τζάκι είναι ένας μαγνήτης για τα παιδιά, που εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους. Είναι ένα ζεστό και όμορφο προνόμιο για κάθε σπίτι, αν όμως έχεις μικρούς εξερευνητές να γυρνάνε γύρω του, μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Τα παιδιά μπορεί να πάθουν εγκαύματα από το τζάκι, επειδή δεν έχει μπροστά μια προστατευτική σχάρα. Πρέπει να υπάρχει πάντα προστατευτικό κάγκελο μπροστά από κάθε είδους φωτιά και δεν πρέπει ν’ αφήσουμε ποτέ ένα αντικείμενο του παιδιού πάνω στο τζάκι, γιατί μπορεί να δοκιμάσει να σκαρφαλώσει για να το πάρει.

Υπάρχουν πολλά είδη προστατευτικών για το τζάκι (κάγκελα, σχάρες κλπ) που καλύπτουν καθε διάσταση και είδος τζακιού (δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/prostateytika-tzakioy ).

Υπάρχουν προστατευτικά κάγκελα τζακιού που είναι αναδιπλούμενα για εύκολη αποθήκευση όταν δεν χρησιμοποιούνται και δέχονται προεκτάσεις για να καλύψετε εστίες τζακιών όλων των διαστάσεων. Τα μικρά παιδιά προσελκύονται από τα χρώματα και την κίνηση της φλόγας. Αλλά οι κίνδυνοι σοβαρών τραυματισμών και εγκαυμάτων που εγκυμονούν από τη φωτιά είναι μεγάλοι. Τα προστατευτικά κάγκελα τζακιού είναι η ασφαλέστερη λύση ώστε να έχετε το τζάκι αναμμένο και τα παιδιά ασφαλή.

‘Ενας ακόμα κίνδυνος του τζακιού είναι οι γωνίες του. Σε ένα πέτρινο, μαρμάρινο ή τούβλινο τζάκι υπάρχουν πολλές προεξοχές και γωνιές, που θα πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν με κάποιο προστατευτικό.  Το καλύτερο προστατευτικό για τις ακμές και τις γωνίες του τζακιού είναι από ειδικό υλικό που επιβραδύνει την καύση σε περίπτωση που πεταχτεί φωτιά επάνω του, έχει ειδική ταινία διπλής όψης που διασφαλίζει τη σωστή τοποθέτησή του και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα όταν πλέον δεν είναι απαραίτητο ενώ είναι μη-τοξικό και δεν περιέχει latex & φθαλικές ενώσεις (phthalates). Σε κάθε περίπτωση όταν το παιδί μεγαλώσει τα προστατευτικά μπορούν να αφαιρεθούν.

‘Αριστο προστατευτικό των παιδιών από σοβαρούς τραυματισμούς και χτυπήματα στις άκρες κυρίως των τζακιών, αλλά και τραπεζιών, ή οποιασδήποτε άλλης αιχμηρής επιφάνειας είναι η προστατευτική ταινία για γωνίες και αιχμηρές άκρες που είναι από ειδικό υλικό που επιβραδύνει την καύση σε περίπτωση που πεταχτεί φωτιά επάνω του, είναι έξτρα φαρδιά, με ειδική ταινία διπλής όψης που διασφαλίζει τη σωστή τοποθέτηση της και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα όταν πλέον δεν είναι απαραίτητη. 

Σκόπιμο επίσης θα ήταν να κρατάτε μακριά από το τζάκι τα εργαλεία του. Γι' αυτό τοποθετείστε φτυάρια, σκουπάκια και άλλα εργαλεία σε κάποιον αποθηκευτικό χώρο και γενικά κάπου που να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά.  Μπορεί να δημιουργούν μια πολύ όμορφη εικόνα τα εργαλεία δίπλα στο τζάκι, αλλά δυστυχώς αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά. Στην ίδια λογική θα ήταν σκόπιμο να δημιουργήσετε θήκες για προσανάμματα και αναπτήρες όπως κάποιο αποθηκευτικό συρτάρι για τα προσανάμματα που να μην υπάρχει πρόσβαση από τα μικρά παιδιά.

 

Γενικοί Κίνδυνοι

Το τζάκι μπορεί να συγκεντρώνει μονίμως γύρω του κόσμο, ωστόσο οι επικίνδυνοι ρύποι που εγκλωβίζονται στα σπίτια που είναι αεροστεγώς κλεισμένα με σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου, μπορεί να γίνουν ακόμη και θανατηφόροι, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς. Το μονοξείδιο του άνθρακα κρύβει τους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να αποβούν μοιραίοι, εάν δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτό ότι το τζάκι δεν λειτουργεί σωστά. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο, άχρωμο και βαρύτερο από τον αέρα, γι' αυτό συσσωρεύεται στα χαμηλά στρώματα. Τα παιδιά μάλιστα και κυρίως όσα μπουσουλάνε κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. 

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μία πυρκαγιά είναι η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι χάνουν τις αισθήσεις τους και πεθαίνουν από τη δηλητηρίαση από το μονοξείδιο του άνθρακα, παρά από τη φωτιά. Ειδικά εάν η φωτιά προκληθεί τις βραδινές ώρες που κοιμάστε η πιθανότητα να το καταλάβετε εγκαίρως είναι μικρή. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα, και μάλιστα η ιδανική τοποθέτηση είναι στο διάδρομο έξω από τις κρεβατοκάμαρες.

Το ίδιο απαραίτητη είναι και η τοποθέτηση ανιχνευτή καπνού & θερμότητας, που λειτουργεί φωτοηλεκτρονικά, έχει φωτοκύτταρο και όταν διακοπεί η παροχή φωτός στον αισθητήρα (λόγω καπνού) ενεργοποιείται, το ίδιο και όταν ανέβει η θερμοκρασία απότομα. Η εγκατάσταση έστω και φορητών (απλών) πυρανιχνευτών, θα σημάνει συναγερμό σε περίπτωση φωτιάς. Υπάρχουν πυρανιχνευτές διαφόρων τεχνολογιών ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου εγκατάστασης αλλά ιδανικός για τις κλιματολογικές συνθήκες της Αττικής (ξηρό κλίμα). είναι ο φωτοηλεκτρονικός. (Δείτε εδώ: https://www.ursafe.gr/anihneytes-korion-kai-kameron)

Ομοίως είναι αναγκαία η τοποθέτηση φορητών ανιχνευτών αερίου εφόσον στο χώρο τοποθετούνται θερμάστρες υγραερίου- φυσικού αερίου.

 
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΑΝΑΓΟΜΩΜΕΝΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Η ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας