Αρχική / Blog / Βρεφικά και Παιδικά θερμόμετρα: Για τις ιώσεις του Φθινοπώρου.

Βρεφικά και Παιδικά θερμόμετρα: Για τις ιώσεις του Φθινοπώρου.

Πίσω στο blog
09/09/2018
Βρεφικά και Παιδικά θερμόμετρα: Για τις ιώσεις του Φθινοπώρου.

Βρεφικά και Παιδικά θερμόμετρα: Για τις ιώσεις του Φθινοπώρου.

Νέα σχολική χρονιά και οι ιώσεις μας χτυπούν ξανά την πόρτα. Οι μαθητές κυρίως μικρής ηλικίας αλλά και μεγαλύτερης βρίσκονται κάθε έναρξη του σχολικού έτους αντιμέτωποι με ασθένειες που μεταδίδει ο ένας στον άλλον. Στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία, στις απογευματινές δραστηριότητες ευνοείται η μετάδοση των ιών που κάθε φθινόπωρο προσβάλλουν -κυρίως- το ανώτερο αναπνευστικό χιλιάδων παιδιών –όπως και ενηλίκων- που επιτείνεται από την αλλαγή του καιρού, την έντονη υγρασία και την παρουσία πολλών παιδιών μαζεμένων σε κλειστούς χώρους. Τα παιδιά μάλιστα που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο είναι πιο ευάλωτα από τα άλλα παιδιά, ενώ τόσο η γρίπη όσο και το κοινό κρυολόγημα μεταδίδονται πολύ εύκολα. ‘Ετσι, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων. Όταν βήχουν τα παιδιά ή φτερνίζονται τα μικρόβια διαδίδονται στον αέρα και… κάθονται πάνω στα ρούχα και τα παιχνίδια, στο πόμολο της πόρτας κ.λπ. και το κακό είναι ότι μπορούν να επιβιώσουν πολλές ώρες έξω απ’ τον οργανισμό.

Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις προκαλούν πυρετό στα παιδιά είτε οφείλονται σε λοιμώξεις του αναπνευστικού (συχνότερα) είτε σε άλλους ιούς και περνούν από μόνες τους χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία αλλά με πολύ ξεκούραση, καλή διατροφή, ενυδάτωση, καθαρισμό της μύτης με φυσιολογικό ορό και αντιπυρετικό. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα (βήχας, πυρετός, καταρροή) υποχωρούν σε λίγες ημέρες.

Οι ιώσεις του αναπνευστικού είναι πολύ συχνές σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και μεταδίδονται με τον βήχα και το φτάρνισμα και την εισπνοή των σταγονιδίων από άλλα άτομα και την άμεση επαφή με τον άρρωστο ή μολυσμένα αντικείμενα. Δηλαδή αν ακουμπήσουμε εκκρίσεις του άρρωστου παιδιού ή κάποιο μολυσμένο αντικείμενο-επιφάνεια και φέρουμε το χέρι στο στόμα, μύτη ή μάτι, χωρίς να πλυθούμε προηγουμένως, τότε μεταφέρουμε τον ιό.

Συχνές είναι και οι γαστρεντερίτιδες που συνήθως είναι ιογενούς αιτιολογίας και εμφανίζονται με πόνο στην κοιλιά, διάρροιες, εμετούς και πυρετό και μεταδίδονται κυρίως με τα χέρια.


Γι’ αυτό θα πρέπει τώρα, που τα παιδιά θα επιστρέψουν ή θα πάνε για πρώτη φορά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, να είμαστε ενημερωμένοι για τις μεταδοτικές παιδικές ασθένειες, ώστε να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τις προλάβουμε και, αν τελικά κολλήσουν τα παιδιά μας, πώς να τις αναγνωρίσουμε, πώς να τις αντιμετωπίσουμε και πώς να προλάβουμε τυχόν επιπλοκές. Καλό μάλιστα θα είναι όταν καταβάλεται ένα παιδί από μιά αρρώστεια να μένει σπίτι για λίγες μέρες. Δηλαδή, αν το παιδί είναι κομμένο ή έχει μια αδυναμία ή νιώθει μια αδιαθεσία ή έχει πυρετό είναι καλύτερα να παραμείνει στο σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να το πηγαίνουμε στο σχολείο.

Και θα πρέπει τότε σίγουρα να είμαστε προετοιμασμένοι με τα κατάλληλα εφόδια στο σπίτι. Απαραίτητα σίγουρα, είναι να υπάρχει στο σπίτι θερμόμετρο, ώστε να διαπιστώσουμε τον πυρετό που μπορεί να έχει το παιδί μας και πόσο ψηλός είναι, γιατί αυτό το εύρημα θα μας οδηγήσει στις επόμενες κινήσεις μας για την καλυτέρευση του παιδιού.

Υπάρχουν πολλά είδη θερμόμετρου στο εμπόριο με κυριάρχα πλέον για λόγους υγείας και ασφάλειας τα ηλεκτρονικά-ψηφιακά θερμόμετρα και όχι αυτά με ψευδάργυρο. Τα ασφαλέστερα και τα πιο αξιόπιστα είναι τα θερμόμετρα πιπίλας για τα μωρά, τα ηλεκτρικά και -η τελευταία εξέλιξη στα θερμόμετρα- που είναι το Smart Bluetooth παιδικά θερμόμετρα:

  1. Το Θερμόμετρο-Πιπίλα χρησιμοποιείται σαν κοινή πιπίλα, έχει οθόνη, που δείχνει τη θερμοκρασία, είναι ψηφιακό και λειτουργεί χωρίς ψευδάργυρο. Η πιπίλα του είναι ορθοδοντική από φαρμακευτική σιλικόνη, που είναι απόλυτα ασφαλής. Μετράει θερμοκρασίες από 32°C μέχρι 40°C με ακρίβεια 0.1°C ενώ έχει πρακτικό καπάκι που προστατεύει τη θηλή και τη βάση της όταν δεν χρησιμοποιείται.
  2. Το Ψηφιακό Θερμόμετρο που μπαίνει στη μασχάλη παρέχει γρήγορη και ακριβή μέτρηση της θερμοκρασίας, έχει ελαστικό άκρο για πιο άνετη τοποθέτηση του θερμόμετρου και σβήνει αυτόματα, για να μην καταναλώνει μπαταρία.
  3. Το Smart Bluetooth παιδικό θερμόμετρο –που είναι η νέα εξελιγμένη πρόταση σε θερμόμετρο- είναι το μοναδικό με 24ωρη λειτουργία και παρακολούθηση του παιδιού σε πραγματικό χρόνο, με εφαρμογή στο κινητό. ‘Εχει συναγερμό υψηλής θερμοκρασίας, ο οποίος ορίζεται από τον χρήστη και καμπύλη θερμοκρασίας όλο το 24ωρο. Το λουράκι του είναι αντιαλλεργικό και προσαρμόζεται εύκολα και άνετα στο παιδί. Έτσι το νέο αυτό θερμόμετρο το φοράς στο χεράκι του παιδιού και σου δείχνει ανά πάσα στιγμή τη θερμοκρασία του. Ποιός γονιός δεν θα ήθελε να τον ειδοποιεί ένας συναγερμός όταν ανεβάζει ψηλό πυρετό το παιδί, ώστε τα βράδια να κοιμάται ήσυχος ή να εργάζεται ήσυχος, κατά τη διάρκεια της μέρας, ξέροντας ότι αν συμβεί κάτι θα τον ειδοποιήσει το «μαγικό» θερμόμετρο;  Τέρμα η αγωνία, τέρμα η αυπνία, τέρμα η ταλαιπωρία του βάζω θερμόμετρο ανά 3-4 ώρες σ’ ένα παιδί που δε θέλει και αντιδρά και φωνάζει...!

Τα παραπάνω θερμόμετρα καλύπτουν κάθε ηλικία και ανάγκη.

https://www.ursafe.gr/vrefikipaidiki-ygieini

Για να μη φτάσουμε όμως να χρειαζόμαστε θερμόμετρο θα πρέπει να:

  1. Πλένει πολύ καλά τα χέρια του το παιδί μας όταν γυρνάει από έξω
  2. Αλλάζουμε συχνά οδοντόβουρτσες και μετά το βούρτσισμα να τις ξεπλένουμε καλά
  3. Η θερμοκρασία δωματίου πρέπει να είναι γύρω στους 19 °C, κυρίως στα υπνοδωμάτια. Η ζέστη γενικά ξηραίνει τη βλεννογόνο των αναπνευστικών οδών και μας κάνει πιο ευάλωτους στα μικρόβια και τους ιούς.
  4. Αερίζουμε συχνά. Συνήθως τα παιδιά αρρωσταίνουν το φθινόπωρο που έχει μέτριες θερμοκρασίες και υγρασία, που επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι, για τουλάχιστον 10 λεπτά τη μέρα, με ορθάνοιχτα παράθυρα. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος για να ανανεωθεί ο αέρας ενός δωματίου.
  5. Βάζουν τα παιδιά μας το χεράκι τους μπροστά στο στόμα όταν φτερνίζονται ή βήχουν.

Τα σχολεία ξεκίνησαν και όλοι οι γονείς ανησυχούν για τις ασθένειες και τα μικρόβια που μπορεί να κολλήσουν τα μικρά τους. Τα παιδιά στο σχολείο εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένα σε μικρόβια και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής.

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας