Βρεφικά οργανικά Απορρυπαντικά για πλύσιμο των ρούχων: Πόσο αναγκαία είναι;
Προτεραιότητα κάθε γονιού είναι αναμφισβήτητα η υγεία και η ασφάλεια του παιδιού του. ‘Ενα μωρό απειλείται κάθε μέρα από πολλούς κινδύνους και η δουλειά του γονιού είναι να τους προβλέπει και να τους προλαμβάνει ακόμα και όταν είναι λιγότερο προφανείς, όπως οι επιβλαβείς ουσίες των περισσότερων απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων που αυξάνουν τον κίνδυνο ερεθισμών στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα, που έχει μειωμένη άμυνα ενάντια στις χημικές ουσίες. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι ειδικά όταν το παιδί είναι μωρό, βάζουμε κατά μέσον όρο 7 έως 14 πλυντήρια τη εβδομάδα, είτε γιατί λερώνονται συνέχεια τα ρουχαλάκια του είτε γιατί αν είναι καινούργια πρέπει οπωσδήποτε να πλένονται πριν του τα φορέσουμε, συνειδητοποιούμε την αυξανόμενη ανάγκη για ένα ασφαλές και συγχρόνως αποτελεσματικό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων.
Η συντριπτική όμως πλειοψηφία των απορρυπαντικών αν και κάνει πολύ καλή δουλειά στον καθαρισμό των ρούχων και την απομάκρυνση των επίμονων λεκέδων, αφήνει αόρατα κατάλοιπα στα ρούχα αφού πλυθούν ενώ τα σκληρά αρώματα και τα συστατικά παραμένουν στα ρούχα για να παρατείνουν αυτό το «ψεύτικο» αίσθημα φρεσκάδας και καθαριότητας. Αυτά τα υπολείμματα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια και στο δέρμα του μωρού (ακόμα πιο εύκολο να εμφανιστούν στο λεπτό δέρμα του) καθώς και αλλεργίες και δερματικά εξανθήματα.
Το δέρμα των νεογέννητων είναι εξαιρετικά λεπτό και το αναπτυσσόμενο σύστημά τους, είναι επιρρεπές σε αλλεργικές αντιδράσεις. Τα σώματα τους δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τοξικές ουσίες. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε ένα υποαλλεργικό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων που να είναι ασφαλές., χωρίς χημικά και με συστατικά που δε θα προκαλούν ερεθισμούς ενώ είναι εξίσου αποτελεσματικό μ’ ενα συμβατικό απορρυπαντικό, ακόμα και για λεκέδες από κρέμες, φόρμουλα γάλακτος, φρούτα αλλά και από παιχνίδι. Συγχρόνως τα καλύτερα φυσικά απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων θα μειώσουν δραματικά τις αλλεργικές αντιδράσεις του μωρού σας, τις δερματικές παθήσεις και τα αναπνευστικά προβλήματα.
Αντίθετα τα συνηθισμένα απορρυπαντικά βασίζονται σε παράγωγα πετρελαίου, καθιστώντας τα μία από τις μεγαλύτερες πηγές τοξικών χημικών ουσιών. Οι μολυσματικές ουσίες είναι υποπροϊόντα που προκύπτουν από τη διαδικασία παραγωγής και επειδή είναι έμμεσες, δεν χρειάζεται να γράφονται νόμιμα στον κατάλογο των συστατικών του κάθε απορρυπαντικού. Άλλα επιβλαβή προϊόντα είναι τα φωσφορικά άλατα και EDTA, τα λαμπρυντικά, τα λευκαντικά, τα συνθετικά αρώματα και οι σταθεροποιητές, που πρέπει να αποφεύγουμε.
Μάλιστα τα περισσότερα απορρυπαντικά ακόμα και γνωστών εταιριών περιέχουν σκληρά και επιβλαβή συστατικά ενώ ακόμα και αν ισχυρίζονται ότι είναι «φυσικά», δεν σημαίνει ότι είναι στην πραγματικότητα είναι 100% ασφαλή. Καλό θα ήταν να προσέχουμε και τη χώρα παρασκευής του προϊόντος για μεγαλύτερη εγγύηση ποιότητας.
Ποιοί είναι λοιπόν οι χρυσοί κανόνες πλύσιμου των ρούχων του μωρού μας ώστε να μην ερεθιστεί το δερματάκι του:
1. Χρησιμοποιούμε οργανικό απορρυπαντικό χωρις χημικά.
2. Πλένουμε κάθε καινούργιο ρούχο που αγοράζουμε πριν το φορέσει το μωρό μας, όσο καθαρό και φρεσκοπλυμένο κι αν φαίνεται. Να είστε σίγουροι ότι έχει περάσει από πολλές βρώμικες αποθήκες και μεταφορικά μέσα για να φτάσει στο κατάστημα που το αγοράσατε
3. Πλένουμε χωριστά τα δικά μας ρούχα από τα ρούχα του μωρού και δε βάζουμε μαλακτικό εκτός εάν είναι και αυτό ειδικά σχεδιασμένο για μωρά.
4. Επιλέγουμε ένα πρόγραμμα πλύσης στους 40 βαθμούς Κελσίου και ξέβγαλμα 2-3 φορές, για να μην μείνουν υπολείμματα από το απορρυπαντικό πάνω στα ρούχα.
5. Αν χρειάζεται χρησιμοποιούμε και προϊόντα αφαίρεσης λεκέδων με τα ίδια ασφαλή συστατικά του οργανικού απορρυπαντικού.
6. Σιδερώνουμε απαραιτήτως τα ρούχα του μωρού για να αποστειρωθούν με τη δύναμη του ατμού. Ειδικά αν τα έχουμε κρεμάσει σε κάποια απλώστρα στη βεράντα ή στο μπαλκόνι μας, το σίγουρο είναι ότι θα γεμίσουν σκόνη και μικρόβια, που μόνο με το σιδέρωμα θα εξοντωθούν.
7. Όταν σιδερώνουμε, τα ρούχα του μωρού, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και να φύγει κάποια πιθανή υγρασία που έχουν από το ατμοσίδερο, πριν τα τακτοποιήσουμε σε συρτάρια και σε ντουλάπια.
8. Το απορρυπαντικό για τα παιδικά ρούχα πρέπει να έχει σαν βάση το σαπούνι, ενώ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται λευκαντικά
Άρα χρησιμοποιούμε ένα οργανικό φιλικό προς το περιβάλλον απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων που πρέπει: